37 °C Budapest

Megállíthatatlannak tűnik a német munkanélküliség növekedése

Pénzcentrum
2004. május 5. 10:56

Németországban áprilisban a vártnál jobban, 23 ezerrel gyarapodott a munkanélküliek száma szezonális kiigazított adatok szerint. A munkanélküliségi ráta 10.5%-ra emelkedett. Szakértők szerint átmeneti javulás bekövetkezhet, azonban a trend (növekvő munkanélküliség) megfordulása rövid távon belül nem valószínű, mivel egyre több cég kívánja áttelepíteni termelését - főként a termelési költségekre

hivatkozva - környező országokba.

A szezonálisan kiigazítatlan adatok szerint 104 ezerrel 4.443 millióra csökkent áprilisban a munkanélküliek száma, ami márciusihoz képest változatlan szintnek: 10.7 százalékos tényleges munkanélküliségi rátának felel meg.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint azonban 10.5%-ra emelkedett a munkanélküliség a márciusi 10.4%-ról. A várakozásokban szereplő 15 ezer fős növekedéssel szemben 23 ezerrel nőtt az állástalanok száma. Szakértők szerint a vállalatvezetők már érzik a globális fellendülés első jeleit, azonban még óvatosak az új dolgozók felvételét illetően.

Az alacsony lakossági kereslet - a bizonytalanság (pl. munkanélküliség) miatt - továbbra is jelentősen fékezi a német gazdasági növekedés kibontakozását, így a lassú élénkülést elsősorban a külpiaci kereslet generálja. A német kormány a múlt héten csökkentette az erre az évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését, a Bundesbank (német szövetségi jegybank) becslése szerint a német gazdaság 2004. első félévében mindössze 0.25%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, ami túlságosan szerény növekedés ahhoz, hogy hozzájáruljon a munkaerő-piaci helyzet egyértelmű és tartós javulásához.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megfigyelők úgy vélik, hogy a kormány munkahelyteremtést célzó reformjai lassan kezdenek beérni, és a második félévre várják a növekvő munkanélküliségi trend megállását, azonban tartós javulásra nem számítanak a munkaerő-piaci folyamatokban. Vezető politikusok egyre inkább amiatt aggódnak, hogy a kedvezőtlen trend folyatódni, sőt fokozódni fog, mert egyre több cég telepíti ki termelését más országokba, ami munkahelyek ezreinek megszűnésével, illetve jelentős költségvetési bevételek elmaradással jár. Ilyen folyamatok mellett a kormánypártok újraválasztási esélyei meglehetősen korlátozottak.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?