18 °C Budapest

Növekedéskutató: nem kell céldátum, a reálkonvergencia a fontos

Pénzcentrum
2004. május 4. 16:37

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban mutatkozik, hogy szükség van-e egyáltalán céldátum megjelölésére. A tanácskozáson a portfolio.hu is jelen volt. Az alábbiakban a Növekedéskutató Intézet álláspontját foglaljuk össze röviden. (A minisztérium megrendelésére elkészült munkák megtalálhatók a Pénzügyminisztérium honlapján.)

Matolcsy György az intézet részéről azzal kezdte előadását, hogy szerinte egyáltalán nem egy céldátum megjelölése, hanem az elkövetkezendő évek makrogazdasági pályája és a gazdaságpolitika iránya lesz a döntő fontosságú. A reálkonvergencia gyorsasága a lényeg, amelyet jelentősen lassíthat a maatrichti kritériumok teljesítésére koncentráló gazdaságpolitika. A vezető szerint a maastrichti feltételek nem segítik elő a gyors felzárkózást, sőt akadályozzák azt, mivel a kritériumok annak idején "nem ránk, hanem a nálunk sokkal gazdagabb országokra lettek szabva".

Matolcsy bírálta a jelenlegi keretrendszert, ugyanakkor ő is annak a véleményének adott hangot, hogy az euró bevezetése nem gazdasági, hanem politikai döntés lesz, azaz rugalmasan kerülhetnek értékelésre az elért makromutatóink.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy egyáltalán nem biztos a gyors euró-bevezetésünk, könnyen elképzelhető az a helyzet, mint ami az EU-tagságunknál már előfordult, hogy folyamatosan 5 évre voltunk a belépéstől, bár elismerte, hogy Brüsszelnek is (a támogatási pénzek) szempontjából az az érdeke, hogy hazánk minél előbb csatlakozzon.

Az intézet szerint azért nem érdemes céldátumot meghatározni, mert akkor abból egyenesen következően gazdaságpolitikát is választunk, ami nyilván valóan a kritériumok adott időpontra való teljesítésére koncentrál. A Növekedéskutató intézet ezért (nevéből is adódóan) a gyors gazdasági felzárkózásra, azaz a pénzügyi konvergencia helyett a reálkonvergenciára helyezné a hangsúlyt és célként az évi 2%-os EU-átlaghoz mért reálkonvergenciát jelölné meg.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek eléréséhez Matolcsy szerint az államháztartás hiányát nem érdemes tartósan GDP-arányosan 4% alá, illetve a folyó mérleg hiányát 5-7 % alá csökkenteni. Matolcsy ezt arra alapozta, hogy várakozásai szerint a külföldi működőtőke-tőkebeáramlás finanszírozni tudja ezt a magas hiányt. Véleménye szerint a 2004-2006-os időszaknak a felkészülés és az erőgyűjtés szakaszának kellene lenni, hogy 2007-től a reálkonvergencia évi 2%-os mértékű lehessen .

Matolcsy szerint nincs ideális és reális belépési dátum, mivel a kritériumokat más országokra határozták meg és azok túlzott korlátokat jelentenek a felzárkózási folyamatban. "Attól, hogy nincs céldátum, még nem dőlne össze a világ és ugyanúgy szükség van egy stabilizációs programra" - állította. Előadása végén Matolcsy hangsúlyozta, hogy szakmailag nem fogadható el az az előrejelzés, hogy kb. 40-50 év múlva érhetjük el az unió átlagos fejlettségi szintjét.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?