5 °C Budapest

Németország az egyik legnagyobb nyertese lehet az EU-bővítésnek

Pénzcentrum
2004. május 5. 14:15

Az egyik befektetési bankház legújabb jelentésében azzal számol, hogy Németország évente mintegy 5 milliárd eurót "nyer" az EU kibővítésével, míg olyan országok, mint Spanyolország és Portugália jelentős összegeket "veszíthetnek" majd.

A Goldman Sachs neves befektetési bank legfrissebb tanulmánya szerint azon országok profitálhatnak a legtöbbet a bővítésből, amelyek földrajzilag közel fekszenek Közép-Európához. Korábban számos tanulmány jelent már meg, melyek a bővítés legnagyobb nyertesei közé sorolták Németországot, Olaszországot vagy Ausztriát. A hasznok közé sorolható a kereskedelem bővülése illetve egyéb növekedést serkentő hatások. Az új tagállamok az egységes európai piac részeivé válnak.

Az említett nyugati államokban a pótlólagos növekedés évente elérheti akár a nemzeti össztermék (GDP) 0.25%-át is a bővítést követő első néhány évben. Ez az arányszám első ránézésre kicsinek tűnik, de ha belegondolunk, akkor ez Németország esetében évi kb. 5 milliárd euró, ami nagyjából Mongólia éves GDP-jének felel meg.

A tanulmány kimondja azt is, hogy azok az országok, amelyek földrajzilag távolabb esnek Közép-Európától, veszítenek a csatlakozással, ráadásul duplán. Az egyik veszteségforrás jól ismert: az unió támogatásai - amelyek eddig elsősorban a 15-ök szegényebb államaiba áramlottak - mostantól már a 25 tagállamú közösség szegényebb, új tagállamaiba áramlanak majd többségükben. A Golman Sachs jelentése szerint a másik probléma, hogy pl. Spanyolországnak és Portugáliának változtatnia kell az eddigi alacsony hozzáadott értéket és eladási árat képviselő termékszerkezetén, és versenyeznie kell az újonnan csatlakozott országokkal is.

Az EU-bővítéséből adódó pótlólagos gazdasági növekedés az euró-zóna más tagországaiban összességében a németországinál valószínűleg kisebb lesz. Ez részben a külkereskedelmi relációkkal függ össze. A 10 most csatlakozott ország összesített GDP-je az euró-zóna GDP-jének alig 6%-át teszi ki. Az elkövetkezendő öt évben a pótlólagos növekedés mértékét az euró-zónára nézve a Goldman Sachs mindössze évi 0.1%-ra teszi.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elemzés öt különböző területet jelöl meg, amelyek lényegesen hozzájárulhatnak a pótlólagos gazdasági növekedéshez: az egységes piac zavartalan működése, munkaerő-piaci mobilitás, bővülő kereskedelem, EU-támogatások és a külföldi működőtőke-beruházások.

Könnyen a kedvező folyamatok útjába állhatnak azonban különböző politikai érdekek. Az elemzés megemlíti például, hogy bár a legtöbb gazdasági előny várhatóan az egységes európai piac létéből fakadhat majd, ez azonban részben német és francia érdekek miatt egyelőre még kevésbé működik jól. Továbbá a munkaerő-piaci mobilitást jelentősen akadályozza, hogy belpolitikai érdekek miatt a 15 régi tagállam közül 13-ban (Nagy-Britannia és Írország kivételével) jelentős korlátozásokat vezettek be, amelyek akár hét évig is gátolhatják a gazdasági növekedésre vonatkozó kedvező folyamatokat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
perfekt  |  2023.11.22 15:25
A digitális korban a vizuális tartalom tervezése elengedhetetlen része a marketing és a kommunikáció...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem