Ecostat: fenyegető olajár - javuló kamatcsökkentési esélyek

Pénzcentrum
2004. május 26. 09:27

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint az elmúlt hónapokban lassan élénkülő európai gazdasági növekedést is veszélyeztetheti az olaj árának emelkedése. Magyarországon az export és ipari termelés bővülése folytatódik, az egyensúlyi mutatók csak lassan javulnak. Az olaj drágulása elsősorban az inflációban éreztetheti hatását.


Az Egyesült Államokban 2003. június 25. óta 1 százalékos az irányadó kamat, az utóbbi hetekben azonban felerősödtek a kamatemelési várakozások. Mindezt az emelkedő olajáron keresztül érzékelhető inflációs nyomás is alátámasztja. Míg az elmúlt év átlagában 28,9 dollár volt a Brent kőolaj hordónkénti ára (a WTI 31 dollárba került), addig 2004 május végén már a 40 dollárt is meghaladta. Ha az év hátralévő részében marad a jelenlegi ár, akkor éves átlagban 37-38 dolláros árral kell számolni, ami a nyersanyag 29-30 százalékos drágulását jelentené. Az olajár csökkenésének korlátot szab a világgazdaság lassú élénkülése, így éves átlagban nem várható 30 dollárnál alacsonyabb ár.

Németországban az első negyedévben 1.5 százalékkal nőtt a GDP, amely elsősorban az export dinamikus bővülésének köszönhető. Az Európai Unió legnagyobb gazdaságával bíró országban törékeny a növekedés, hiszen az energiaigényes ágazatokban (gépipar, vegyipar) koncentrálódik. Az olaj árának további emelkedése ronthatja Németország, s az eurozóna növekedési kilátásait. Összességében 1.5-2.0 százalék körüli GDP bővülés várható 2004-ben az eurózónában.

Hazánkban összességében jobbak a konjunktúra-kilátások, és 2004-ben várhatóan javulnak az egyensúlyi mutatók is. Az olaj drágulása a konjunktúrát közvetett módon, a világgazdasági hatásokon keresztül érinti. Idén 3.4 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kutatóintézet.

A kiskereskedelmi forgalom csak lassan mérséklődött az első negyedévben. Mindez a korábbi években kialakult magas fogyasztási szintnek, valamint az egyre bővülő fogyasztási hitelezésnek tudható be. A lakossági fogyasztás éves átlagban 2.5 százalékkal bővülhet, a bruttó keresetek 7.5 százalékos emelkedése mellett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A folyó fizetési mérleg egyenlegében az áruforgalom javuló, míg a szolgáltatások külkereskedelme romló tendenciát mutat. A külső egyensúlyt némileg ronthatja az olajszámla emelkedése, de a hatás az Ecostat szerint nem lehet jelentős.

Az államháztartási hiány az év végéig elérheti a GDP 4.9 százalékát. Pénzforgalmi szemléletben, a változó uniós import áfa-elszámolások miatt júniusban magasabb deficit várható, az év egészében minden bizonnyal 5 százalék alatt marad a hiányt.

Az infláció a várakozásoknál kedvezőbben alakult az első negyedévben, az adóváltozások nélkül számított árindex szerint nincs inflációs nyomás a gazdaságban. A világpiaci olaj drágulása ugyanakkor néhány tizedponttal növelheti az éves inflációs rátát, amennyiben tartósan 40 dollár fölött marad egy hordó olaj ára. Összességében 6.5 százalékos emelkedéssel számol az Ecostat 2004-ben.

A hazai valuta árfolyama az elmúlt hónapokban 255 forint/euró körül ingadozott, az utóbbi napokban pedig 250-ig erősödött. A devizapiaci stabilitás és a kedvező inflációs tendencia megalapozhatja a további kamatcsökkentéseket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM