22 °C Budapest

Gyógyszerárak: előre lépés nincs - a kormány tovább erősíti pozícióit

Pénzcentrum
2004. május 6. 08:40

Gyógyszerárak frontján nincs előrelépés. A kaotikus helyzet eredményét - még az árcsökkentési időszakban kifejtett negatív hatást - már láthattuk a Richter első negyedéves számaiban. Bár az egészségügyi miniszter határozottan kijelentette, hogy a tárgyalások megkezdődtek a gyártókkal, erről a gyártók nem tudnak. Mindeközben teljes vállszélességgel megindult a kormány fegyvertárának erősítése; MSZP és SZDSZ közös egyéni indítványára a Gazdasági Bizottság tegnap elfogadta az Ártörvény azon módosítását, mely 2005 január 1. előtt is lehetővé teszi a 180 napon túli hatósági árbefagyasztást.

A törvénymódosítási javaslatot még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A módosítással kapcsolatban érdekességként megemlíthető, hogy a jellemzően az állam szerepének visszaszorulását támogató SZDSZ aktív szerepet vállal.
A téma természetesen meglehetősen populáris, könnyen gyűjthetők vele szavazatok, hiszen a hazai gyógyszerpiac valós problémáit a lakosság jelentős része soha nem fogja átlátni. Elég a felszínen operálni...

Az Alkotmánybíróság lassan döntés képtelen helyzetbe kerül, mivel a parlamenti pártok nem tudnak megegyezni új tagok jelöléséről. Az AB előtt hever a gyógyszergyártók beadványa az árak befagyasztásával kapcsolatban. Kérdés, hogy a jelenlegi "alkotmánybíró hiányos" helyzetben az AB milyen erőforrásokat fog az indítvány kivizsgálására allokálni, hiszen gyógyszerár kérdésben még a korábbi beadványokkal sem foglalkozott.

Az Egészségügyi Miniszter természetesen hivatkozhat arra, hogy az állam beavatkozását az EU is jogszerűnek tartja a gyógyszerpiacon, annak jelentős állami finanszírozása miatt, azonban a nyugatra történő kitekintéshez egy erőteljes szelektív látásmód is párosul, hiszen az EU tagállamokban nem globális, általános és azonos mértékű árcsökkentéssel operáltak.

Számunkra valós kérdésként jelentkezik, hogy a csak virtuálisan létező tárgyalások miről is fognak szólni. Kökény Mihály csak a transzparencia irányelvét volt hajlandó megnevezni és azt, hogy a jelenlegi fogyasztói árak nem emelkedhetnek. Ha a fogyasztói árak nem emelkedhetnek az egyet jelent azzal, hogy a gyártók tárgyalhatnak a további termelői árcsökkentésről (hiszen a kisker és nagyker haszonkulcsok fix tényezőként szerepelnek a képletben).

Egyértelműen látszik, hogy a kormányoldal időt kíván nyerni az EU-parlamenti választások előtt. A tárgyalások feltehetően nem véletlenül nem kezdődtek meg. Független szakmai bizottságok már feltehetően megkezdték a hosszú távon kiszámítható rendszer alapjainak vizsgálatát... De, hogy ezen bizottság felállításával a tavalyi nyílt konfrontáció után miért kellett közel 8 hónapot várni?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

*** *** ***

A jelenlegi fejlemények, a kormány ármeghatározási pozícióinak erősítése távolról sem kedvez a gyártóknak, s nem hisszük hogy 2-3 hónapon belül elérhető közelségbe kerülne a hosszú távú megoldás, így a Richter és az Egis profit előrejelzéseket alaposan felül kell vizsgálni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24