24 °C Budapest

1 mrd euró felett a folyó mérleg áprilisi hiánya

Pénzcentrum
2004. június 14. 08:40

2004. áprilisban 1,070 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg - közölte az MNB. A hiány mértéke 294 millió euróval meghaladja az előző évi áprilisi adatot. A folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulásában meghatározó volt az áruforgalom kiemelkedő hiánya. Az előző évhez képest továbbra is magas export szint mellett, az import áprilisban kiugró mértékben növekedett.


Az elemzők a legutóbbi külkereskedelmi statisztika közlése után felfelé módosították hiányprognózisukat, mely jellemzően 1 mrd euró köré emelkedett. Így a mostani adat bár kiugróan magas értéknek számít, mégsem tekinthetjük meglepetésnek.

A KSH 2004. június 10-ei Gyorstájékoztatója szerint "A vállalatok csatlakozást megelőző taktikai vásárlásai erőteljesen befolyásolták a külkereskedelmi forgalom alakulását, emellett jelentős volt még a fogyasztási célú import növekedése is." A jövedelmek egyenlege a korábbi hónapokhoz hasonlóan kiegyensúlyozott képet mutatott áprilisban is. A vizsgált hónapban az adósságot nem generáló tőketételeknél a nettó forrásbeáramlás 180 millió euró volt. 2004. április végén a jegybanki tartalékok értéke 10.1 milliárd euró volt.

A külkereskedelmi mérleg hiánya áprilisban 677 m eurót tett ki a tavaly áprilisi 420 m eróval szemben. Az export közel 14%-kal, az import 19%-ot meghaladóértékben bővült az euró értékindexek alapján. A külkereskedelmi mérleg deficitje az első négy hónapban 1.18 mrd eurót tett ki, ami kb. 160 m euróval magasabb, mint tavaly ugyanekkor.


A szolgáltatási egyenleg minimális hiánya a tavalyi bázishoz képest lényegesebb különbséget nem tartalmazott, ugyanakkor a kummulált hiány itt is meghaladta a 2003-ban mértet. A jövedelmeknél szintén csak áprilist vizsgálva 50 m euróval magasabb kiáramlás mutatkozott a magasabb adósságszolgálat és az átutalt munkajövedelmek miatt.

A folyó mérleg hiánya az első négy hónapban 2.8 mrd eurót tett ki, a tavalyi bázisértéket 560 m euróval haladta meg. Az elemzők és a kutatóintézetek az év végére 6.5 mrd euró körüli folyó hiányra számítanak.

Nem adóssággeneráló tőke formájában 180 m euró érkezett áprilisban hazánkba. Az első négy hónap kummulált egyenlege valamivel több mint 1 mrd euró, a "fedezetlen" rész közel 1.8 mrd euró, melynek finanszírozása adósság alapú.


Az elmúlt időszakban a külföldi bizonytalanságok egyik legfontosabb forrása az államháztartási hiány mellett, illetve azzal összefüggsében a folyó mérleg hiány elszaladása volt. A mostani adat feltehetően inkább aggasztóan, elbizonytalanítóan hathat a befektetési kedvre.

A 12 havi kumulált hiány már meghaladja a 7 mrd eurót, mely az arányosított GDP kb. 9.3%-a.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem