25 °C Budapest

Lesz-e ma kamatcsökkentés?

Pénzcentrum
2004. június 7. 08:41

Jellemzően óvatos kamatcsökkentést várnak az elemzők a Monetáris Tanács mai ülésén. A jelenleg 11.5%-os alapkamat 25-50 bp-tal csökkenhet. A jegybank elmúlt időszakban igen óvatos kamatpolitikát folytatott, a 12.5%-on "tetőző" irányadó rátát csak kis lépésekben mérsékelték. A kamatcsökkentést elemzők szerint egyrészt az árfolyam satbilizálódása, másrészt a valamelyest javuló makrogazdasági kilátások teszik lehetővé.

Bár az infláció 7% körül tetőzhet, az elemzők mindegyike a dezinfláció folytatódásával számol a második félévben. A konjunktúra az eddigi adatok alapján a vártnál jobb lehet (a GDP 4.2%-kal nőtt az első negyedévben), ugyanakkor az egyensúlyi mutatók javulását a többség inkább csak a harmadik, negyedik negyedévre prognosztizálja.

A mai döntést befolyásolhatja, hogy a Tanács hogyan értékeli a külföldiek által elvárt hozamprémium alakulását. A jelenlegi geopolitikai helyzetben a kockázatkerülési hajlandóság mérséklődése nem igazán várható. A külföldi tulajdonban levő forintállampapírok mennyisége május végén még enyhe csökkenést mutatott, június elején pedig kismértékben nőtt. Az állomány így is valamelyest elmaradt az egy hónappal korábbi értékétől.

A Monetáris Tanács legutóbb május 3-án döntött a kamatszint csökkentéséről, ekkor 50 bp-tal 11.5%-ra mérséklődött az alapkamat. Elemzők szerint az óvatos kamatcsökkentési politika mellett az irányadó ráta az év végére 9-9.5%-ra csökkenhet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?