Spanyol vezetője lett az IMF-nek

Pénzcentrum
2004. május 5. 12:06

A sokak szerint legesélyesebb Rodrigo Rato volt spanyol pénzügyminisztert választották meg kedden öt évre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának. Előde, a német Horst Köhler lemondott tisztségéről, mivel a német államelnöki posztért száll harcba.

Rato - aki június elsején lép hivatalába -, a vezérigazgatói tisztség mellett a 184 tagállamot tömörítő IMF igazgatótanácsának is elnöke lesz - áll a szervezet közleményében.

A 24 tagú igazgatótanács kedden szavazott az új vezérigazgató személyéről, mivel az IMF eddigi első számú embere, a német Horst Kohler március elején lemondott tisztéről, mivel jelöltként indul a német elnökválasztáson.

Hat évtizedes fennállása óta mindig európai vezetője volt a Nemzetközi Valutaalapnak, míg "testvérszervezetének", a Világbanknak (IBRD) az élén mindig egy amerikai pénzügyi szakember áll.

Áprilisban a fejlődő országok egy csoportja azt követelte az IMF vezetésétől, hogy vessenek véget az európai hagyománynak, s nemzetiségétől függetlenül valóban a legmegfelelőbb személyt válasszák meg a szervezet vezetőjének, nyílt és átlátható szavazás keretében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az 55 éves Rato Spanyolország északnyugati vidékén született egy gazdag családban. Az új IMF-vezető kiválóan beszél angolul, a hetvenes években a University of Californián is tanult.

Rodrigo Rato pénzügyminisztere volt a március közepén váratlanul vereséget szenvedett jobboldali spanyol kormánynak. Pénzügyminiszterként számos gazdasági reformot kezdeményezett, többek között felgyorsította a privatizációt és stabilizálta a költségvetés helyzetét. Az argentin pénzügyi válság idején nemzetközi tapasztalatokat is szerzett. Nagy érdeme volt, hogy sikerült közreműködnie a dél-amerikai ország helyzetének stabilizálásában is.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM