26 °C Budapest

Stagnáló forint, 1.22 alatt járt a dollár

Pénzcentrum
2004. június 3. 11:27

A forint ma reggel a tegnapi zárószint közelében nyitott az euróval szemben, a kurzus a kereskedés eddigi szakaszában alig változott. Az állampapírok másodpiacán szerény mértékű hozamemelkedés figyelhető meg. A dollár rövid időre ismét az 1.22-es szint alá tudott kerülni az euróval szemben, a jen érezhető mértékben gyengült a zöldhasúval szemben.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint ma reggel a tegnapi zárószint közelében, a 251.40-251.70 Ft/eurós sávban nyitott, mely az intervenciós sáv erős oldalán mintegy 10.9%-os eltérést jelent a sávközéptől. A kereskedés eddigi szakaszában a kurzus jellemzően ebben a sávban ingadozott, a ma reggeli ipari termelői árindex adatnak nem volt különösebb hatása a piacra. A kurzus várhatóan ma is jellemzően a 251-252 Ft/euró között mozoghat.

A tegnapi, vártnál lényegesen jobb GDP-adat eddig szintén nem gyakorolt érdemi hatást a forintpiacra, így feltételezhető, hogy a befektetők óvatosabbá váltak, és kivárnak a jövő hét elején megjelenő államháztartási és inflációs adatokig, illetve a Monetáris Tanács hétfői üléséig. A piac egy része újabb 25 bp-os kamatcsökkentést vár, míg a többiek változatlan irányadó rátákra számítanak az ülés után is.

A lengyel belpolitikai bizonytalanság újabb, még múlt pénteken kezdődött fejezete - mely szerint a legfőbb állami méltóságok is bíróság elé állíthatók egy vesztegetési ügy miatt a hivatali idejük alatt - egyelőre nem befolyásolta érdemben a magyar forint helyzetét. Egyelőre tovább húzódik a kormányválság is, ellenzéki jelölt hiányában az államfő ismét Marek Belkát jelölheti kormányfőnek. Az ellenzéki jelöltállításra rendelkezésre álló idő már letelt. A lengyel belpolitikai válság az egész térség iránti, újra kedvezőbbé vált megítélést hátrányosan befolyásolhatja. Belka kinevezésével ez a bizonytalan állapot szűnhet meg.

A magyar állampapírpiacon a kereskedés eddigi szakaszában szerény (1-3 bp) hozamelmozdulás figyelhető meg. A viszonylag erős forint mellett már napok óta megfigyelhető a másodpiaci hozamok enyhe emelkedése, mely csekély érdeklődésre utal. Feltehetően a jövő heti fontosabb makroadatokig a tendencia nem változik érdemben. Az ÁKK ma a 12 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek aukcióját tartja, a felkínált mennyiség 35 milliárd forint lesz, az aukciós átlaghozam 10.80-10.90% között alakulhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
Az amerikai fizetőeszköz több napig lényegesen az 1.22 USD/EUR feletti szinten tartózkodott. Ma a kora reggeli órákra az említett szint alá tudott kerülni, a legutóbbi kötések azonban már ismét a fontos szint felett, jellemzően az 1.22-1.2210 közötti sávban születtek. Mind az Egyesült Államokban, mind az euró-zónában ma publikálják a szolgáltató szektor teljesítményét mérő indexeket, illetve az amerikai heti friss munkanélküliek számát. Nagyobb piaci jelentőséget feltehetően a munkaerő-piaci adat jelent majd. A feldolgozóipar beszerzési menedzser indexek a hét elején Európában és az USA-ban is kellemes meglepetést okoztak.

A mai nap fontos eseménye még, hogy az Európai Központi Bank döntéshozói ma tartják ülésüket. A piac szinte egybehangzó véleménye szerint változatlanul 2%-on maradhat a refinanszírozási ráta minimuma. Az EKB illetékesei a napokban már többször is nyilatkoztak arról, hogy a rendkívül magas olajárak, illetve az ennek egyik következményeként jelentősen megugrott euró-zóna inflációs adat (2.5% májusban éves alapon) elgondolkozásra készteti a bankot az inflációs folyamatok várható alakulása szempontjából.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen elmúlt napokban tapasztalt számottevő erősödése megállt, a kurzus a 110-111 JPY/USD sávban ingadozik. Tegnap jellemzően a 110 körüli szinten zajlott a kereskedés, a ma reggeli órákra a kurzus már a 111-es szint közelébe mozdult, a legutóbbi kötések jellemzően a 110.7-110.8 JPY/USD sávban születtek. Elképzelhető, hogy az OPEC mai csúcsértekezletének kimenetele érdemben befolyásolhatja majd a dollár/euró reláció mellett a dollár/jen reláció alakulását is. Az amerikai mellett ugyanis a japán gazdaság elmúlt hónapokban kibontakozott fellendülését is számottevő mértékben visszavetheti, ha tartósabban is fennmaradnak a rendkívül magas olajárak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM