Spanyol vezetője lett az IMF-nek

Pénzcentrum
2004. május 5. 12:06

A sokak szerint legesélyesebb Rodrigo Rato volt spanyol pénzügyminisztert választották meg kedden öt évre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának. Előde, a német Horst Köhler lemondott tisztségéről, mivel a német államelnöki posztért száll harcba.

Rato - aki június elsején lép hivatalába -, a vezérigazgatói tisztség mellett a 184 tagállamot tömörítő IMF igazgatótanácsának is elnöke lesz - áll a szervezet közleményében.

A 24 tagú igazgatótanács kedden szavazott az új vezérigazgató személyéről, mivel az IMF eddigi első számú embere, a német Horst Kohler március elején lemondott tisztéről, mivel jelöltként indul a német elnökválasztáson.

Hat évtizedes fennállása óta mindig európai vezetője volt a Nemzetközi Valutaalapnak, míg "testvérszervezetének", a Világbanknak (IBRD) az élén mindig egy amerikai pénzügyi szakember áll.

Áprilisban a fejlődő országok egy csoportja azt követelte az IMF vezetésétől, hogy vessenek véget az európai hagyománynak, s nemzetiségétől függetlenül valóban a legmegfelelőbb személyt válasszák meg a szervezet vezetőjének, nyílt és átlátható szavazás keretében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az 55 éves Rato Spanyolország északnyugati vidékén született egy gazdag családban. Az új IMF-vezető kiválóan beszél angolul, a hetvenes években a University of Californián is tanult.

Rodrigo Rato pénzügyminisztere volt a március közepén váratlanul vereséget szenvedett jobboldali spanyol kormánynak. Pénzügyminiszterként számos gazdasági reformot kezdeményezett, többek között felgyorsította a privatizációt és stabilizálta a költségvetés helyzetét. Az argentin pénzügyi válság idején nemzetközi tapasztalatokat is szerzett. Nagy érdeme volt, hogy sikerült közreműködnie a dél-amerikai ország helyzetének stabilizálásában is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?