26 °C Budapest

Draskovics: lesz-e újabb megszorító csomag?

Pénzcentrum
2004. május 6. 08:29

Komolytalannak nevezte azt a feltételezést Draskovics Tibor pénzügyminiszter, miszerint a Pénzügyminisztériumban (PM) újabb megszorító csomagon dolgoznának. A miniszter az MTI-nek elmondta, hogy a magyar gazdaság teljesítménye láthatóan javul, az ipar teljesítménye, az exportberuházások javuló tendenciát mutatnak. A költségvetés egyenlege az első négy hónap alapján valamivel jobb a feltételezettnél.

Ezzel szemben a Világgazdaság úgy értesült, hogy egyelőre csak félbemaradtak a munkálatai a következő, még az idén 300 millárd forintos újabb elvonást jelentő második "Draskovics-csomagnak". Az indok egyszerű: a Pénzügyminisztérium attól tart hogy a megszorítás hátrányosan befolyásolja a kormánypártok népszerűségét és esélyeit az Európai Parlamenti választásokon.

A lap szerint erre az újabb megszorítási csomagra azért lenne szükség, hogy a kormány képes legyen tartani az ez évre tervezett és folyamatosan hangoztatott 4.6 százalékos hiányt.

A pénzügyminiszter februári hivatalba lépésével egy időben jelentette be az első csomagot, amely az államháztartás hiányának illetve annak terjedelmének mérséklését célozta. Az akkor bejelentett megszorító intézkedések bruttó áron kb. 155 milliárd forintot tettek ki, azaz az újabb terv ennél lényegesen nagyobb elvonásokat tűz ki célul.

Az államháztartás legfrissebb (2004. áprilisi) adatait ma délután közli a pénzügyi tárca. A költségvetés első három havi hiánya kismértékben meghaladta a tervszámokat. A lap úgy véli, hogy a hiány mértékének alakulásakor nagy bizonytalanságot jelent az áfarendszer változása, és a tárcánál is csak találgatni tudnak, hogy a bevételek hogyan alakulnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A VG információival szemben Draskovics az MTI-nek kijelentette, hogy a PM nem megszorításokon, hanem egy olyan középtávú gazdaságpolitikán dolgozik, amellyel az uniós csatlakozásból adódó lehetőségek a legjobban kihasználhatóak. A program elősegíti a gyorsabb felzárkózást, melynek fontos része egy komoly, hároméves adócsökkentési programon.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?