Lesz-e ma kamatcsökkentés?

Pénzcentrum
2004. június 7. 08:41

Jellemzően óvatos kamatcsökkentést várnak az elemzők a Monetáris Tanács mai ülésén. A jelenleg 11.5%-os alapkamat 25-50 bp-tal csökkenhet. A jegybank elmúlt időszakban igen óvatos kamatpolitikát folytatott, a 12.5%-on "tetőző" irányadó rátát csak kis lépésekben mérsékelték. A kamatcsökkentést elemzők szerint egyrészt az árfolyam satbilizálódása, másrészt a valamelyest javuló makrogazdasági kilátások teszik lehetővé.

Bár az infláció 7% körül tetőzhet, az elemzők mindegyike a dezinfláció folytatódásával számol a második félévben. A konjunktúra az eddigi adatok alapján a vártnál jobb lehet (a GDP 4.2%-kal nőtt az első negyedévben), ugyanakkor az egyensúlyi mutatók javulását a többség inkább csak a harmadik, negyedik negyedévre prognosztizálja.

A mai döntést befolyásolhatja, hogy a Tanács hogyan értékeli a külföldiek által elvárt hozamprémium alakulását. A jelenlegi geopolitikai helyzetben a kockázatkerülési hajlandóság mérséklődése nem igazán várható. A külföldi tulajdonban levő forintállampapírok mennyisége május végén még enyhe csökkenést mutatott, június elején pedig kismértékben nőtt. Az állomány így is valamelyest elmaradt az egy hónappal korábbi értékétől.

A Monetáris Tanács legutóbb május 3-án döntött a kamatszint csökkentéséről, ekkor 50 bp-tal 11.5%-ra mérséklődött az alapkamat. Elemzők szerint az óvatos kamatcsökkentési politika mellett az irányadó ráta az év végére 9-9.5%-ra csökkenhet.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20