37 °C Budapest

Elemzők a folyó mérlegről - gyengülhet a forint, későbbre tolódhat a kamacsökkentési periódus

Pénzcentrum
2004. június 14. 10:44

Az MNB ma reggel publikált folyó fizetési mérleg adata valamivel rosszabb lett a várakozásoknál, áprilisban 1.07 millió eurót tett ki a hiány, az első négy hónapban 2,826 millió euróra nőtt a deficit mértéke. A portfolio.hu az OTP Bank Rt.-től Vojnits Tamást, illeve az ING-től Barcza Györgyöt kérdezte a hiány kialakulásának hátteréről, illetve a gazdasági folyamatok várható alakulásáról.
Az elemző elmondása szerint a múlt csütörtöki vártnál lényegesen rosszabb külkereskedelmi mérleg adatok tükrében nem okozott különösebb meglepetést a ma reggeli folyó mérleg adat. Olyan értelemben mégis meglepő az MNB által nyilvánosságra hozott érték, hogy az 1 milliárd euró feletti havi hiány rendkívül magasnak számít, és mindenkléppen fenntarthatatlan középtávon. A szakember elmondása szerint az év első négy hónapjának adatai alapján megfigyelhető, hogy tendenciózusan nagy a gazdaság külső finanszírozási igénye, ugyanakkor Vojnits nem lát számottevő javulást a finanszírozás szerkezetében. Az elemző szerint jelentős probléma lehet az, hogy a míg a kiadási oldal tendenciózusan magas és növekszik, addig a bevételek nem nőnek számottevő mértékben. Bár a külföldi működőtőke tőkebeáramlás kedvező lehet az év hátralevő részében, az idegenforgalmi bevételekben kismértékű romlás prognosztizálható.

A szakember szerint a folyó mérleg hiány adatokból egyértelmű a külkereskedelmi mérleg hiányának dominanciája, ami főként a beruházási célú import jelentős emelkedésének köszönhető. Vojnits nem érti teljes mértékben a KSH indokát (se adó, se vámjellegű indokot nem lát arra vonatkozóan), hogy áprilisban a külkereskedelmi mérleg jelentős hiányát valóban az EU-csatlakozással összefüggő készletefeltöltések okozhatták. Amennyiben ez így lenne, akkor a július elején közlésre kerülő külkereskedelmi mérleg hiánynak már jelentős csökkenést kellene mutatnia.

A jelenlegi adatok tükrében Vojnits elképzelhetőnek tartja, hogy a bank emelni fogja az idei évre vonatkozó 7.8%-os (6.3 milliárd euró) GDP-arányos folyó fizetési mérleg hiány-prognózisát. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a 12 hónapos kummulált hiány a GDP 9-9.5%-ára rúghat, ami kiemelkedően magasnak számít.

Az elmúlt három munkanapon megjelent kedvezőtlen adatok (külkermérleg, infláció, ill. folyó mérleg) tükrében a szakember úgy látja, hogy a forint a piaci bizalom csökkenése következtében akár középtávon is gyengébb szintre kerülhet. Véleménye szerint az eddigi 250 Ft/eurós árfolyamszint helyett 255 Ft-os szint lehet orientáló szerepű. Vojnits szerint a gyengébb forint ellenére a jegybank további kamatcsökkentéseire van esély, ugyanakkor azokat az eddigi napi forintárárfolyam-ingadozás helyett egyre inkább az inflációs kilátások fogják befolyásolni (pl.olajárak). A szakember gyengébb forintárolyam mellett is elképzelhetőnek tart kamatcsökketnéseket, de azokra inkább a nyári hónapokat követően kerülhet sor.Az ING elemzőjének véleménye szerint a ma reggeli adatok csak kismértékben voltak rosszabbak a bank által vártaknál. A szakember nem lát különösebb aggodalomra okot, mert elmondása szerint április-májusban tendenciaszerűen általános romlás szokott bekövetkezeni a folyó mérleg adatokban. Barcza szerint ennek oka jelenleg főként a költségvetési hiány alakulása, de emellett fontos a gazdasági növekedés gyorsulása is, melyet rendszerint megelőz egy nagyobb ugrás az importoldalon. Az elemző szerint a hiány kialakulásában a növekevő profitrepatriálás is szerepet játszhatott (pl. kötvényeken elért magasabb hozamok).

Barcza szerint jelenleg hasonló folyamatok játszódnak le a magyar gazdaságban, mint 2003. második felében, amikor a kibontakozó gazdasági növekedés szintén megugró importkereslettel párosult. Véleménye szerint a 19% közeli impotnövekedés az év második részében 20% közeli exportnövekedést vetít előre. A szakember elismerte, hogy az áprilisi hiányban szerepet játszhatott az EU-csatlakozással összefüggő készletfeltöltés is.

Barcza szerint a mai adatok tükrében az a fontos, hogy maga a piac meglepetésként értékeli-e a folyó mérleg hiányát, és milyenek lesznek a rekcióik. Elmondása szerint jelenleg nagyobb esély van arra, hogy a reakció a forintgyengülés helyett inkább kismértékű további hozamemelkedés legyen.

Az elemző szerint az év második felében csökkenni fog a folyó mérleg havi hiányának mértéke, melynek egyik oka a költségvetés várhatóan következetes alakulása. Barcza kismértékben optimista azzal kapcsolatban, hogy a kormány várhatóan mindent megtesz-e majd a 4.6%-os államháztartási hiánymérték betartásáért.

Az ING szakembere szerint fontos tényező, hogy a hiány finanszírozásának szerkezete javulhat: az eddigi portfólióbefektetésekből történő finanszírozás fokozatosan a külföldi működőtőke beáramlásból illetve a vállalati hitelekből történő finanszírozás felé mozdul el.

Barcza szerintm a forint továbbra is stabil maradhat, a kurzus továbbra is jellemzően a 250-255 Ft/euró közötti sávban ingadozhat, a hozamok középtávon változatlan szinten maradhatnak, illetve enyhén csökkenő tendenciát mutathatnak. Véleménye szerint a folyamatok eredményeként az újabb kamatcsökkentéseknek rövidtávon kisebb a valószínűsége, a kamatvágások időben későbbre tolódhatnak.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?