29 °C Budapest

Másfélszer több lakás, jelentős bővülés az ipari ingatlanoknál

Pénzcentrum
2004. május 4. 09:00

Közel 7,000 lakást vettek használatba az év első három hónapjában, ami több mint másfélszerese az egy évvel ezelőttinek - közölte a KSH. Az új lakásépítési engedélyek száma 6%-kal több, mint 2003 első három hónapjában volt, a növekedés a városokra, elsősorban a nagyvárosokra érvényes. Jelentősen bővültek az ipari jellegű építkezések.

A lakásépítésben 2001-ben megindult szerkezeti változás tovább folytatódik: a vállalkozások értékesítésre szánt, többszintes, többlakásos épületeinek térnyerésével, a lakossági építkezések, a családi házak és főleg a házilagos kivitelezés visszaszorulásával. A kiadott új építési engedélyek is ugyanezt a tendenciát tükrözik. 11 és félezer új lakás építésére adtak engedélyt, ennek közel felét három és többlakásos lakóépületbe tervezték.

A használatba vett lakások számának alakulását az év első negyedében elsősorban a vállalkozói lakásépítés befolyásolta, mely országos átlagban 82%-kal több volt, mint az előző év hasonló időszakában. Területi kiterjedése egyenetlen, s ebből következik, hogy a lakásépítés megyénkénti alakulása nagyon szélsőséges adatokat tükröz.

A természetes személyek lakásépítései az átlagosnál kisebb mértékben (43%-kal) nőttek, s az építtetői körben a lakosság és a vállalkozások egy évvel ezelőtti 67-27%-os részaránya 62-31%-ra módosult. Az új lakások egyre növekvő aránya (az előző évi 28% helyett 34%) épült értékesítés céljára, a bérlakásépítés (120 lakás) nem volt jelentős ebben az időszakban. Az építési kedv jelentős növekedése csak a fővárosra és a megyei jogú városokra vonatkozik, a többi városban stagnál, a községekben pedig csökken a jövőbeni építési hajlandóság.

Az üdülőépítésnek már évek óta csökken a jelentősége , ebben a negyedévben mindössze 113 üdülőegység épült, ugyanakkor több mint 400 új üdülőegység építésére kértek engedélyt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A KSH adatai szerint az első negyedévben több mint 1 millió m2 lakóépület és 700 ezer m2 nem lakóépület beépítésére adtak ki új építési engedélyt. Míg a lakóépületeknél ez 12%-os növekedést jelent - a többlakásos épületek további terjedése miatt - a nem lakóépületek beépítésre tervezett területe 26%-kal kevesebb , mint egy évvel ezelőtt. Ez utóbbi épületcsoportban csak az ipari jellegű építkezések bővültek jelentősen (43%-kal) , más területeken visszaesett az építési kedv.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?