7 °C Budapest

Lesz-e ma kamatcsökkentés?

Pénzcentrum
2004. június 7. 08:41

Jellemzően óvatos kamatcsökkentést várnak az elemzők a Monetáris Tanács mai ülésén. A jelenleg 11.5%-os alapkamat 25-50 bp-tal csökkenhet. A jegybank elmúlt időszakban igen óvatos kamatpolitikát folytatott, a 12.5%-on "tetőző" irányadó rátát csak kis lépésekben mérsékelték. A kamatcsökkentést elemzők szerint egyrészt az árfolyam satbilizálódása, másrészt a valamelyest javuló makrogazdasági kilátások teszik lehetővé.

Bár az infláció 7% körül tetőzhet, az elemzők mindegyike a dezinfláció folytatódásával számol a második félévben. A konjunktúra az eddigi adatok alapján a vártnál jobb lehet (a GDP 4.2%-kal nőtt az első negyedévben), ugyanakkor az egyensúlyi mutatók javulását a többség inkább csak a harmadik, negyedik negyedévre prognosztizálja.

A mai döntést befolyásolhatja, hogy a Tanács hogyan értékeli a külföldiek által elvárt hozamprémium alakulását. A jelenlegi geopolitikai helyzetben a kockázatkerülési hajlandóság mérséklődése nem igazán várható. A külföldi tulajdonban levő forintállampapírok mennyisége május végén még enyhe csökkenést mutatott, június elején pedig kismértékben nőtt. Az állomány így is valamelyest elmaradt az egy hónappal korábbi értékétől.

A Monetáris Tanács legutóbb május 3-án döntött a kamatszint csökkentéséről, ekkor 50 bp-tal 11.5%-ra mérséklődött az alapkamat. Elemzők szerint az óvatos kamatcsökkentési politika mellett az irányadó ráta az év végére 9-9.5%-ra csökkenhet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem