37 °C Budapest

Ecostat: fenyegető olajár - javuló kamatcsökkentési esélyek

Pénzcentrum
2004. május 26. 09:27

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint az elmúlt hónapokban lassan élénkülő európai gazdasági növekedést is veszélyeztetheti az olaj árának emelkedése. Magyarországon az export és ipari termelés bővülése folytatódik, az egyensúlyi mutatók csak lassan javulnak. Az olaj drágulása elsősorban az inflációban éreztetheti hatását.


Az Egyesült Államokban 2003. június 25. óta 1 százalékos az irányadó kamat, az utóbbi hetekben azonban felerősödtek a kamatemelési várakozások. Mindezt az emelkedő olajáron keresztül érzékelhető inflációs nyomás is alátámasztja. Míg az elmúlt év átlagában 28,9 dollár volt a Brent kőolaj hordónkénti ára (a WTI 31 dollárba került), addig 2004 május végén már a 40 dollárt is meghaladta. Ha az év hátralévő részében marad a jelenlegi ár, akkor éves átlagban 37-38 dolláros árral kell számolni, ami a nyersanyag 29-30 százalékos drágulását jelentené. Az olajár csökkenésének korlátot szab a világgazdaság lassú élénkülése, így éves átlagban nem várható 30 dollárnál alacsonyabb ár.

Németországban az első negyedévben 1.5 százalékkal nőtt a GDP, amely elsősorban az export dinamikus bővülésének köszönhető. Az Európai Unió legnagyobb gazdaságával bíró országban törékeny a növekedés, hiszen az energiaigényes ágazatokban (gépipar, vegyipar) koncentrálódik. Az olaj árának további emelkedése ronthatja Németország, s az eurozóna növekedési kilátásait. Összességében 1.5-2.0 százalék körüli GDP bővülés várható 2004-ben az eurózónában.

Hazánkban összességében jobbak a konjunktúra-kilátások, és 2004-ben várhatóan javulnak az egyensúlyi mutatók is. Az olaj drágulása a konjunktúrát közvetett módon, a világgazdasági hatásokon keresztül érinti. Idén 3.4 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kutatóintézet.

A kiskereskedelmi forgalom csak lassan mérséklődött az első negyedévben. Mindez a korábbi években kialakult magas fogyasztási szintnek, valamint az egyre bővülő fogyasztási hitelezésnek tudható be. A lakossági fogyasztás éves átlagban 2.5 százalékkal bővülhet, a bruttó keresetek 7.5 százalékos emelkedése mellett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A folyó fizetési mérleg egyenlegében az áruforgalom javuló, míg a szolgáltatások külkereskedelme romló tendenciát mutat. A külső egyensúlyt némileg ronthatja az olajszámla emelkedése, de a hatás az Ecostat szerint nem lehet jelentős.

Az államháztartási hiány az év végéig elérheti a GDP 4.9 százalékát. Pénzforgalmi szemléletben, a változó uniós import áfa-elszámolások miatt júniusban magasabb deficit várható, az év egészében minden bizonnyal 5 százalék alatt marad a hiányt.

Az infláció a várakozásoknál kedvezőbben alakult az első negyedévben, az adóváltozások nélkül számított árindex szerint nincs inflációs nyomás a gazdaságban. A világpiaci olaj drágulása ugyanakkor néhány tizedponttal növelheti az éves inflációs rátát, amennyiben tartósan 40 dollár fölött marad egy hordó olaj ára. Összességében 6.5 százalékos emelkedéssel számol az Ecostat 2004-ben.

A hazai valuta árfolyama az elmúlt hónapokban 255 forint/euró körül ingadozott, az utóbbi napokban pedig 250-ig erősödött. A devizapiaci stabilitás és a kedvező inflációs tendencia megalapozhatja a további kamatcsökkentéseket.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?