20 °C Budapest

Új blue chip születik? Waberer's Csoport még az idén a BÉT-re léphet

Pénzcentrum
2004. május 5. 08:43

Horváth Zsolt, a BÉT vezérigazgatójának nyilatkozata szerint az EU csatlakozással és a kedvezőbb piaci környezettel érezhetően megnőtt az érdeklődés a tőzsdei megjelenések iránt - írja a VG. A vezérigazgató szerint az idei évben három új cég jelenhet meg a tőzsdén, s köztük lehet Közép-Európa legnagyobb szállítmányozási és logisztikai cége, a Volán Tefu és a Hungarocamion egyesüléséből létrejött Waberer's csoport.

A Waberer's Csoportról a Volán Tefu alapjain elindulva hatalmas akvizíciós hullámot hajtott végre az elmúlt években. A Waberer tavaly közel 60 mrd Ft-os árbevételt és 4 mrd Ft-os adózott eredményt ért el.

A cégcsoportban idén év elején szerzett tőkeemeléssel 20%-os részesedést az amerikai kockázati tőketársaság, az AIG CET meglehetősen alacsony árazáson. A tranzakció nyilvánosságra került részeiből 10 mrd Ft-os cégérték állapítható meg (a 20%-ért mindössze 2 mrd Ft-ot fizetett az AIG).
Közép-Európa egyik legdinamikusabban fejlődő szektora a logisztika, s ezen belül a vezető szerepet játszó Waberer’s akvizíciók és organikus növekedés révén igen komoly növekedési dinamikát tud felmutatni. Több jel is arra mutat, hogy amennyiben egy kedvező profit növekedési dinamika a jövőre vonatkozóan is kimutatható lesz, s a Waberer Csoport felhasználta az AIG tőkeinjekcióját, akkor egy igen jó tőkepiaci tranzakció tető alá hozható lesz, melynek árazása már igencsak távol lesz a 10 mrd Ft-tól.

Mint a csoport idei évben bekövetkezett névváltása is mutatja, a főtulajdonos, Wáberer György nem kívánja feladni a többségi pozícióját, így feltehetően a közkézhányad 30-40% között lehet majd az AIG részesedésének tőzsdén keresztüli értékesítésével és a jelenlegi tulajdonosok részleges eladásával és újbóli tőkeemeléssel.

Nem zárjuk ki, hogy a BÉT hatodik leglikvidebb társasága lesz a Waberer’s Csoport, két-három éven belül új blue chip születik.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?