7 °C Budapest

Budapest egyre közelebb New Yorkhoz - a pénztárcánk bánja

Pénzcentrum
2004. június 15. 11:26

A Mercer tanácsadó cég legújabb elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy az új EU-tagállamok közül a külföldi munkavállalók számára a megélhetési költségek tekintetében Budapest számít a legdrágábbnak - írja a Világgazdaság. A magyar fővárosban a megélhetési költségek a New-York-i szint mintegy 85%-át teszik ki, azaz a költségek terén is igazi világvárossá vált Budapest. Külön érdekesség, hogy Németország pénzügyi központja, Frankfurt több hellyel hátrébb található a listán a magyar fővárosnál.

Budapesten 2003-ban tovább drágult az élet a külföldiek számára (is): a magyar főváros a 37.-ről a 34. helyre lépett előre a Mercer listáján, ami azt jelenti, hogy - a tavalyi éllovas lett főváros jelentős visszaesésének köszönhetően - a magyar főváros "büszkélkedhet" a legdrágább új uniós tagállami főváros címmel. 2002-ben a tavalyinál sokkal jelentősebb előrelépésre került sor, ugyanis akkor a Mercer listáján a 75.-ről ugrott előre Budapest a 37. helyre.

A Mercer listája - amely New York árszintjéhez méri a világ 144 nagyvárosának megélhetési kötségeit - jól tükrözi az egyes árfolyammozgásokat is, hiszen több nagyváros is jelentősen változtatott helyezésén az előző felméréshez képest. Riga (Lettország fővárosa) például több mint 20 hellyel került hátrébb, míg München és Frankfurt 19, illetve 23 helyet tudott előrelépni, de még így is a magyar főváros mögött helyezkednek el.

A Budapesten működő külföldi vállalkozások alkalmazottai általában nem panaszkodnak a budapesti megélhetési költségekre, ennek az is oka lehet, hogy már egyre több vezető pozícióban is inkább hazai szakemberek találhatók.

A tanácsadó cég öszehasonlítása mintegy 200 termék és szolgáltatás árain alapul, amelyek a lakhatástól az élelmiszereken és a fogyasztási cikkeken át a szórakozással együtt járó költségeket is magukba foglalják. Az adatok elsősorban a multinacionális cégeket, illetve a kormányokat segítik abban, hogy könnyebben meghatározzák a külföldön dolgozó munkatársaiknak fizetendő kompenzáció (pl. napidíj) mértékét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A világ legdrágább fővárosa továbbra is Tokió maradt, melyet az árfolyamváltozások következtében idén London követ, majd az orosz főváros következik. Érdekes megjegyezni, hogy még Szentpétervár és Peking is drágábbnak számít az amerikai metropolisznál, New Yorknál. Hazánk a mostani felmérésben drágábbnak adódott, mint Németország pénzügyi központja Frankfurt, illetve a bajor fővárosnál, Münchennél is költéségesebb idehaza az élet. Érdemes még felhívni a figyelmet arra, hogy az olimpiának helyet adó görög főváros továbbra is viszonylag olcsónak számít, idén a lista 50. helyére került.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm