23 °C Budapest

Megállíthatatlannak tűnik a német munkanélküliség növekedése

Pénzcentrum
2004. május 5. 10:56

Németországban áprilisban a vártnál jobban, 23 ezerrel gyarapodott a munkanélküliek száma szezonális kiigazított adatok szerint. A munkanélküliségi ráta 10.5%-ra emelkedett. Szakértők szerint átmeneti javulás bekövetkezhet, azonban a trend (növekvő munkanélküliség) megfordulása rövid távon belül nem valószínű, mivel egyre több cég kívánja áttelepíteni termelését - főként a termelési költségekre

hivatkozva - környező országokba.

A szezonálisan kiigazítatlan adatok szerint 104 ezerrel 4.443 millióra csökkent áprilisban a munkanélküliek száma, ami márciusihoz képest változatlan szintnek: 10.7 százalékos tényleges munkanélküliségi rátának felel meg.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint azonban 10.5%-ra emelkedett a munkanélküliség a márciusi 10.4%-ról. A várakozásokban szereplő 15 ezer fős növekedéssel szemben 23 ezerrel nőtt az állástalanok száma. Szakértők szerint a vállalatvezetők már érzik a globális fellendülés első jeleit, azonban még óvatosak az új dolgozók felvételét illetően.

Az alacsony lakossági kereslet - a bizonytalanság (pl. munkanélküliség) miatt - továbbra is jelentősen fékezi a német gazdasági növekedés kibontakozását, így a lassú élénkülést elsősorban a külpiaci kereslet generálja. A német kormány a múlt héten csökkentette az erre az évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését, a Bundesbank (német szövetségi jegybank) becslése szerint a német gazdaság 2004. első félévében mindössze 0.25%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, ami túlságosan szerény növekedés ahhoz, hogy hozzájáruljon a munkaerő-piaci helyzet egyértelmű és tartós javulásához.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megfigyelők úgy vélik, hogy a kormány munkahelyteremtést célzó reformjai lassan kezdenek beérni, és a második félévre várják a növekvő munkanélküliségi trend megállását, azonban tartós javulásra nem számítanak a munkaerő-piaci folyamatokban. Vezető politikusok egyre inkább amiatt aggódnak, hogy a kedvezőtlen trend folyatódni, sőt fokozódni fog, mert egyre több cég telepíti ki termelését más országokba, ami munkahelyek ezreinek megszűnésével, illetve jelentős költségvetési bevételek elmaradással jár. Ilyen folyamatok mellett a kormánypártok újraválasztási esélyei meglehetősen korlátozottak.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM