28 °C Budapest

Növekedéskutató: nem kell céldátum, a reálkonvergencia a fontos

Pénzcentrum
2004. május 4. 16:37

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban mutatkozik, hogy szükség van-e egyáltalán céldátum megjelölésére. A tanácskozáson a portfolio.hu is jelen volt. Az alábbiakban a Növekedéskutató Intézet álláspontját foglaljuk össze röviden. (A minisztérium megrendelésére elkészült munkák megtalálhatók a Pénzügyminisztérium honlapján.)

Matolcsy György az intézet részéről azzal kezdte előadását, hogy szerinte egyáltalán nem egy céldátum megjelölése, hanem az elkövetkezendő évek makrogazdasági pályája és a gazdaságpolitika iránya lesz a döntő fontosságú. A reálkonvergencia gyorsasága a lényeg, amelyet jelentősen lassíthat a maatrichti kritériumok teljesítésére koncentráló gazdaságpolitika. A vezető szerint a maastrichti feltételek nem segítik elő a gyors felzárkózást, sőt akadályozzák azt, mivel a kritériumok annak idején "nem ránk, hanem a nálunk sokkal gazdagabb országokra lettek szabva".

Matolcsy bírálta a jelenlegi keretrendszert, ugyanakkor ő is annak a véleményének adott hangot, hogy az euró bevezetése nem gazdasági, hanem politikai döntés lesz, azaz rugalmasan kerülhetnek értékelésre az elért makromutatóink.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy egyáltalán nem biztos a gyors euró-bevezetésünk, könnyen elképzelhető az a helyzet, mint ami az EU-tagságunknál már előfordult, hogy folyamatosan 5 évre voltunk a belépéstől, bár elismerte, hogy Brüsszelnek is (a támogatási pénzek) szempontjából az az érdeke, hogy hazánk minél előbb csatlakozzon.

Az intézet szerint azért nem érdemes céldátumot meghatározni, mert akkor abból egyenesen következően gazdaságpolitikát is választunk, ami nyilván valóan a kritériumok adott időpontra való teljesítésére koncentrál. A Növekedéskutató intézet ezért (nevéből is adódóan) a gyors gazdasági felzárkózásra, azaz a pénzügyi konvergencia helyett a reálkonvergenciára helyezné a hangsúlyt és célként az évi 2%-os EU-átlaghoz mért reálkonvergenciát jelölné meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ennek eléréséhez Matolcsy szerint az államháztartás hiányát nem érdemes tartósan GDP-arányosan 4% alá, illetve a folyó mérleg hiányát 5-7 % alá csökkenteni. Matolcsy ezt arra alapozta, hogy várakozásai szerint a külföldi működőtőke-tőkebeáramlás finanszírozni tudja ezt a magas hiányt. Véleménye szerint a 2004-2006-os időszaknak a felkészülés és az erőgyűjtés szakaszának kellene lenni, hogy 2007-től a reálkonvergencia évi 2%-os mértékű lehessen .

Matolcsy szerint nincs ideális és reális belépési dátum, mivel a kritériumokat más országokra határozták meg és azok túlzott korlátokat jelentenek a felzárkózási folyamatban. "Attól, hogy nincs céldátum, még nem dőlne össze a világ és ugyanúgy szükség van egy stabilizációs programra" - állította. Előadása végén Matolcsy hangsúlyozta, hogy szakmailag nem fogadható el az az előrejelzés, hogy kb. 40-50 év múlva érhetjük el az unió átlagos fejlettségi szintjét.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?