Budapest egyre közelebb New Yorkhoz - a pénztárcánk bánja

Pénzcentrum
2004. június 15. 11:26

A Mercer tanácsadó cég legújabb elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy az új EU-tagállamok közül a külföldi munkavállalók számára a megélhetési költségek tekintetében Budapest számít a legdrágábbnak - írja a Világgazdaság. A magyar fővárosban a megélhetési költségek a New-York-i szint mintegy 85%-át teszik ki, azaz a költségek terén is igazi világvárossá vált Budapest. Külön érdekesség, hogy Németország pénzügyi központja, Frankfurt több hellyel hátrébb található a listán a magyar fővárosnál.

Budapesten 2003-ban tovább drágult az élet a külföldiek számára (is): a magyar főváros a 37.-ről a 34. helyre lépett előre a Mercer listáján, ami azt jelenti, hogy - a tavalyi éllovas lett főváros jelentős visszaesésének köszönhetően - a magyar főváros "büszkélkedhet" a legdrágább új uniós tagállami főváros címmel. 2002-ben a tavalyinál sokkal jelentősebb előrelépésre került sor, ugyanis akkor a Mercer listáján a 75.-ről ugrott előre Budapest a 37. helyre.

A Mercer listája - amely New York árszintjéhez méri a világ 144 nagyvárosának megélhetési kötségeit - jól tükrözi az egyes árfolyammozgásokat is, hiszen több nagyváros is jelentősen változtatott helyezésén az előző felméréshez képest. Riga (Lettország fővárosa) például több mint 20 hellyel került hátrébb, míg München és Frankfurt 19, illetve 23 helyet tudott előrelépni, de még így is a magyar főváros mögött helyezkednek el.

A Budapesten működő külföldi vállalkozások alkalmazottai általában nem panaszkodnak a budapesti megélhetési költségekre, ennek az is oka lehet, hogy már egyre több vezető pozícióban is inkább hazai szakemberek találhatók.

A tanácsadó cég öszehasonlítása mintegy 200 termék és szolgáltatás árain alapul, amelyek a lakhatástól az élelmiszereken és a fogyasztási cikkeken át a szórakozással együtt járó költségeket is magukba foglalják. Az adatok elsősorban a multinacionális cégeket, illetve a kormányokat segítik abban, hogy könnyebben meghatározzák a külföldön dolgozó munkatársaiknak fizetendő kompenzáció (pl. napidíj) mértékét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A világ legdrágább fővárosa továbbra is Tokió maradt, melyet az árfolyamváltozások következtében idén London követ, majd az orosz főváros következik. Érdekes megjegyezni, hogy még Szentpétervár és Peking is drágábbnak számít az amerikai metropolisznál, New Yorknál. Hazánk a mostani felmérésben drágábbnak adódott, mint Németország pénzügyi központja Frankfurt, illetve a bajor fővárosnál, Münchennél is költéségesebb idehaza az élet. Érdemes még felhívni a figyelmet arra, hogy az olimpiának helyet adó görög főváros továbbra is viszonylag olcsónak számít, idén a lista 50. helyére került.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?