Németország az egyik legnagyobb nyertese lehet az EU-bővítésnek

Pénzcentrum
2004. május 5. 14:15

Az egyik befektetési bankház legújabb jelentésében azzal számol, hogy Németország évente mintegy 5 milliárd eurót "nyer" az EU kibővítésével, míg olyan országok, mint Spanyolország és Portugália jelentős összegeket "veszíthetnek" majd.

A Goldman Sachs neves befektetési bank legfrissebb tanulmánya szerint azon országok profitálhatnak a legtöbbet a bővítésből, amelyek földrajzilag közel fekszenek Közép-Európához. Korábban számos tanulmány jelent már meg, melyek a bővítés legnagyobb nyertesei közé sorolták Németországot, Olaszországot vagy Ausztriát. A hasznok közé sorolható a kereskedelem bővülése illetve egyéb növekedést serkentő hatások. Az új tagállamok az egységes európai piac részeivé válnak.

Az említett nyugati államokban a pótlólagos növekedés évente elérheti akár a nemzeti össztermék (GDP) 0.25%-át is a bővítést követő első néhány évben. Ez az arányszám első ránézésre kicsinek tűnik, de ha belegondolunk, akkor ez Németország esetében évi kb. 5 milliárd euró, ami nagyjából Mongólia éves GDP-jének felel meg.

A tanulmány kimondja azt is, hogy azok az országok, amelyek földrajzilag távolabb esnek Közép-Európától, veszítenek a csatlakozással, ráadásul duplán. Az egyik veszteségforrás jól ismert: az unió támogatásai - amelyek eddig elsősorban a 15-ök szegényebb államaiba áramlottak - mostantól már a 25 tagállamú közösség szegényebb, új tagállamaiba áramlanak majd többségükben. A Golman Sachs jelentése szerint a másik probléma, hogy pl. Spanyolországnak és Portugáliának változtatnia kell az eddigi alacsony hozzáadott értéket és eladási árat képviselő termékszerkezetén, és versenyeznie kell az újonnan csatlakozott országokkal is.

Az EU-bővítéséből adódó pótlólagos gazdasági növekedés az euró-zóna más tagországaiban összességében a németországinál valószínűleg kisebb lesz. Ez részben a külkereskedelmi relációkkal függ össze. A 10 most csatlakozott ország összesített GDP-je az euró-zóna GDP-jének alig 6%-át teszi ki. Az elkövetkezendő öt évben a pótlólagos növekedés mértékét az euró-zónára nézve a Goldman Sachs mindössze évi 0.1%-ra teszi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elemzés öt különböző területet jelöl meg, amelyek lényegesen hozzájárulhatnak a pótlólagos gazdasági növekedéshez: az egységes piac zavartalan működése, munkaerő-piaci mobilitás, bővülő kereskedelem, EU-támogatások és a külföldi működőtőke-beruházások.

Könnyen a kedvező folyamatok útjába állhatnak azonban különböző politikai érdekek. Az elemzés megemlíti például, hogy bár a legtöbb gazdasági előny várhatóan az egységes európai piac létéből fakadhat majd, ez azonban részben német és francia érdekek miatt egyelőre még kevésbé működik jól. Továbbá a munkaerő-piaci mobilitást jelentősen akadályozza, hogy belpolitikai érdekek miatt a 15 régi tagállam közül 13-ban (Nagy-Britannia és Írország kivételével) jelentős korlátozásokat vezettek be, amelyek akár hét évig is gátolhatják a gazdasági növekedésre vonatkozó kedvező folyamatokat.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?