Megállíthatatlannak tűnik a német munkanélküliség növekedése

Pénzcentrum
2004. május 5. 10:56

Németországban áprilisban a vártnál jobban, 23 ezerrel gyarapodott a munkanélküliek száma szezonális kiigazított adatok szerint. A munkanélküliségi ráta 10.5%-ra emelkedett. Szakértők szerint átmeneti javulás bekövetkezhet, azonban a trend (növekvő munkanélküliség) megfordulása rövid távon belül nem valószínű, mivel egyre több cég kívánja áttelepíteni termelését - főként a termelési költségekre

hivatkozva - környező országokba.

A szezonálisan kiigazítatlan adatok szerint 104 ezerrel 4.443 millióra csökkent áprilisban a munkanélküliek száma, ami márciusihoz képest változatlan szintnek: 10.7 százalékos tényleges munkanélküliségi rátának felel meg.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint azonban 10.5%-ra emelkedett a munkanélküliség a márciusi 10.4%-ról. A várakozásokban szereplő 15 ezer fős növekedéssel szemben 23 ezerrel nőtt az állástalanok száma. Szakértők szerint a vállalatvezetők már érzik a globális fellendülés első jeleit, azonban még óvatosak az új dolgozók felvételét illetően.

Az alacsony lakossági kereslet - a bizonytalanság (pl. munkanélküliség) miatt - továbbra is jelentősen fékezi a német gazdasági növekedés kibontakozását, így a lassú élénkülést elsősorban a külpiaci kereslet generálja. A német kormány a múlt héten csökkentette az erre az évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését, a Bundesbank (német szövetségi jegybank) becslése szerint a német gazdaság 2004. első félévében mindössze 0.25%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, ami túlságosan szerény növekedés ahhoz, hogy hozzájáruljon a munkaerő-piaci helyzet egyértelmű és tartós javulásához.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megfigyelők úgy vélik, hogy a kormány munkahelyteremtést célzó reformjai lassan kezdenek beérni, és a második félévre várják a növekvő munkanélküliségi trend megállását, azonban tartós javulásra nem számítanak a munkaerő-piaci folyamatokban. Vezető politikusok egyre inkább amiatt aggódnak, hogy a kedvezőtlen trend folyatódni, sőt fokozódni fog, mert egyre több cég telepíti ki termelését más országokba, ami munkahelyek ezreinek megszűnésével, illetve jelentős költségvetési bevételek elmaradással jár. Ilyen folyamatok mellett a kormánypártok újraválasztási esélyei meglehetősen korlátozottak.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?