22 °C Budapest

Budapest egyre közelebb New Yorkhoz - a pénztárcánk bánja

Pénzcentrum
2004. június 15. 11:26

A Mercer tanácsadó cég legújabb elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy az új EU-tagállamok közül a külföldi munkavállalók számára a megélhetési költségek tekintetében Budapest számít a legdrágábbnak - írja a Világgazdaság. A magyar fővárosban a megélhetési költségek a New-York-i szint mintegy 85%-át teszik ki, azaz a költségek terén is igazi világvárossá vált Budapest. Külön érdekesség, hogy Németország pénzügyi központja, Frankfurt több hellyel hátrébb található a listán a magyar fővárosnál.

Budapesten 2003-ban tovább drágult az élet a külföldiek számára (is): a magyar főváros a 37.-ről a 34. helyre lépett előre a Mercer listáján, ami azt jelenti, hogy - a tavalyi éllovas lett főváros jelentős visszaesésének köszönhetően - a magyar főváros "büszkélkedhet" a legdrágább új uniós tagállami főváros címmel. 2002-ben a tavalyinál sokkal jelentősebb előrelépésre került sor, ugyanis akkor a Mercer listáján a 75.-ről ugrott előre Budapest a 37. helyre.

A Mercer listája - amely New York árszintjéhez méri a világ 144 nagyvárosának megélhetési kötségeit - jól tükrözi az egyes árfolyammozgásokat is, hiszen több nagyváros is jelentősen változtatott helyezésén az előző felméréshez képest. Riga (Lettország fővárosa) például több mint 20 hellyel került hátrébb, míg München és Frankfurt 19, illetve 23 helyet tudott előrelépni, de még így is a magyar főváros mögött helyezkednek el.

A Budapesten működő külföldi vállalkozások alkalmazottai általában nem panaszkodnak a budapesti megélhetési költségekre, ennek az is oka lehet, hogy már egyre több vezető pozícióban is inkább hazai szakemberek találhatók.

A tanácsadó cég öszehasonlítása mintegy 200 termék és szolgáltatás árain alapul, amelyek a lakhatástól az élelmiszereken és a fogyasztási cikkeken át a szórakozással együtt járó költségeket is magukba foglalják. Az adatok elsősorban a multinacionális cégeket, illetve a kormányokat segítik abban, hogy könnyebben meghatározzák a külföldön dolgozó munkatársaiknak fizetendő kompenzáció (pl. napidíj) mértékét.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A világ legdrágább fővárosa továbbra is Tokió maradt, melyet az árfolyamváltozások következtében idén London követ, majd az orosz főváros következik. Érdekes megjegyezni, hogy még Szentpétervár és Peking is drágábbnak számít az amerikai metropolisznál, New Yorknál. Hazánk a mostani felmérésben drágábbnak adódott, mint Németország pénzügyi központja Frankfurt, illetve a bajor fővárosnál, Münchennél is költéségesebb idehaza az élet. Érdemes még felhívni a figyelmet arra, hogy az olimpiának helyet adó görög főváros továbbra is viszonylag olcsónak számít, idén a lista 50. helyére került.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?