31 °C Budapest

Spanyol vezetője lett az IMF-nek

Pénzcentrum
2004. május 5. 12:06

A sokak szerint legesélyesebb Rodrigo Rato volt spanyol pénzügyminisztert választották meg kedden öt évre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának. Előde, a német Horst Köhler lemondott tisztségéről, mivel a német államelnöki posztért száll harcba.

Rato - aki június elsején lép hivatalába -, a vezérigazgatói tisztség mellett a 184 tagállamot tömörítő IMF igazgatótanácsának is elnöke lesz - áll a szervezet közleményében.

A 24 tagú igazgatótanács kedden szavazott az új vezérigazgató személyéről, mivel az IMF eddigi első számú embere, a német Horst Kohler március elején lemondott tisztéről, mivel jelöltként indul a német elnökválasztáson.

Hat évtizedes fennállása óta mindig európai vezetője volt a Nemzetközi Valutaalapnak, míg "testvérszervezetének", a Világbanknak (IBRD) az élén mindig egy amerikai pénzügyi szakember áll.

Áprilisban a fejlődő országok egy csoportja azt követelte az IMF vezetésétől, hogy vessenek véget az európai hagyománynak, s nemzetiségétől függetlenül valóban a legmegfelelőbb személyt válasszák meg a szervezet vezetőjének, nyílt és átlátható szavazás keretében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az 55 éves Rato Spanyolország északnyugati vidékén született egy gazdag családban. Az új IMF-vezető kiválóan beszél angolul, a hetvenes években a University of Californián is tanult.

Rodrigo Rato pénzügyminisztere volt a március közepén váratlanul vereséget szenvedett jobboldali spanyol kormánynak. Pénzügyminiszterként számos gazdasági reformot kezdeményezett, többek között felgyorsította a privatizációt és stabilizálta a költségvetés helyzetét. Az argentin pénzügyi válság idején nemzetközi tapasztalatokat is szerzett. Nagy érdeme volt, hogy sikerült közreműködnie a dél-amerikai ország helyzetének stabilizálásában is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?