27 °C Budapest

Jelentős élénkülés a gyógyszállóknál

Pénzcentrum
2004. június 9. 09:00

A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma az előző év azonos időszakához képest január-áprilisban megélénkült - közölte a KSH. A vendégek száma 14, az éjszakák száma 12%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele jelentősen emelkedett egy év alatt.

2004. január-áprilisban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező 672 ezer külföldi vendég 2 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 14, az éjszakák száma 12%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A külföldivendég-éjszakák száma a szállodákban összességében 14%-kal bővült. Az EU-15 országaiból érkezett vendégek 11%-kal több éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken 2003. január-áprilishoz viszonyítva.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 733 ezer belföldi vendéget fogadtak, akik 1.7 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 3%-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. A vendégforgalom növekedése - a vendégéjszakák száma alapján - a szállodákban 7, a panziókban 3%-os volt.

Az 55 hazai gyógyszálloda vendégforgalma 17%-kal, szállásdíjbevételük több mint egyötödével bővült, kihasználtságuk (54%) lényegesen meghaladta az átlagot.Az összes gyógyszállodai éjszaka 43%-át a belföldi vendégek, a külföldivendég-forgalom 71%-át a német és osztrák vendégek töltötték el.

A szállodák átlagosan 38%-os szobakihasználtsággal működtek 2004 első négy hónapjában, ezen belül áprilisban 48%-os szobafoglaltságot értek el. A január-áprilisban mért átlagos szobafoglaltság 4 százalékponttal magasabb a 2003 első négy hónapjában mért értéknél. A vizsgált időszakban a legmagasabb szobafoglaltságot az ötcsillagos házakban (53%), illetve a gyógyszállodákban (54%) mérték.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az év első harmadában a kereskedelmi szálláshelyek közel 45 milliárd forint bevételt realizáltak, ez folyó áron 18%-kal (reálértékben kb. 7%-kal) növekedett 2003. január-áprilishoz képest. Az összes bevétel közel fele szállásdíjakból, 29%-a a vendéglátásból, 22%-a a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.30 09:20
A legtöbb munkavállaló örül annak, ha a munkahelyén home office-ra van lehetőség, de milyen hatással...
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm