Inter-Európa Bank: kiváló Q1 eredmény - de mi lesz az árfolyammal?

Pénzcentrum
2004. május 7. 08:48

Remek ütemben vásárolta meg tavaly kora tavasszal a főtulajdonos San Paolo IMI az Inter-Európa Bank részvényeinek túlnyomó részét. Az azóta eltelt időben a bank eredményessége és hatékonysága látványosan javult, a kisbanknak sikerült meglovagolnia a bankszektor kedvező trendjeit. Nem volt ez másként az idei év első negyedében sem. Az IEB első negyedéves adózótt eredményét 37%-kal növelte a

Remek ütemben vásárolta meg tavaly kora tavasszal a főtulajdonos San Paolo IMI az Inter-Európa Bank részvényeinek túlnyomó részét. Az azóta eltelt időben a bank eredményessége és hatékonysága látványosan javult, a kisbanknak sikerült meglovagolnia a bankszektor kedvező trendjeit. Nem volt ez másként az idei év első negyedében sem.

Az IEB első negyedéves adózótt eredményét 37%-kal növelte a tavalyi év hasonló időszakához képest. A növekedés oka a nettó kamatbevétel 33%-os növekedése volt, mely a felfutó lakossági hitelállománynak, elsősorban a tavalyi lakáshitel boom-nak volt köszönhető.
A bank díj- és jutalékbevételeinek növekedési üteme mindössze 10%-os volt, mely megítélésünk szerint elmarad a piac növekedési ütemétől, s az IEB csekély piaci súlyára vezethető vissza. A bank pénzügyi műveleteiből származó árbevétel a tavalyi évhez képest 16%-kal esett vissza, melynek oka a devizakereskedelem várttól elmaradó eredménye volt. Az értékpapír-kereskedelem eredménye ugyanakkor némileg még meg is haladta a tervezett mértéket.


A banküzemi költségek a korábbi alacsony növekedési dinamikához kéest ezúttal megugrottak, 27%-kal haladták meg a tavalyi évi szintet. Erre azonban a növekedés érdekében szükség is volt, hiszen ezek a költségek a fiókhálózat bővítésével és a marketing költségek növekedésével függtek össze.

Az ügyfelekkel szembeni követelések 19%-kal emelkedtek a tavalyi első negyedévhez képest, mely a lakossági hitelállomány növekedésének volt köszönhető.


A 15%-os mérlegfőösszeg növekedés ellenére a bank mérlegfőösszege még mindig 200 mrd Ft alatt van, mellyel egyre egyértelműbben a kis-közép bankok csoportjába sorolódik vissza az IEB. Mivel azonban a bank költséges és kétséges megtérülést biztosító növekedési projektekbe nem fog, a gyors ütemben bővülő bankpiacon ekkora mérettel is jó hatékonysággal és eredményességgel tud működni, a tulajdonosok vélhető megelégedésére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A részvény jelenlegi könyv szerinti értéktől is elmaradó árfolyama nyilvánvalóan elmarad a fair fundamentális értékétől, az alacsony közkézhányadból fakadó csekély likviditás miatt azonban a részvény vásárlása a jelentős alulértékeltség ellenére is komoly likviditási kockázatokat rejt magában.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem