28 °C Budapest

Stagnáló forint, 1.22 alatt járt a dollár

Pénzcentrum
2004. június 3. 11:27

A forint ma reggel a tegnapi zárószint közelében nyitott az euróval szemben, a kurzus a kereskedés eddigi szakaszában alig változott. Az állampapírok másodpiacán szerény mértékű hozamemelkedés figyelhető meg. A dollár rövid időre ismét az 1.22-es szint alá tudott kerülni az euróval szemben, a jen érezhető mértékben gyengült a zöldhasúval szemben.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint ma reggel a tegnapi zárószint közelében, a 251.40-251.70 Ft/eurós sávban nyitott, mely az intervenciós sáv erős oldalán mintegy 10.9%-os eltérést jelent a sávközéptől. A kereskedés eddigi szakaszában a kurzus jellemzően ebben a sávban ingadozott, a ma reggeli ipari termelői árindex adatnak nem volt különösebb hatása a piacra. A kurzus várhatóan ma is jellemzően a 251-252 Ft/euró között mozoghat.

A tegnapi, vártnál lényegesen jobb GDP-adat eddig szintén nem gyakorolt érdemi hatást a forintpiacra, így feltételezhető, hogy a befektetők óvatosabbá váltak, és kivárnak a jövő hét elején megjelenő államháztartási és inflációs adatokig, illetve a Monetáris Tanács hétfői üléséig. A piac egy része újabb 25 bp-os kamatcsökkentést vár, míg a többiek változatlan irányadó rátákra számítanak az ülés után is.

A lengyel belpolitikai bizonytalanság újabb, még múlt pénteken kezdődött fejezete - mely szerint a legfőbb állami méltóságok is bíróság elé állíthatók egy vesztegetési ügy miatt a hivatali idejük alatt - egyelőre nem befolyásolta érdemben a magyar forint helyzetét. Egyelőre tovább húzódik a kormányválság is, ellenzéki jelölt hiányában az államfő ismét Marek Belkát jelölheti kormányfőnek. Az ellenzéki jelöltállításra rendelkezésre álló idő már letelt. A lengyel belpolitikai válság az egész térség iránti, újra kedvezőbbé vált megítélést hátrányosan befolyásolhatja. Belka kinevezésével ez a bizonytalan állapot szűnhet meg.

A magyar állampapírpiacon a kereskedés eddigi szakaszában szerény (1-3 bp) hozamelmozdulás figyelhető meg. A viszonylag erős forint mellett már napok óta megfigyelhető a másodpiaci hozamok enyhe emelkedése, mely csekély érdeklődésre utal. Feltehetően a jövő heti fontosabb makroadatokig a tendencia nem változik érdemben. Az ÁKK ma a 12 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek aukcióját tartja, a felkínált mennyiség 35 milliárd forint lesz, az aukciós átlaghozam 10.80-10.90% között alakulhat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
Az amerikai fizetőeszköz több napig lényegesen az 1.22 USD/EUR feletti szinten tartózkodott. Ma a kora reggeli órákra az említett szint alá tudott kerülni, a legutóbbi kötések azonban már ismét a fontos szint felett, jellemzően az 1.22-1.2210 közötti sávban születtek. Mind az Egyesült Államokban, mind az euró-zónában ma publikálják a szolgáltató szektor teljesítményét mérő indexeket, illetve az amerikai heti friss munkanélküliek számát. Nagyobb piaci jelentőséget feltehetően a munkaerő-piaci adat jelent majd. A feldolgozóipar beszerzési menedzser indexek a hét elején Európában és az USA-ban is kellemes meglepetést okoztak.

A mai nap fontos eseménye még, hogy az Európai Központi Bank döntéshozói ma tartják ülésüket. A piac szinte egybehangzó véleménye szerint változatlanul 2%-on maradhat a refinanszírozási ráta minimuma. Az EKB illetékesei a napokban már többször is nyilatkoztak arról, hogy a rendkívül magas olajárak, illetve az ennek egyik következményeként jelentősen megugrott euró-zóna inflációs adat (2.5% májusban éves alapon) elgondolkozásra készteti a bankot az inflációs folyamatok várható alakulása szempontjából.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen elmúlt napokban tapasztalt számottevő erősödése megállt, a kurzus a 110-111 JPY/USD sávban ingadozik. Tegnap jellemzően a 110 körüli szinten zajlott a kereskedés, a ma reggeli órákra a kurzus már a 111-es szint közelébe mozdult, a legutóbbi kötések jellemzően a 110.7-110.8 JPY/USD sávban születtek. Elképzelhető, hogy az OPEC mai csúcsértekezletének kimenetele érdemben befolyásolhatja majd a dollár/euró reláció mellett a dollár/jen reláció alakulását is. Az amerikai mellett ugyanis a japán gazdaság elmúlt hónapokban kibontakozott fellendülését is számottevő mértékben visszavetheti, ha tartósabban is fennmaradnak a rendkívül magas olajárak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?