24 °C Budapest

Növekedéskutató: nem kell céldátum, a reálkonvergencia a fontos

Pénzcentrum
2004. május 4. 16:37

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban mutatkozik, hogy szükség van-e egyáltalán céldátum megjelölésére. A tanácskozáson a portfolio.hu is jelen volt. Az alábbiakban a Növekedéskutató Intézet álláspontját foglaljuk össze röviden. (A minisztérium megrendelésére elkészült munkák megtalálhatók a Pénzügyminisztérium honlapján.)

Matolcsy György az intézet részéről azzal kezdte előadását, hogy szerinte egyáltalán nem egy céldátum megjelölése, hanem az elkövetkezendő évek makrogazdasági pályája és a gazdaságpolitika iránya lesz a döntő fontosságú. A reálkonvergencia gyorsasága a lényeg, amelyet jelentősen lassíthat a maatrichti kritériumok teljesítésére koncentráló gazdaságpolitika. A vezető szerint a maastrichti feltételek nem segítik elő a gyors felzárkózást, sőt akadályozzák azt, mivel a kritériumok annak idején "nem ránk, hanem a nálunk sokkal gazdagabb országokra lettek szabva".

Matolcsy bírálta a jelenlegi keretrendszert, ugyanakkor ő is annak a véleményének adott hangot, hogy az euró bevezetése nem gazdasági, hanem politikai döntés lesz, azaz rugalmasan kerülhetnek értékelésre az elért makromutatóink.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy egyáltalán nem biztos a gyors euró-bevezetésünk, könnyen elképzelhető az a helyzet, mint ami az EU-tagságunknál már előfordult, hogy folyamatosan 5 évre voltunk a belépéstől, bár elismerte, hogy Brüsszelnek is (a támogatási pénzek) szempontjából az az érdeke, hogy hazánk minél előbb csatlakozzon.

Az intézet szerint azért nem érdemes céldátumot meghatározni, mert akkor abból egyenesen következően gazdaságpolitikát is választunk, ami nyilván valóan a kritériumok adott időpontra való teljesítésére koncentrál. A Növekedéskutató intézet ezért (nevéből is adódóan) a gyors gazdasági felzárkózásra, azaz a pénzügyi konvergencia helyett a reálkonvergenciára helyezné a hangsúlyt és célként az évi 2%-os EU-átlaghoz mért reálkonvergenciát jelölné meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek eléréséhez Matolcsy szerint az államháztartás hiányát nem érdemes tartósan GDP-arányosan 4% alá, illetve a folyó mérleg hiányát 5-7 % alá csökkenteni. Matolcsy ezt arra alapozta, hogy várakozásai szerint a külföldi működőtőke-tőkebeáramlás finanszírozni tudja ezt a magas hiányt. Véleménye szerint a 2004-2006-os időszaknak a felkészülés és az erőgyűjtés szakaszának kellene lenni, hogy 2007-től a reálkonvergencia évi 2%-os mértékű lehessen .

Matolcsy szerint nincs ideális és reális belépési dátum, mivel a kritériumokat más országokra határozták meg és azok túlzott korlátokat jelentenek a felzárkózási folyamatban. "Attól, hogy nincs céldátum, még nem dőlne össze a világ és ugyanúgy szükség van egy stabilizációs programra" - állította. Előadása végén Matolcsy hangsúlyozta, hogy szakmailag nem fogadható el az az előrejelzés, hogy kb. 40-50 év múlva érhetjük el az unió átlagos fejlettségi szintjét.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM