21 °C Budapest

Budapest egyre közelebb New Yorkhoz - a pénztárcánk bánja

Pénzcentrum
2004. június 15. 11:26

A Mercer tanácsadó cég legújabb elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy az új EU-tagállamok közül a külföldi munkavállalók számára a megélhetési költségek tekintetében Budapest számít a legdrágábbnak - írja a Világgazdaság. A magyar fővárosban a megélhetési költségek a New-York-i szint mintegy 85%-át teszik ki, azaz a költségek terén is igazi világvárossá vált Budapest. Külön érdekesség, hogy Németország pénzügyi központja, Frankfurt több hellyel hátrébb található a listán a magyar fővárosnál.

Budapesten 2003-ban tovább drágult az élet a külföldiek számára (is): a magyar főváros a 37.-ről a 34. helyre lépett előre a Mercer listáján, ami azt jelenti, hogy - a tavalyi éllovas lett főváros jelentős visszaesésének köszönhetően - a magyar főváros "büszkélkedhet" a legdrágább új uniós tagállami főváros címmel. 2002-ben a tavalyinál sokkal jelentősebb előrelépésre került sor, ugyanis akkor a Mercer listáján a 75.-ről ugrott előre Budapest a 37. helyre.

A Mercer listája - amely New York árszintjéhez méri a világ 144 nagyvárosának megélhetési kötségeit - jól tükrözi az egyes árfolyammozgásokat is, hiszen több nagyváros is jelentősen változtatott helyezésén az előző felméréshez képest. Riga (Lettország fővárosa) például több mint 20 hellyel került hátrébb, míg München és Frankfurt 19, illetve 23 helyet tudott előrelépni, de még így is a magyar főváros mögött helyezkednek el.

A Budapesten működő külföldi vállalkozások alkalmazottai általában nem panaszkodnak a budapesti megélhetési költségekre, ennek az is oka lehet, hogy már egyre több vezető pozícióban is inkább hazai szakemberek találhatók.

A tanácsadó cég öszehasonlítása mintegy 200 termék és szolgáltatás árain alapul, amelyek a lakhatástól az élelmiszereken és a fogyasztási cikkeken át a szórakozással együtt járó költségeket is magukba foglalják. Az adatok elsősorban a multinacionális cégeket, illetve a kormányokat segítik abban, hogy könnyebben meghatározzák a külföldön dolgozó munkatársaiknak fizetendő kompenzáció (pl. napidíj) mértékét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A világ legdrágább fővárosa továbbra is Tokió maradt, melyet az árfolyamváltozások következtében idén London követ, majd az orosz főváros következik. Érdekes megjegyezni, hogy még Szentpétervár és Peking is drágábbnak számít az amerikai metropolisznál, New Yorknál. Hazánk a mostani felmérésben drágábbnak adódott, mint Németország pénzügyi központja Frankfurt, illetve a bajor fővárosnál, Münchennél is költéségesebb idehaza az élet. Érdemes még felhívni a figyelmet arra, hogy az olimpiának helyet adó görög főváros továbbra is viszonylag olcsónak számít, idén a lista 50. helyére került.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm