28 °C Budapest

OBA: csökkenő bevételek ellenére stabil működés

Pénzcentrum
2004. május 28. 09:51

Az OBA mérlegfőösszege 2003-ban, az előző évinél kisebb mértékben, 4%-os növekedéssel 44.6 milliárd forintra nőtt. A 2003. évi mérleg szerinti eredmény 1.7 milliárd forintot tett ki. Az OBA tagintézeti létszáma 2003-ban 6-tal csökkent, tagjai között jelenleg 218 hitelintézetet tart nyilván az Alap. A tagintézetek által befizetett díjbevételek a korábbi évhez képest 60%-os mértékben csökkentek a kulcsok mérséklődése miatt.

A tavalyi évben a saját tőke két új hitelintézet - a Bank of China (Hungária) Rt. és a Sopron Bank Rt. - által fizetett csatlakozási díj mértékével 23.5 millió Ft-tal nőtt, teljes összege jelenleg 861 millió Ft.

A hitelintézetek csődje esetén a betétesek kártalanítására szolgáló vagyonnövekmény alapvetően két bevételi forrásból származik: egyrészt a tagintézetek által a tárgyévben befizetett betétbiztosítási díjból, másrészt a korábban felhalmozott díjak állampapírba való befektetésének hozamából.

2003-ban a betétbiztosítási díjkulcsok átlagos mértéke az előző évinek kb. egyharmadára csökkent. Ennek hatására a tagintézetek által befizetett díjbevételek a korábbi évhez képest 60%-os mértékben csökkentek, értékben 1.2 milliárd forintot értek el.

A portfoliókezelési tevékenységgel elért hozam 2003-ban közel 700 millió forinttaljárult hozzá a mérleg szerinti eredményhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az OBA tagintézeti létszáma 2003-ban 6-tal csökkent, tagjai között jelenleg 218 hitelintézetet tart nyilván az Alap. A hitelintézetek megoszlása: 35 bank és szakosított hitelintézet (ebből 2 lakástakarék-pénztár), 177 takarékszövetkezet és 6 hitelszövetkezet.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm