32 °C Budapest

Draskovics: lesz-e újabb megszorító csomag?

Pénzcentrum
2004. május 6. 08:29

Komolytalannak nevezte azt a feltételezést Draskovics Tibor pénzügyminiszter, miszerint a Pénzügyminisztériumban (PM) újabb megszorító csomagon dolgoznának. A miniszter az MTI-nek elmondta, hogy a magyar gazdaság teljesítménye láthatóan javul, az ipar teljesítménye, az exportberuházások javuló tendenciát mutatnak. A költségvetés egyenlege az első négy hónap alapján valamivel jobb a feltételezettnél.

Ezzel szemben a Világgazdaság úgy értesült, hogy egyelőre csak félbemaradtak a munkálatai a következő, még az idén 300 millárd forintos újabb elvonást jelentő második "Draskovics-csomagnak". Az indok egyszerű: a Pénzügyminisztérium attól tart hogy a megszorítás hátrányosan befolyásolja a kormánypártok népszerűségét és esélyeit az Európai Parlamenti választásokon.

A lap szerint erre az újabb megszorítási csomagra azért lenne szükség, hogy a kormány képes legyen tartani az ez évre tervezett és folyamatosan hangoztatott 4.6 százalékos hiányt.

A pénzügyminiszter februári hivatalba lépésével egy időben jelentette be az első csomagot, amely az államháztartás hiányának illetve annak terjedelmének mérséklését célozta. Az akkor bejelentett megszorító intézkedések bruttó áron kb. 155 milliárd forintot tettek ki, azaz az újabb terv ennél lényegesen nagyobb elvonásokat tűz ki célul.

Az államháztartás legfrissebb (2004. áprilisi) adatait ma délután közli a pénzügyi tárca. A költségvetés első három havi hiánya kismértékben meghaladta a tervszámokat. A lap úgy véli, hogy a hiány mértékének alakulásakor nagy bizonytalanságot jelent az áfarendszer változása, és a tárcánál is csak találgatni tudnak, hogy a bevételek hogyan alakulnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A VG információival szemben Draskovics az MTI-nek kijelentette, hogy a PM nem megszorításokon, hanem egy olyan középtávú gazdaságpolitikán dolgozik, amellyel az uniós csatlakozásból adódó lehetőségek a legjobban kihasználhatóak. A program elősegíti a gyorsabb felzárkózást, melynek fontos része egy komoly, hároméves adócsökkentési programon.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?