32 °C Budapest

Németország az egyik legnagyobb nyertese lehet az EU-bővítésnek

Pénzcentrum
2004. május 5. 14:15

Az egyik befektetési bankház legújabb jelentésében azzal számol, hogy Németország évente mintegy 5 milliárd eurót "nyer" az EU kibővítésével, míg olyan országok, mint Spanyolország és Portugália jelentős összegeket "veszíthetnek" majd.

A Goldman Sachs neves befektetési bank legfrissebb tanulmánya szerint azon országok profitálhatnak a legtöbbet a bővítésből, amelyek földrajzilag közel fekszenek Közép-Európához. Korábban számos tanulmány jelent már meg, melyek a bővítés legnagyobb nyertesei közé sorolták Németországot, Olaszországot vagy Ausztriát. A hasznok közé sorolható a kereskedelem bővülése illetve egyéb növekedést serkentő hatások. Az új tagállamok az egységes európai piac részeivé válnak.

Az említett nyugati államokban a pótlólagos növekedés évente elérheti akár a nemzeti össztermék (GDP) 0.25%-át is a bővítést követő első néhány évben. Ez az arányszám első ránézésre kicsinek tűnik, de ha belegondolunk, akkor ez Németország esetében évi kb. 5 milliárd euró, ami nagyjából Mongólia éves GDP-jének felel meg.

A tanulmány kimondja azt is, hogy azok az országok, amelyek földrajzilag távolabb esnek Közép-Európától, veszítenek a csatlakozással, ráadásul duplán. Az egyik veszteségforrás jól ismert: az unió támogatásai - amelyek eddig elsősorban a 15-ök szegényebb államaiba áramlottak - mostantól már a 25 tagállamú közösség szegényebb, új tagállamaiba áramlanak majd többségükben. A Golman Sachs jelentése szerint a másik probléma, hogy pl. Spanyolországnak és Portugáliának változtatnia kell az eddigi alacsony hozzáadott értéket és eladási árat képviselő termékszerkezetén, és versenyeznie kell az újonnan csatlakozott országokkal is.

Az EU-bővítéséből adódó pótlólagos gazdasági növekedés az euró-zóna más tagországaiban összességében a németországinál valószínűleg kisebb lesz. Ez részben a külkereskedelmi relációkkal függ össze. A 10 most csatlakozott ország összesített GDP-je az euró-zóna GDP-jének alig 6%-át teszi ki. Az elkövetkezendő öt évben a pótlólagos növekedés mértékét az euró-zónára nézve a Goldman Sachs mindössze évi 0.1%-ra teszi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elemzés öt különböző területet jelöl meg, amelyek lényegesen hozzájárulhatnak a pótlólagos gazdasági növekedéshez: az egységes piac zavartalan működése, munkaerő-piaci mobilitás, bővülő kereskedelem, EU-támogatások és a külföldi működőtőke-beruházások.

Könnyen a kedvező folyamatok útjába állhatnak azonban különböző politikai érdekek. Az elemzés megemlíti például, hogy bár a legtöbb gazdasági előny várhatóan az egységes európai piac létéből fakadhat majd, ez azonban részben német és francia érdekek miatt egyelőre még kevésbé működik jól. Továbbá a munkaerő-piaci mobilitást jelentősen akadályozza, hogy belpolitikai érdekek miatt a 15 régi tagállam közül 13-ban (Nagy-Britannia és Írország kivételével) jelentős korlátozásokat vezettek be, amelyek akár hét évig is gátolhatják a gazdasági növekedésre vonatkozó kedvező folyamatokat.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?