20 °C Budapest

Elemzők a folyó mérlegről - gyengülhet a forint, későbbre tolódhat a kamacsökkentési periódus

Pénzcentrum
2004. június 14. 10:44

Az MNB ma reggel publikált folyó fizetési mérleg adata valamivel rosszabb lett a várakozásoknál, áprilisban 1.07 millió eurót tett ki a hiány, az első négy hónapban 2,826 millió euróra nőtt a deficit mértéke. A portfolio.hu az OTP Bank Rt.-től Vojnits Tamást, illeve az ING-től Barcza Györgyöt kérdezte a hiány kialakulásának hátteréről, illetve a gazdasági folyamatok várható alakulásáról.
Az elemző elmondása szerint a múlt csütörtöki vártnál lényegesen rosszabb külkereskedelmi mérleg adatok tükrében nem okozott különösebb meglepetést a ma reggeli folyó mérleg adat. Olyan értelemben mégis meglepő az MNB által nyilvánosságra hozott érték, hogy az 1 milliárd euró feletti havi hiány rendkívül magasnak számít, és mindenkléppen fenntarthatatlan középtávon. A szakember elmondása szerint az év első négy hónapjának adatai alapján megfigyelhető, hogy tendenciózusan nagy a gazdaság külső finanszírozási igénye, ugyanakkor Vojnits nem lát számottevő javulást a finanszírozás szerkezetében. Az elemző szerint jelentős probléma lehet az, hogy a míg a kiadási oldal tendenciózusan magas és növekszik, addig a bevételek nem nőnek számottevő mértékben. Bár a külföldi működőtőke tőkebeáramlás kedvező lehet az év hátralevő részében, az idegenforgalmi bevételekben kismértékű romlás prognosztizálható.

A szakember szerint a folyó mérleg hiány adatokból egyértelmű a külkereskedelmi mérleg hiányának dominanciája, ami főként a beruházási célú import jelentős emelkedésének köszönhető. Vojnits nem érti teljes mértékben a KSH indokát (se adó, se vámjellegű indokot nem lát arra vonatkozóan), hogy áprilisban a külkereskedelmi mérleg jelentős hiányát valóban az EU-csatlakozással összefüggő készletefeltöltések okozhatták. Amennyiben ez így lenne, akkor a július elején közlésre kerülő külkereskedelmi mérleg hiánynak már jelentős csökkenést kellene mutatnia.

A jelenlegi adatok tükrében Vojnits elképzelhetőnek tartja, hogy a bank emelni fogja az idei évre vonatkozó 7.8%-os (6.3 milliárd euró) GDP-arányos folyó fizetési mérleg hiány-prognózisát. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a 12 hónapos kummulált hiány a GDP 9-9.5%-ára rúghat, ami kiemelkedően magasnak számít.

Az elmúlt három munkanapon megjelent kedvezőtlen adatok (külkermérleg, infláció, ill. folyó mérleg) tükrében a szakember úgy látja, hogy a forint a piaci bizalom csökkenése következtében akár középtávon is gyengébb szintre kerülhet. Véleménye szerint az eddigi 250 Ft/eurós árfolyamszint helyett 255 Ft-os szint lehet orientáló szerepű. Vojnits szerint a gyengébb forint ellenére a jegybank további kamatcsökkentéseire van esély, ugyanakkor azokat az eddigi napi forintárárfolyam-ingadozás helyett egyre inkább az inflációs kilátások fogják befolyásolni (pl.olajárak). A szakember gyengébb forintárolyam mellett is elképzelhetőnek tart kamatcsökketnéseket, de azokra inkább a nyári hónapokat követően kerülhet sor.Az ING elemzőjének véleménye szerint a ma reggeli adatok csak kismértékben voltak rosszabbak a bank által vártaknál. A szakember nem lát különösebb aggodalomra okot, mert elmondása szerint április-májusban tendenciaszerűen általános romlás szokott bekövetkezeni a folyó mérleg adatokban. Barcza szerint ennek oka jelenleg főként a költségvetési hiány alakulása, de emellett fontos a gazdasági növekedés gyorsulása is, melyet rendszerint megelőz egy nagyobb ugrás az importoldalon. Az elemző szerint a hiány kialakulásában a növekevő profitrepatriálás is szerepet játszhatott (pl. kötvényeken elért magasabb hozamok).

Barcza szerint jelenleg hasonló folyamatok játszódnak le a magyar gazdaságban, mint 2003. második felében, amikor a kibontakozó gazdasági növekedés szintén megugró importkereslettel párosult. Véleménye szerint a 19% közeli impotnövekedés az év második részében 20% közeli exportnövekedést vetít előre. A szakember elismerte, hogy az áprilisi hiányban szerepet játszhatott az EU-csatlakozással összefüggő készletfeltöltés is.

Barcza szerint a mai adatok tükrében az a fontos, hogy maga a piac meglepetésként értékeli-e a folyó mérleg hiányát, és milyenek lesznek a rekcióik. Elmondása szerint jelenleg nagyobb esély van arra, hogy a reakció a forintgyengülés helyett inkább kismértékű további hozamemelkedés legyen.

Az elemző szerint az év második felében csökkenni fog a folyó mérleg havi hiányának mértéke, melynek egyik oka a költségvetés várhatóan következetes alakulása. Barcza kismértékben optimista azzal kapcsolatban, hogy a kormány várhatóan mindent megtesz-e majd a 4.6%-os államháztartási hiánymérték betartásáért.

Az ING szakembere szerint fontos tényező, hogy a hiány finanszírozásának szerkezete javulhat: az eddigi portfólióbefektetésekből történő finanszírozás fokozatosan a külföldi működőtőke beáramlásból illetve a vállalati hitelekből történő finanszírozás felé mozdul el.

Barcza szerintm a forint továbbra is stabil maradhat, a kurzus továbbra is jellemzően a 250-255 Ft/euró közötti sávban ingadozhat, a hozamok középtávon változatlan szinten maradhatnak, illetve enyhén csökkenő tendenciát mutathatnak. Véleménye szerint a folyamatok eredményeként az újabb kamatcsökkentéseknek rövidtávon kisebb a valószínűsége, a kamatvágások időben későbbre tolódhatnak.
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM