33 °C Budapest

Inter-Európa Bank: kiváló Q1 eredmény - de mi lesz az árfolyammal?

Pénzcentrum
2004. május 7. 08:48

Remek ütemben vásárolta meg tavaly kora tavasszal a főtulajdonos San Paolo IMI az Inter-Európa Bank részvényeinek túlnyomó részét. Az azóta eltelt időben a bank eredményessége és hatékonysága látványosan javult, a kisbanknak sikerült meglovagolnia a bankszektor kedvező trendjeit. Nem volt ez másként az idei év első negyedében sem. Az IEB első negyedéves adózótt eredményét 37%-kal növelte a

Remek ütemben vásárolta meg tavaly kora tavasszal a főtulajdonos San Paolo IMI az Inter-Európa Bank részvényeinek túlnyomó részét. Az azóta eltelt időben a bank eredményessége és hatékonysága látványosan javult, a kisbanknak sikerült meglovagolnia a bankszektor kedvező trendjeit. Nem volt ez másként az idei év első negyedében sem.

Az IEB első negyedéves adózótt eredményét 37%-kal növelte a tavalyi év hasonló időszakához képest. A növekedés oka a nettó kamatbevétel 33%-os növekedése volt, mely a felfutó lakossági hitelállománynak, elsősorban a tavalyi lakáshitel boom-nak volt köszönhető.
A bank díj- és jutalékbevételeinek növekedési üteme mindössze 10%-os volt, mely megítélésünk szerint elmarad a piac növekedési ütemétől, s az IEB csekély piaci súlyára vezethető vissza. A bank pénzügyi műveleteiből származó árbevétel a tavalyi évhez képest 16%-kal esett vissza, melynek oka a devizakereskedelem várttól elmaradó eredménye volt. Az értékpapír-kereskedelem eredménye ugyanakkor némileg még meg is haladta a tervezett mértéket.


A banküzemi költségek a korábbi alacsony növekedési dinamikához kéest ezúttal megugrottak, 27%-kal haladták meg a tavalyi évi szintet. Erre azonban a növekedés érdekében szükség is volt, hiszen ezek a költségek a fiókhálózat bővítésével és a marketing költségek növekedésével függtek össze.

Az ügyfelekkel szembeni követelések 19%-kal emelkedtek a tavalyi első negyedévhez képest, mely a lakossági hitelállomány növekedésének volt köszönhető.


A 15%-os mérlegfőösszeg növekedés ellenére a bank mérlegfőösszege még mindig 200 mrd Ft alatt van, mellyel egyre egyértelműbben a kis-közép bankok csoportjába sorolódik vissza az IEB. Mivel azonban a bank költséges és kétséges megtérülést biztosító növekedési projektekbe nem fog, a gyors ütemben bővülő bankpiacon ekkora mérettel is jó hatékonysággal és eredményességgel tud működni, a tulajdonosok vélhető megelégedésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A részvény jelenlegi könyv szerinti értéktől is elmaradó árfolyama nyilvánvalóan elmarad a fair fundamentális értékétől, az alacsony közkézhányadból fakadó csekély likviditás miatt azonban a részvény vásárlása a jelentős alulértékeltség ellenére is komoly likviditási kockázatokat rejt magában.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?