15 °C Budapest

Elemzők a folyó mérlegről - gyengülhet a forint, későbbre tolódhat a kamacsökkentési periódus

Pénzcentrum
2004. június 14. 10:44

Az MNB ma reggel publikált folyó fizetési mérleg adata valamivel rosszabb lett a várakozásoknál, áprilisban 1.07 millió eurót tett ki a hiány, az első négy hónapban 2,826 millió euróra nőtt a deficit mértéke. A portfolio.hu az OTP Bank Rt.-től Vojnits Tamást, illeve az ING-től Barcza Györgyöt kérdezte a hiány kialakulásának hátteréről, illetve a gazdasági folyamatok várható alakulásáról.




Az elemző elmondása szerint a múlt csütörtöki vártnál lényegesen rosszabb külkereskedelmi mérleg adatok tükrében nem okozott különösebb meglepetést a ma reggeli folyó mérleg adat. Olyan értelemben mégis meglepő az MNB által nyilvánosságra hozott érték, hogy az 1 milliárd euró feletti havi hiány rendkívül magasnak számít, és mindenkléppen fenntarthatatlan középtávon. A szakember elmondása szerint az év első négy hónapjának adatai alapján megfigyelhető, hogy tendenciózusan nagy a gazdaság külső finanszírozási igénye, ugyanakkor Vojnits nem lát számottevő javulást a finanszírozás szerkezetében. Az elemző szerint jelentős probléma lehet az, hogy a míg a kiadási oldal tendenciózusan magas és növekszik, addig a bevételek nem nőnek számottevő mértékben. Bár a külföldi működőtőke tőkebeáramlás kedvező lehet az év hátralevő részében, az idegenforgalmi bevételekben kismértékű romlás prognosztizálható.

A szakember szerint a folyó mérleg hiány adatokból egyértelmű a külkereskedelmi mérleg hiányának dominanciája, ami főként a beruházási célú import jelentős emelkedésének köszönhető. Vojnits nem érti teljes mértékben a KSH indokát (se adó, se vámjellegű indokot nem lát arra vonatkozóan), hogy áprilisban a külkereskedelmi mérleg jelentős hiányát valóban az EU-csatlakozással összefüggő készletefeltöltések okozhatták. Amennyiben ez így lenne, akkor a július elején közlésre kerülő külkereskedelmi mérleg hiánynak már jelentős csökkenést kellene mutatnia.

A jelenlegi adatok tükrében Vojnits elképzelhetőnek tartja, hogy a bank emelni fogja az idei évre vonatkozó 7.8%-os (6.3 milliárd euró) GDP-arányos folyó fizetési mérleg hiány-prognózisát. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a 12 hónapos kummulált hiány a GDP 9-9.5%-ára rúghat, ami kiemelkedően magasnak számít.

Az elmúlt három munkanapon megjelent kedvezőtlen adatok (külkermérleg, infláció, ill. folyó mérleg) tükrében a szakember úgy látja, hogy a forint a piaci bizalom csökkenése következtében akár középtávon is gyengébb szintre kerülhet. Véleménye szerint az eddigi 250 Ft/eurós árfolyamszint helyett 255 Ft-os szint lehet orientáló szerepű. Vojnits szerint a gyengébb forint ellenére a jegybank további kamatcsökkentéseire van esély, ugyanakkor azokat az eddigi napi forintárárfolyam-ingadozás helyett egyre inkább az inflációs kilátások fogják befolyásolni (pl.olajárak). A szakember gyengébb forintárolyam mellett is elképzelhetőnek tart kamatcsökketnéseket, de azokra inkább a nyári hónapokat követően kerülhet sor.



Az ING elemzőjének véleménye szerint a ma reggeli adatok csak kismértékben voltak rosszabbak a bank által vártaknál. A szakember nem lát különösebb aggodalomra okot, mert elmondása szerint április-májusban tendenciaszerűen általános romlás szokott bekövetkezeni a folyó mérleg adatokban. Barcza szerint ennek oka jelenleg főként a költségvetési hiány alakulása, de emellett fontos a gazdasági növekedés gyorsulása is, melyet rendszerint megelőz egy nagyobb ugrás az importoldalon. Az elemző szerint a hiány kialakulásában a növekevő profitrepatriálás is szerepet játszhatott (pl. kötvényeken elért magasabb hozamok).

Barcza szerint jelenleg hasonló folyamatok játszódnak le a magyar gazdaságban, mint 2003. második felében, amikor a kibontakozó gazdasági növekedés szintén megugró importkereslettel párosult. Véleménye szerint a 19% közeli impotnövekedés az év második részében 20% közeli exportnövekedést vetít előre. A szakember elismerte, hogy az áprilisi hiányban szerepet játszhatott az EU-csatlakozással összefüggő készletfeltöltés is.

Barcza szerint a mai adatok tükrében az a fontos, hogy maga a piac meglepetésként értékeli-e a folyó mérleg hiányát, és milyenek lesznek a rekcióik. Elmondása szerint jelenleg nagyobb esély van arra, hogy a reakció a forintgyengülés helyett inkább kismértékű további hozamemelkedés legyen.

Az elemző szerint az év második felében csökkenni fog a folyó mérleg havi hiányának mértéke, melynek egyik oka a költségvetés várhatóan következetes alakulása. Barcza kismértékben optimista azzal kapcsolatban, hogy a kormány várhatóan mindent megtesz-e majd a 4.6%-os államháztartási hiánymérték betartásáért.

Az ING szakembere szerint fontos tényező, hogy a hiány finanszírozásának szerkezete javulhat: az eddigi portfólióbefektetésekből történő finanszírozás fokozatosan a külföldi működőtőke beáramlásból illetve a vállalati hitelekből történő finanszírozás felé mozdul el.

Barcza szerintm a forint továbbra is stabil maradhat, a kurzus továbbra is jellemzően a 250-255 Ft/euró közötti sávban ingadozhat, a hozamok középtávon változatlan szinten maradhatnak, illetve enyhén csökkenő tendenciát mutathatnak. Véleménye szerint a folyamatok eredményeként az újabb kamatcsökkentéseknek rövidtávon kisebb a valószínűsége, a kamatvágások időben későbbre tolódhatnak.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm