32 °C Budapest

Stagnáló forint, 1.22 alatt járt a dollár

Pénzcentrum
2004. június 3. 11:27

A forint ma reggel a tegnapi zárószint közelében nyitott az euróval szemben, a kurzus a kereskedés eddigi szakaszában alig változott. Az állampapírok másodpiacán szerény mértékű hozamemelkedés figyelhető meg. A dollár rövid időre ismét az 1.22-es szint alá tudott kerülni az euróval szemben, a jen érezhető mértékben gyengült a zöldhasúval szemben.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint ma reggel a tegnapi zárószint közelében, a 251.40-251.70 Ft/eurós sávban nyitott, mely az intervenciós sáv erős oldalán mintegy 10.9%-os eltérést jelent a sávközéptől. A kereskedés eddigi szakaszában a kurzus jellemzően ebben a sávban ingadozott, a ma reggeli ipari termelői árindex adatnak nem volt különösebb hatása a piacra. A kurzus várhatóan ma is jellemzően a 251-252 Ft/euró között mozoghat.

A tegnapi, vártnál lényegesen jobb GDP-adat eddig szintén nem gyakorolt érdemi hatást a forintpiacra, így feltételezhető, hogy a befektetők óvatosabbá váltak, és kivárnak a jövő hét elején megjelenő államháztartási és inflációs adatokig, illetve a Monetáris Tanács hétfői üléséig. A piac egy része újabb 25 bp-os kamatcsökkentést vár, míg a többiek változatlan irányadó rátákra számítanak az ülés után is.

A lengyel belpolitikai bizonytalanság újabb, még múlt pénteken kezdődött fejezete - mely szerint a legfőbb állami méltóságok is bíróság elé állíthatók egy vesztegetési ügy miatt a hivatali idejük alatt - egyelőre nem befolyásolta érdemben a magyar forint helyzetét. Egyelőre tovább húzódik a kormányválság is, ellenzéki jelölt hiányában az államfő ismét Marek Belkát jelölheti kormányfőnek. Az ellenzéki jelöltállításra rendelkezésre álló idő már letelt. A lengyel belpolitikai válság az egész térség iránti, újra kedvezőbbé vált megítélést hátrányosan befolyásolhatja. Belka kinevezésével ez a bizonytalan állapot szűnhet meg.

A magyar állampapírpiacon a kereskedés eddigi szakaszában szerény (1-3 bp) hozamelmozdulás figyelhető meg. A viszonylag erős forint mellett már napok óta megfigyelhető a másodpiaci hozamok enyhe emelkedése, mely csekély érdeklődésre utal. Feltehetően a jövő heti fontosabb makroadatokig a tendencia nem változik érdemben. Az ÁKK ma a 12 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek aukcióját tartja, a felkínált mennyiség 35 milliárd forint lesz, az aukciós átlaghozam 10.80-10.90% között alakulhat.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
Az amerikai fizetőeszköz több napig lényegesen az 1.22 USD/EUR feletti szinten tartózkodott. Ma a kora reggeli órákra az említett szint alá tudott kerülni, a legutóbbi kötések azonban már ismét a fontos szint felett, jellemzően az 1.22-1.2210 közötti sávban születtek. Mind az Egyesült Államokban, mind az euró-zónában ma publikálják a szolgáltató szektor teljesítményét mérő indexeket, illetve az amerikai heti friss munkanélküliek számát. Nagyobb piaci jelentőséget feltehetően a munkaerő-piaci adat jelent majd. A feldolgozóipar beszerzési menedzser indexek a hét elején Európában és az USA-ban is kellemes meglepetést okoztak.

A mai nap fontos eseménye még, hogy az Európai Központi Bank döntéshozói ma tartják ülésüket. A piac szinte egybehangzó véleménye szerint változatlanul 2%-on maradhat a refinanszírozási ráta minimuma. Az EKB illetékesei a napokban már többször is nyilatkoztak arról, hogy a rendkívül magas olajárak, illetve az ennek egyik következményeként jelentősen megugrott euró-zóna inflációs adat (2.5% májusban éves alapon) elgondolkozásra készteti a bankot az inflációs folyamatok várható alakulása szempontjából.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen elmúlt napokban tapasztalt számottevő erősödése megállt, a kurzus a 110-111 JPY/USD sávban ingadozik. Tegnap jellemzően a 110 körüli szinten zajlott a kereskedés, a ma reggeli órákra a kurzus már a 111-es szint közelébe mozdult, a legutóbbi kötések jellemzően a 110.7-110.8 JPY/USD sávban születtek. Elképzelhető, hogy az OPEC mai csúcsértekezletének kimenetele érdemben befolyásolhatja majd a dollár/euró reláció mellett a dollár/jen reláció alakulását is. Az amerikai mellett ugyanis a japán gazdaság elmúlt hónapokban kibontakozott fellendülését is számottevő mértékben visszavetheti, ha tartósabban is fennmaradnak a rendkívül magas olajárak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?