28 °C Budapest

Elemzők a folyó mérlegről - gyengülhet a forint, későbbre tolódhat a kamacsökkentési periódus

Pénzcentrum
2004. június 14. 10:44

Az MNB ma reggel publikált folyó fizetési mérleg adata valamivel rosszabb lett a várakozásoknál, áprilisban 1.07 millió eurót tett ki a hiány, az első négy hónapban 2,826 millió euróra nőtt a deficit mértéke. A portfolio.hu az OTP Bank Rt.-től Vojnits Tamást, illeve az ING-től Barcza Györgyöt kérdezte a hiány kialakulásának hátteréről, illetve a gazdasági folyamatok várható alakulásáról.
Az elemző elmondása szerint a múlt csütörtöki vártnál lényegesen rosszabb külkereskedelmi mérleg adatok tükrében nem okozott különösebb meglepetést a ma reggeli folyó mérleg adat. Olyan értelemben mégis meglepő az MNB által nyilvánosságra hozott érték, hogy az 1 milliárd euró feletti havi hiány rendkívül magasnak számít, és mindenkléppen fenntarthatatlan középtávon. A szakember elmondása szerint az év első négy hónapjának adatai alapján megfigyelhető, hogy tendenciózusan nagy a gazdaság külső finanszírozási igénye, ugyanakkor Vojnits nem lát számottevő javulást a finanszírozás szerkezetében. Az elemző szerint jelentős probléma lehet az, hogy a míg a kiadási oldal tendenciózusan magas és növekszik, addig a bevételek nem nőnek számottevő mértékben. Bár a külföldi működőtőke tőkebeáramlás kedvező lehet az év hátralevő részében, az idegenforgalmi bevételekben kismértékű romlás prognosztizálható.

A szakember szerint a folyó mérleg hiány adatokból egyértelmű a külkereskedelmi mérleg hiányának dominanciája, ami főként a beruházási célú import jelentős emelkedésének köszönhető. Vojnits nem érti teljes mértékben a KSH indokát (se adó, se vámjellegű indokot nem lát arra vonatkozóan), hogy áprilisban a külkereskedelmi mérleg jelentős hiányát valóban az EU-csatlakozással összefüggő készletefeltöltések okozhatták. Amennyiben ez így lenne, akkor a július elején közlésre kerülő külkereskedelmi mérleg hiánynak már jelentős csökkenést kellene mutatnia.

A jelenlegi adatok tükrében Vojnits elképzelhetőnek tartja, hogy a bank emelni fogja az idei évre vonatkozó 7.8%-os (6.3 milliárd euró) GDP-arányos folyó fizetési mérleg hiány-prognózisát. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a 12 hónapos kummulált hiány a GDP 9-9.5%-ára rúghat, ami kiemelkedően magasnak számít.

Az elmúlt három munkanapon megjelent kedvezőtlen adatok (külkermérleg, infláció, ill. folyó mérleg) tükrében a szakember úgy látja, hogy a forint a piaci bizalom csökkenése következtében akár középtávon is gyengébb szintre kerülhet. Véleménye szerint az eddigi 250 Ft/eurós árfolyamszint helyett 255 Ft-os szint lehet orientáló szerepű. Vojnits szerint a gyengébb forint ellenére a jegybank további kamatcsökkentéseire van esély, ugyanakkor azokat az eddigi napi forintárárfolyam-ingadozás helyett egyre inkább az inflációs kilátások fogják befolyásolni (pl.olajárak). A szakember gyengébb forintárolyam mellett is elképzelhetőnek tart kamatcsökketnéseket, de azokra inkább a nyári hónapokat követően kerülhet sor.Az ING elemzőjének véleménye szerint a ma reggeli adatok csak kismértékben voltak rosszabbak a bank által vártaknál. A szakember nem lát különösebb aggodalomra okot, mert elmondása szerint április-májusban tendenciaszerűen általános romlás szokott bekövetkezeni a folyó mérleg adatokban. Barcza szerint ennek oka jelenleg főként a költségvetési hiány alakulása, de emellett fontos a gazdasági növekedés gyorsulása is, melyet rendszerint megelőz egy nagyobb ugrás az importoldalon. Az elemző szerint a hiány kialakulásában a növekevő profitrepatriálás is szerepet játszhatott (pl. kötvényeken elért magasabb hozamok).

Barcza szerint jelenleg hasonló folyamatok játszódnak le a magyar gazdaságban, mint 2003. második felében, amikor a kibontakozó gazdasági növekedés szintén megugró importkereslettel párosult. Véleménye szerint a 19% közeli impotnövekedés az év második részében 20% közeli exportnövekedést vetít előre. A szakember elismerte, hogy az áprilisi hiányban szerepet játszhatott az EU-csatlakozással összefüggő készletfeltöltés is.

Barcza szerint a mai adatok tükrében az a fontos, hogy maga a piac meglepetésként értékeli-e a folyó mérleg hiányát, és milyenek lesznek a rekcióik. Elmondása szerint jelenleg nagyobb esély van arra, hogy a reakció a forintgyengülés helyett inkább kismértékű további hozamemelkedés legyen.

Az elemző szerint az év második felében csökkenni fog a folyó mérleg havi hiányának mértéke, melynek egyik oka a költségvetés várhatóan következetes alakulása. Barcza kismértékben optimista azzal kapcsolatban, hogy a kormány várhatóan mindent megtesz-e majd a 4.6%-os államháztartási hiánymérték betartásáért.

Az ING szakembere szerint fontos tényező, hogy a hiány finanszírozásának szerkezete javulhat: az eddigi portfólióbefektetésekből történő finanszírozás fokozatosan a külföldi működőtőke beáramlásból illetve a vállalati hitelekből történő finanszírozás felé mozdul el.

Barcza szerintm a forint továbbra is stabil maradhat, a kurzus továbbra is jellemzően a 250-255 Ft/euró közötti sávban ingadozhat, a hozamok középtávon változatlan szinten maradhatnak, illetve enyhén csökkenő tendenciát mutathatnak. Véleménye szerint a folyamatok eredményeként az újabb kamatcsökkentéseknek rövidtávon kisebb a valószínűsége, a kamatvágások időben későbbre tolódhatnak.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43