Ecostat: fenyegető olajár - javuló kamatcsökkentési esélyek

Pénzcentrum
2004. május 26. 09:27

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint az elmúlt hónapokban lassan élénkülő európai gazdasági növekedést is veszélyeztetheti az olaj árának emelkedése. Magyarországon az export és ipari termelés bővülése folytatódik, az egyensúlyi mutatók csak lassan javulnak. Az olaj drágulása elsősorban az inflációban éreztetheti hatását.


Az Egyesült Államokban 2003. június 25. óta 1 százalékos az irányadó kamat, az utóbbi hetekben azonban felerősödtek a kamatemelési várakozások. Mindezt az emelkedő olajáron keresztül érzékelhető inflációs nyomás is alátámasztja. Míg az elmúlt év átlagában 28,9 dollár volt a Brent kőolaj hordónkénti ára (a WTI 31 dollárba került), addig 2004 május végén már a 40 dollárt is meghaladta. Ha az év hátralévő részében marad a jelenlegi ár, akkor éves átlagban 37-38 dolláros árral kell számolni, ami a nyersanyag 29-30 százalékos drágulását jelentené. Az olajár csökkenésének korlátot szab a világgazdaság lassú élénkülése, így éves átlagban nem várható 30 dollárnál alacsonyabb ár.

Németországban az első negyedévben 1.5 százalékkal nőtt a GDP, amely elsősorban az export dinamikus bővülésének köszönhető. Az Európai Unió legnagyobb gazdaságával bíró országban törékeny a növekedés, hiszen az energiaigényes ágazatokban (gépipar, vegyipar) koncentrálódik. Az olaj árának további emelkedése ronthatja Németország, s az eurozóna növekedési kilátásait. Összességében 1.5-2.0 százalék körüli GDP bővülés várható 2004-ben az eurózónában.

Hazánkban összességében jobbak a konjunktúra-kilátások, és 2004-ben várhatóan javulnak az egyensúlyi mutatók is. Az olaj drágulása a konjunktúrát közvetett módon, a világgazdasági hatásokon keresztül érinti. Idén 3.4 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kutatóintézet.

A kiskereskedelmi forgalom csak lassan mérséklődött az első negyedévben. Mindez a korábbi években kialakult magas fogyasztási szintnek, valamint az egyre bővülő fogyasztási hitelezésnek tudható be. A lakossági fogyasztás éves átlagban 2.5 százalékkal bővülhet, a bruttó keresetek 7.5 százalékos emelkedése mellett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A folyó fizetési mérleg egyenlegében az áruforgalom javuló, míg a szolgáltatások külkereskedelme romló tendenciát mutat. A külső egyensúlyt némileg ronthatja az olajszámla emelkedése, de a hatás az Ecostat szerint nem lehet jelentős.

Az államháztartási hiány az év végéig elérheti a GDP 4.9 százalékát. Pénzforgalmi szemléletben, a változó uniós import áfa-elszámolások miatt júniusban magasabb deficit várható, az év egészében minden bizonnyal 5 százalék alatt marad a hiányt.

Az infláció a várakozásoknál kedvezőbben alakult az első negyedévben, az adóváltozások nélkül számított árindex szerint nincs inflációs nyomás a gazdaságban. A világpiaci olaj drágulása ugyanakkor néhány tizedponttal növelheti az éves inflációs rátát, amennyiben tartósan 40 dollár fölött marad egy hordó olaj ára. Összességében 6.5 százalékos emelkedéssel számol az Ecostat 2004-ben.

A hazai valuta árfolyama az elmúlt hónapokban 255 forint/euró körül ingadozott, az utóbbi napokban pedig 250-ig erősödött. A devizapiaci stabilitás és a kedvező inflációs tendencia megalapozhatja a további kamatcsökkentéseket.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?