Draskovics: lesz-e újabb megszorító csomag?

Pénzcentrum
2004. május 6. 08:29

Komolytalannak nevezte azt a feltételezést Draskovics Tibor pénzügyminiszter, miszerint a Pénzügyminisztériumban (PM) újabb megszorító csomagon dolgoznának. A miniszter az MTI-nek elmondta, hogy a magyar gazdaság teljesítménye láthatóan javul, az ipar teljesítménye, az exportberuházások javuló tendenciát mutatnak. A költségvetés egyenlege az első négy hónap alapján valamivel jobb a feltételezettnél.

Ezzel szemben a Világgazdaság úgy értesült, hogy egyelőre csak félbemaradtak a munkálatai a következő, még az idén 300 millárd forintos újabb elvonást jelentő második "Draskovics-csomagnak". Az indok egyszerű: a Pénzügyminisztérium attól tart hogy a megszorítás hátrányosan befolyásolja a kormánypártok népszerűségét és esélyeit az Európai Parlamenti választásokon.

A lap szerint erre az újabb megszorítási csomagra azért lenne szükség, hogy a kormány képes legyen tartani az ez évre tervezett és folyamatosan hangoztatott 4.6 százalékos hiányt.

A pénzügyminiszter februári hivatalba lépésével egy időben jelentette be az első csomagot, amely az államháztartás hiányának illetve annak terjedelmének mérséklését célozta. Az akkor bejelentett megszorító intézkedések bruttó áron kb. 155 milliárd forintot tettek ki, azaz az újabb terv ennél lényegesen nagyobb elvonásokat tűz ki célul.

Az államháztartás legfrissebb (2004. áprilisi) adatait ma délután közli a pénzügyi tárca. A költségvetés első három havi hiánya kismértékben meghaladta a tervszámokat. A lap úgy véli, hogy a hiány mértékének alakulásakor nagy bizonytalanságot jelent az áfarendszer változása, és a tárcánál is csak találgatni tudnak, hogy a bevételek hogyan alakulnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A VG információival szemben Draskovics az MTI-nek kijelentette, hogy a PM nem megszorításokon, hanem egy olyan középtávú gazdaságpolitikán dolgozik, amellyel az uniós csatlakozásból adódó lehetőségek a legjobban kihasználhatóak. A program elősegíti a gyorsabb felzárkózást, melynek fontos része egy komoly, hároméves adócsökkentési programon.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem