17 °C Budapest

1 mrd euró felett a folyó mérleg áprilisi hiánya

Pénzcentrum
2004. június 14. 08:40

2004. áprilisban 1,070 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg - közölte az MNB. A hiány mértéke 294 millió euróval meghaladja az előző évi áprilisi adatot. A folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulásában meghatározó volt az áruforgalom kiemelkedő hiánya. Az előző évhez képest továbbra is magas export szint mellett, az import áprilisban kiugró mértékben növekedett.


Az elemzők a legutóbbi külkereskedelmi statisztika közlése után felfelé módosították hiányprognózisukat, mely jellemzően 1 mrd euró köré emelkedett. Így a mostani adat bár kiugróan magas értéknek számít, mégsem tekinthetjük meglepetésnek.

A KSH 2004. június 10-ei Gyorstájékoztatója szerint "A vállalatok csatlakozást megelőző taktikai vásárlásai erőteljesen befolyásolták a külkereskedelmi forgalom alakulását, emellett jelentős volt még a fogyasztási célú import növekedése is." A jövedelmek egyenlege a korábbi hónapokhoz hasonlóan kiegyensúlyozott képet mutatott áprilisban is. A vizsgált hónapban az adósságot nem generáló tőketételeknél a nettó forrásbeáramlás 180 millió euró volt. 2004. április végén a jegybanki tartalékok értéke 10.1 milliárd euró volt.

A külkereskedelmi mérleg hiánya áprilisban 677 m eurót tett ki a tavaly áprilisi 420 m eróval szemben. Az export közel 14%-kal, az import 19%-ot meghaladóértékben bővült az euró értékindexek alapján. A külkereskedelmi mérleg deficitje az első négy hónapban 1.18 mrd eurót tett ki, ami kb. 160 m euróval magasabb, mint tavaly ugyanekkor.


A szolgáltatási egyenleg minimális hiánya a tavalyi bázishoz képest lényegesebb különbséget nem tartalmazott, ugyanakkor a kummulált hiány itt is meghaladta a 2003-ban mértet. A jövedelmeknél szintén csak áprilist vizsgálva 50 m euróval magasabb kiáramlás mutatkozott a magasabb adósságszolgálat és az átutalt munkajövedelmek miatt.

A folyó mérleg hiánya az első négy hónapban 2.8 mrd eurót tett ki, a tavalyi bázisértéket 560 m euróval haladta meg. Az elemzők és a kutatóintézetek az év végére 6.5 mrd euró körüli folyó hiányra számítanak.

Nem adóssággeneráló tőke formájában 180 m euró érkezett áprilisban hazánkba. Az első négy hónap kummulált egyenlege valamivel több mint 1 mrd euró, a "fedezetlen" rész közel 1.8 mrd euró, melynek finanszírozása adósság alapú.


Az elmúlt időszakban a külföldi bizonytalanságok egyik legfontosabb forrása az államháztartási hiány mellett, illetve azzal összefüggsében a folyó mérleg hiány elszaladása volt. A mostani adat feltehetően inkább aggasztóan, elbizonytalanítóan hathat a befektetési kedvre.

A 12 havi kumulált hiány már meghaladja a 7 mrd eurót, mely az arányosított GDP kb. 9.3%-a.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem