Csak látszat a "nyitott ajtók" politikája?

Pénzcentrum
2004. május 5. 17:09

A múlt hét végén megrendezett varsói világgazdasági fórumon számos szovjet utódállam vezetője fejezte ki abbéli reményét, hogy egy szép napon országa is az EU-tagjává válhat. A grúz mellett például Leonyid Kucsma ukrán elnök is felszólította a közösséget, hogy adjon egyértelmű választ: be akarja-e fogadni az országát a kibővülő közösségbe. Egy mai nyilatkozatában ugyanakkor Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök nem tulajdonított elsőbbséget az ország céljai között az uniós tagság megszerzésének.

Bár az EU illetékesei "nyitott ajtó"-ról beszélnek, a súlyos gazdasági nehézségek és a jövő ködjébe vesző csatlakozási dátumok miatt elképzelhető, hogy nem lesz határozott ezen országok csatlakozási törekvése, így a mostani "nagycsoportos" bővítést követően akár újabb hosszú éveket kell majd várni a következő bővítési dátumig.

Az ukrán miniszterelnök mai nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy szerinte sokkal fontosabb belátható időn belül emelni a lakosság életszínvonalát, mint "egy napon harmadosztályú EU-tagországgá válni"- írja az MTI.

Az amerikai Szabadság rádiónak adott interjújában a kormányfő azt fejtegette, hogy az ukránok számára végül is nincs annak jelentősége, hogy Európához tartoznak-e, ha jól megy a soruk.

A miniszterelnök elmondta, hogy bonyolult a kibővült Európai Unió szerkezete, vannak azon belül a gazdag országok és szegények, amelyeket máris a B-kategóriába tartozóknak írnak le. "Nekünk nem kell elsőbbséget adnunk annak, hogy Brüsszelt rendezzünk be Donyeckben, vagy Lvovban, ha harmadosztályú vonaton utazhatunk az európai fővárosokba".

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mint ismert, jelenleg Románia és Bulgária folytat csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, amelyek lezárásának tervezett időpontja az idei év vége, a két ország belépésének céldátuma pedig 2007. A céldátum feltehetően csak képletes, mert pl. Romániával az EU nemrég felfüggesztette a csatlakozási tárgyalásokat. Törökország esetében ez év végén döntenek majd arról, hogy megkezdjék-e, és ha igen, akkor mikor, a csatlakozási tárgyalásokat (itt komoly politikai aggályok léteznek még). Horvátország a közeljövőben megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat. Macedónia nemrég adta be csatlakozási kérelmét, erről az első európai bizottsági vélemény jövőre várható.

Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa a világgazdasági fórumon azt hangsúlyozta, hogy az EU ajtajainak továbbra is "nyitva kell állniuk", mert ez egy nyílt folyamat, de azt még nem lehet tudni, hogy hova fog fejlődni...

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?