Csak látszat a "nyitott ajtók" politikája?

Pénzcentrum
2004. május 5. 17:09

A múlt hét végén megrendezett varsói világgazdasági fórumon számos szovjet utódállam vezetője fejezte ki abbéli reményét, hogy egy szép napon országa is az EU-tagjává válhat. A grúz mellett például Leonyid Kucsma ukrán elnök is felszólította a közösséget, hogy adjon egyértelmű választ: be akarja-e fogadni az országát a kibővülő közösségbe. Egy mai nyilatkozatában ugyanakkor Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök nem tulajdonított elsőbbséget az ország céljai között az uniós tagság megszerzésének.

Bár az EU illetékesei "nyitott ajtó"-ról beszélnek, a súlyos gazdasági nehézségek és a jövő ködjébe vesző csatlakozási dátumok miatt elképzelhető, hogy nem lesz határozott ezen országok csatlakozási törekvése, így a mostani "nagycsoportos" bővítést követően akár újabb hosszú éveket kell majd várni a következő bővítési dátumig.

Az ukrán miniszterelnök mai nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy szerinte sokkal fontosabb belátható időn belül emelni a lakosság életszínvonalát, mint "egy napon harmadosztályú EU-tagországgá válni"- írja az MTI.

Az amerikai Szabadság rádiónak adott interjújában a kormányfő azt fejtegette, hogy az ukránok számára végül is nincs annak jelentősége, hogy Európához tartoznak-e, ha jól megy a soruk.

A miniszterelnök elmondta, hogy bonyolult a kibővült Európai Unió szerkezete, vannak azon belül a gazdag országok és szegények, amelyeket máris a B-kategóriába tartozóknak írnak le. "Nekünk nem kell elsőbbséget adnunk annak, hogy Brüsszelt rendezzünk be Donyeckben, vagy Lvovban, ha harmadosztályú vonaton utazhatunk az európai fővárosokba".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint ismert, jelenleg Románia és Bulgária folytat csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, amelyek lezárásának tervezett időpontja az idei év vége, a két ország belépésének céldátuma pedig 2007. A céldátum feltehetően csak képletes, mert pl. Romániával az EU nemrég felfüggesztette a csatlakozási tárgyalásokat. Törökország esetében ez év végén döntenek majd arról, hogy megkezdjék-e, és ha igen, akkor mikor, a csatlakozási tárgyalásokat (itt komoly politikai aggályok léteznek még). Horvátország a közeljövőben megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat. Macedónia nemrég adta be csatlakozási kérelmét, erről az első európai bizottsági vélemény jövőre várható.

Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa a világgazdasági fórumon azt hangsúlyozta, hogy az EU ajtajainak továbbra is "nyitva kell állniuk", mert ez egy nyílt folyamat, de azt még nem lehet tudni, hogy hova fog fejlődni...

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?