23 °C Budapest

Gyógyszerárak: előre lépés nincs - a kormány tovább erősíti pozícióit

Pénzcentrum
2004. május 6. 08:40

Gyógyszerárak frontján nincs előrelépés. A kaotikus helyzet eredményét - még az árcsökkentési időszakban kifejtett negatív hatást - már láthattuk a Richter első negyedéves számaiban. Bár az egészségügyi miniszter határozottan kijelentette, hogy a tárgyalások megkezdődtek a gyártókkal, erről a gyártók nem tudnak. Mindeközben teljes vállszélességgel megindult a kormány fegyvertárának erősítése; MSZP és SZDSZ közös egyéni indítványára a Gazdasági Bizottság tegnap elfogadta az Ártörvény azon módosítását, mely 2005 január 1. előtt is lehetővé teszi a 180 napon túli hatósági árbefagyasztást.

A törvénymódosítási javaslatot még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A módosítással kapcsolatban érdekességként megemlíthető, hogy a jellemzően az állam szerepének visszaszorulását támogató SZDSZ aktív szerepet vállal.
A téma természetesen meglehetősen populáris, könnyen gyűjthetők vele szavazatok, hiszen a hazai gyógyszerpiac valós problémáit a lakosság jelentős része soha nem fogja átlátni. Elég a felszínen operálni...

Az Alkotmánybíróság lassan döntés képtelen helyzetbe kerül, mivel a parlamenti pártok nem tudnak megegyezni új tagok jelöléséről. Az AB előtt hever a gyógyszergyártók beadványa az árak befagyasztásával kapcsolatban. Kérdés, hogy a jelenlegi "alkotmánybíró hiányos" helyzetben az AB milyen erőforrásokat fog az indítvány kivizsgálására allokálni, hiszen gyógyszerár kérdésben még a korábbi beadványokkal sem foglalkozott.

Az Egészségügyi Miniszter természetesen hivatkozhat arra, hogy az állam beavatkozását az EU is jogszerűnek tartja a gyógyszerpiacon, annak jelentős állami finanszírozása miatt, azonban a nyugatra történő kitekintéshez egy erőteljes szelektív látásmód is párosul, hiszen az EU tagállamokban nem globális, általános és azonos mértékű árcsökkentéssel operáltak.

Számunkra valós kérdésként jelentkezik, hogy a csak virtuálisan létező tárgyalások miről is fognak szólni. Kökény Mihály csak a transzparencia irányelvét volt hajlandó megnevezni és azt, hogy a jelenlegi fogyasztói árak nem emelkedhetnek. Ha a fogyasztói árak nem emelkedhetnek az egyet jelent azzal, hogy a gyártók tárgyalhatnak a további termelői árcsökkentésről (hiszen a kisker és nagyker haszonkulcsok fix tényezőként szerepelnek a képletben).

Egyértelműen látszik, hogy a kormányoldal időt kíván nyerni az EU-parlamenti választások előtt. A tárgyalások feltehetően nem véletlenül nem kezdődtek meg. Független szakmai bizottságok már feltehetően megkezdték a hosszú távon kiszámítható rendszer alapjainak vizsgálatát... De, hogy ezen bizottság felállításával a tavalyi nyílt konfrontáció után miért kellett közel 8 hónapot várni?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

*** *** ***

A jelenlegi fejlemények, a kormány ármeghatározási pozícióinak erősítése távolról sem kedvez a gyártóknak, s nem hisszük hogy 2-3 hónapon belül elérhető közelségbe kerülne a hosszú távú megoldás, így a Richter és az Egis profit előrejelzéseket alaposan felül kell vizsgálni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44