27 °C Budapest

Gyógyszerárak: előre lépés nincs - a kormány tovább erősíti pozícióit

Pénzcentrum
2004. május 6. 08:40

Gyógyszerárak frontján nincs előrelépés. A kaotikus helyzet eredményét - még az árcsökkentési időszakban kifejtett negatív hatást - már láthattuk a Richter első negyedéves számaiban. Bár az egészségügyi miniszter határozottan kijelentette, hogy a tárgyalások megkezdődtek a gyártókkal, erről a gyártók nem tudnak. Mindeközben teljes vállszélességgel megindult a kormány fegyvertárának erősítése; MSZP és SZDSZ közös egyéni indítványára a Gazdasági Bizottság tegnap elfogadta az Ártörvény azon módosítását, mely 2005 január 1. előtt is lehetővé teszi a 180 napon túli hatósági árbefagyasztást.

A törvénymódosítási javaslatot még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A módosítással kapcsolatban érdekességként megemlíthető, hogy a jellemzően az állam szerepének visszaszorulását támogató SZDSZ aktív szerepet vállal.
A téma természetesen meglehetősen populáris, könnyen gyűjthetők vele szavazatok, hiszen a hazai gyógyszerpiac valós problémáit a lakosság jelentős része soha nem fogja átlátni. Elég a felszínen operálni...

Az Alkotmánybíróság lassan döntés képtelen helyzetbe kerül, mivel a parlamenti pártok nem tudnak megegyezni új tagok jelöléséről. Az AB előtt hever a gyógyszergyártók beadványa az árak befagyasztásával kapcsolatban. Kérdés, hogy a jelenlegi "alkotmánybíró hiányos" helyzetben az AB milyen erőforrásokat fog az indítvány kivizsgálására allokálni, hiszen gyógyszerár kérdésben még a korábbi beadványokkal sem foglalkozott.

Az Egészségügyi Miniszter természetesen hivatkozhat arra, hogy az állam beavatkozását az EU is jogszerűnek tartja a gyógyszerpiacon, annak jelentős állami finanszírozása miatt, azonban a nyugatra történő kitekintéshez egy erőteljes szelektív látásmód is párosul, hiszen az EU tagállamokban nem globális, általános és azonos mértékű árcsökkentéssel operáltak.

Számunkra valós kérdésként jelentkezik, hogy a csak virtuálisan létező tárgyalások miről is fognak szólni. Kökény Mihály csak a transzparencia irányelvét volt hajlandó megnevezni és azt, hogy a jelenlegi fogyasztói árak nem emelkedhetnek. Ha a fogyasztói árak nem emelkedhetnek az egyet jelent azzal, hogy a gyártók tárgyalhatnak a további termelői árcsökkentésről (hiszen a kisker és nagyker haszonkulcsok fix tényezőként szerepelnek a képletben).

Egyértelműen látszik, hogy a kormányoldal időt kíván nyerni az EU-parlamenti választások előtt. A tárgyalások feltehetően nem véletlenül nem kezdődtek meg. Független szakmai bizottságok már feltehetően megkezdték a hosszú távon kiszámítható rendszer alapjainak vizsgálatát... De, hogy ezen bizottság felállításával a tavalyi nyílt konfrontáció után miért kellett közel 8 hónapot várni?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

*** *** ***

A jelenlegi fejlemények, a kormány ármeghatározási pozícióinak erősítése távolról sem kedvez a gyártóknak, s nem hisszük hogy 2-3 hónapon belül elérhető közelségbe kerülne a hosszú távú megoldás, így a Richter és az Egis profit előrejelzéseket alaposan felül kell vizsgálni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?