Csak látszat a "nyitott ajtók" politikája?

Pénzcentrum
2004. május 5. 17:09

A múlt hét végén megrendezett varsói világgazdasági fórumon számos szovjet utódállam vezetője fejezte ki abbéli reményét, hogy egy szép napon országa is az EU-tagjává válhat. A grúz mellett például Leonyid Kucsma ukrán elnök is felszólította a közösséget, hogy adjon egyértelmű választ: be akarja-e fogadni az országát a kibővülő közösségbe. Egy mai nyilatkozatában ugyanakkor Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök nem tulajdonított elsőbbséget az ország céljai között az uniós tagság megszerzésének.

Bár az EU illetékesei "nyitott ajtó"-ról beszélnek, a súlyos gazdasági nehézségek és a jövő ködjébe vesző csatlakozási dátumok miatt elképzelhető, hogy nem lesz határozott ezen országok csatlakozási törekvése, így a mostani "nagycsoportos" bővítést követően akár újabb hosszú éveket kell majd várni a következő bővítési dátumig.

Az ukrán miniszterelnök mai nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy szerinte sokkal fontosabb belátható időn belül emelni a lakosság életszínvonalát, mint "egy napon harmadosztályú EU-tagországgá válni"- írja az MTI.

Az amerikai Szabadság rádiónak adott interjújában a kormányfő azt fejtegette, hogy az ukránok számára végül is nincs annak jelentősége, hogy Európához tartoznak-e, ha jól megy a soruk.

A miniszterelnök elmondta, hogy bonyolult a kibővült Európai Unió szerkezete, vannak azon belül a gazdag országok és szegények, amelyeket máris a B-kategóriába tartozóknak írnak le. "Nekünk nem kell elsőbbséget adnunk annak, hogy Brüsszelt rendezzünk be Donyeckben, vagy Lvovban, ha harmadosztályú vonaton utazhatunk az európai fővárosokba".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mint ismert, jelenleg Románia és Bulgária folytat csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, amelyek lezárásának tervezett időpontja az idei év vége, a két ország belépésének céldátuma pedig 2007. A céldátum feltehetően csak képletes, mert pl. Romániával az EU nemrég felfüggesztette a csatlakozási tárgyalásokat. Törökország esetében ez év végén döntenek majd arról, hogy megkezdjék-e, és ha igen, akkor mikor, a csatlakozási tárgyalásokat (itt komoly politikai aggályok léteznek még). Horvátország a közeljövőben megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat. Macedónia nemrég adta be csatlakozási kérelmét, erről az első európai bizottsági vélemény jövőre várható.

Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa a világgazdasági fórumon azt hangsúlyozta, hogy az EU ajtajainak továbbra is "nyitva kell állniuk", mert ez egy nyílt folyamat, de azt még nem lehet tudni, hogy hova fog fejlődni...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem