22 °C Budapest

Gyógyszerárak: előre lépés nincs - a kormány tovább erősíti pozícióit

Pénzcentrum
2004. május 6. 08:40

Gyógyszerárak frontján nincs előrelépés. A kaotikus helyzet eredményét - még az árcsökkentési időszakban kifejtett negatív hatást - már láthattuk a Richter első negyedéves számaiban. Bár az egészségügyi miniszter határozottan kijelentette, hogy a tárgyalások megkezdődtek a gyártókkal, erről a gyártók nem tudnak. Mindeközben teljes vállszélességgel megindult a kormány fegyvertárának erősítése; MSZP és SZDSZ közös egyéni indítványára a Gazdasági Bizottság tegnap elfogadta az Ártörvény azon módosítását, mely 2005 január 1. előtt is lehetővé teszi a 180 napon túli hatósági árbefagyasztást.

A törvénymódosítási javaslatot még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A módosítással kapcsolatban érdekességként megemlíthető, hogy a jellemzően az állam szerepének visszaszorulását támogató SZDSZ aktív szerepet vállal.
A téma természetesen meglehetősen populáris, könnyen gyűjthetők vele szavazatok, hiszen a hazai gyógyszerpiac valós problémáit a lakosság jelentős része soha nem fogja átlátni. Elég a felszínen operálni...

Az Alkotmánybíróság lassan döntés képtelen helyzetbe kerül, mivel a parlamenti pártok nem tudnak megegyezni új tagok jelöléséről. Az AB előtt hever a gyógyszergyártók beadványa az árak befagyasztásával kapcsolatban. Kérdés, hogy a jelenlegi "alkotmánybíró hiányos" helyzetben az AB milyen erőforrásokat fog az indítvány kivizsgálására allokálni, hiszen gyógyszerár kérdésben még a korábbi beadványokkal sem foglalkozott.

Az Egészségügyi Miniszter természetesen hivatkozhat arra, hogy az állam beavatkozását az EU is jogszerűnek tartja a gyógyszerpiacon, annak jelentős állami finanszírozása miatt, azonban a nyugatra történő kitekintéshez egy erőteljes szelektív látásmód is párosul, hiszen az EU tagállamokban nem globális, általános és azonos mértékű árcsökkentéssel operáltak.

Számunkra valós kérdésként jelentkezik, hogy a csak virtuálisan létező tárgyalások miről is fognak szólni. Kökény Mihály csak a transzparencia irányelvét volt hajlandó megnevezni és azt, hogy a jelenlegi fogyasztói árak nem emelkedhetnek. Ha a fogyasztói árak nem emelkedhetnek az egyet jelent azzal, hogy a gyártók tárgyalhatnak a további termelői árcsökkentésről (hiszen a kisker és nagyker haszonkulcsok fix tényezőként szerepelnek a képletben).

Egyértelműen látszik, hogy a kormányoldal időt kíván nyerni az EU-parlamenti választások előtt. A tárgyalások feltehetően nem véletlenül nem kezdődtek meg. Független szakmai bizottságok már feltehetően megkezdték a hosszú távon kiszámítható rendszer alapjainak vizsgálatát... De, hogy ezen bizottság felállításával a tavalyi nyílt konfrontáció után miért kellett közel 8 hónapot várni?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

*** *** ***

A jelenlegi fejlemények, a kormány ármeghatározási pozícióinak erősítése távolról sem kedvez a gyártóknak, s nem hisszük hogy 2-3 hónapon belül elérhető közelségbe kerülne a hosszú távú megoldás, így a Richter és az Egis profit előrejelzéseket alaposan felül kell vizsgálni.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem