Budapest egyre közelebb New Yorkhoz - a pénztárcánk bánja

Pénzcentrum
2004. június 15. 11:26

A Mercer tanácsadó cég legújabb elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy az új EU-tagállamok közül a külföldi munkavállalók számára a megélhetési költségek tekintetében Budapest számít a legdrágábbnak - írja a Világgazdaság. A magyar fővárosban a megélhetési költségek a New-York-i szint mintegy 85%-át teszik ki, azaz a költségek terén is igazi világvárossá vált Budapest. Külön érdekesség, hogy Németország pénzügyi központja, Frankfurt több hellyel hátrébb található a listán a magyar fővárosnál.

Budapesten 2003-ban tovább drágult az élet a külföldiek számára (is): a magyar főváros a 37.-ről a 34. helyre lépett előre a Mercer listáján, ami azt jelenti, hogy - a tavalyi éllovas lett főváros jelentős visszaesésének köszönhetően - a magyar főváros "büszkélkedhet" a legdrágább új uniós tagállami főváros címmel. 2002-ben a tavalyinál sokkal jelentősebb előrelépésre került sor, ugyanis akkor a Mercer listáján a 75.-ről ugrott előre Budapest a 37. helyre.

A Mercer listája - amely New York árszintjéhez méri a világ 144 nagyvárosának megélhetési kötségeit - jól tükrözi az egyes árfolyammozgásokat is, hiszen több nagyváros is jelentősen változtatott helyezésén az előző felméréshez képest. Riga (Lettország fővárosa) például több mint 20 hellyel került hátrébb, míg München és Frankfurt 19, illetve 23 helyet tudott előrelépni, de még így is a magyar főváros mögött helyezkednek el.

A Budapesten működő külföldi vállalkozások alkalmazottai általában nem panaszkodnak a budapesti megélhetési költségekre, ennek az is oka lehet, hogy már egyre több vezető pozícióban is inkább hazai szakemberek találhatók.

A tanácsadó cég öszehasonlítása mintegy 200 termék és szolgáltatás árain alapul, amelyek a lakhatástól az élelmiszereken és a fogyasztási cikkeken át a szórakozással együtt járó költségeket is magukba foglalják. Az adatok elsősorban a multinacionális cégeket, illetve a kormányokat segítik abban, hogy könnyebben meghatározzák a külföldön dolgozó munkatársaiknak fizetendő kompenzáció (pl. napidíj) mértékét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A világ legdrágább fővárosa továbbra is Tokió maradt, melyet az árfolyamváltozások következtében idén London követ, majd az orosz főváros következik. Érdekes megjegyezni, hogy még Szentpétervár és Peking is drágábbnak számít az amerikai metropolisznál, New Yorknál. Hazánk a mostani felmérésben drágábbnak adódott, mint Németország pénzügyi központja Frankfurt, illetve a bajor fővárosnál, Münchennél is költéségesebb idehaza az élet. Érdemes még felhívni a figyelmet arra, hogy az olimpiának helyet adó görög főváros továbbra is viszonylag olcsónak számít, idén a lista 50. helyére került.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17