25 °C Budapest

Inter-Európa Bank: kiváló Q1 eredmény - de mi lesz az árfolyammal?

Pénzcentrum
2004. május 7. 08:48

Remek ütemben vásárolta meg tavaly kora tavasszal a főtulajdonos San Paolo IMI az Inter-Európa Bank részvényeinek túlnyomó részét. Az azóta eltelt időben a bank eredményessége és hatékonysága látványosan javult, a kisbanknak sikerült meglovagolnia a bankszektor kedvező trendjeit. Nem volt ez másként az idei év első negyedében sem. Az IEB első negyedéves adózótt eredményét 37%-kal növelte a

Remek ütemben vásárolta meg tavaly kora tavasszal a főtulajdonos San Paolo IMI az Inter-Európa Bank részvényeinek túlnyomó részét. Az azóta eltelt időben a bank eredményessége és hatékonysága látványosan javult, a kisbanknak sikerült meglovagolnia a bankszektor kedvező trendjeit. Nem volt ez másként az idei év első negyedében sem.

Az IEB első negyedéves adózótt eredményét 37%-kal növelte a tavalyi év hasonló időszakához képest. A növekedés oka a nettó kamatbevétel 33%-os növekedése volt, mely a felfutó lakossági hitelállománynak, elsősorban a tavalyi lakáshitel boom-nak volt köszönhető.
A bank díj- és jutalékbevételeinek növekedési üteme mindössze 10%-os volt, mely megítélésünk szerint elmarad a piac növekedési ütemétől, s az IEB csekély piaci súlyára vezethető vissza. A bank pénzügyi műveleteiből származó árbevétel a tavalyi évhez képest 16%-kal esett vissza, melynek oka a devizakereskedelem várttól elmaradó eredménye volt. Az értékpapír-kereskedelem eredménye ugyanakkor némileg még meg is haladta a tervezett mértéket.


A banküzemi költségek a korábbi alacsony növekedési dinamikához kéest ezúttal megugrottak, 27%-kal haladták meg a tavalyi évi szintet. Erre azonban a növekedés érdekében szükség is volt, hiszen ezek a költségek a fiókhálózat bővítésével és a marketing költségek növekedésével függtek össze.

Az ügyfelekkel szembeni követelések 19%-kal emelkedtek a tavalyi első negyedévhez képest, mely a lakossági hitelállomány növekedésének volt köszönhető.


A 15%-os mérlegfőösszeg növekedés ellenére a bank mérlegfőösszege még mindig 200 mrd Ft alatt van, mellyel egyre egyértelműbben a kis-közép bankok csoportjába sorolódik vissza az IEB. Mivel azonban a bank költséges és kétséges megtérülést biztosító növekedési projektekbe nem fog, a gyors ütemben bővülő bankpiacon ekkora mérettel is jó hatékonysággal és eredményességgel tud működni, a tulajdonosok vélhető megelégedésére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A részvény jelenlegi könyv szerinti értéktől is elmaradó árfolyama nyilvánvalóan elmarad a fair fundamentális értékétől, az alacsony közkézhányadból fakadó csekély likviditás miatt azonban a részvény vásárlása a jelentős alulértékeltség ellenére is komoly likviditási kockázatokat rejt magában.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?