32 °C Budapest

Másfélszer több lakás, jelentős bővülés az ipari ingatlanoknál

Pénzcentrum
2004. május 4. 09:00

Közel 7,000 lakást vettek használatba az év első három hónapjában, ami több mint másfélszerese az egy évvel ezelőttinek - közölte a KSH. Az új lakásépítési engedélyek száma 6%-kal több, mint 2003 első három hónapjában volt, a növekedés a városokra, elsősorban a nagyvárosokra érvényes. Jelentősen bővültek az ipari jellegű építkezések.

A lakásépítésben 2001-ben megindult szerkezeti változás tovább folytatódik: a vállalkozások értékesítésre szánt, többszintes, többlakásos épületeinek térnyerésével, a lakossági építkezések, a családi házak és főleg a házilagos kivitelezés visszaszorulásával. A kiadott új építési engedélyek is ugyanezt a tendenciát tükrözik. 11 és félezer új lakás építésére adtak engedélyt, ennek közel felét három és többlakásos lakóépületbe tervezték.

A használatba vett lakások számának alakulását az év első negyedében elsősorban a vállalkozói lakásépítés befolyásolta, mely országos átlagban 82%-kal több volt, mint az előző év hasonló időszakában. Területi kiterjedése egyenetlen, s ebből következik, hogy a lakásépítés megyénkénti alakulása nagyon szélsőséges adatokat tükröz.

A természetes személyek lakásépítései az átlagosnál kisebb mértékben (43%-kal) nőttek, s az építtetői körben a lakosság és a vállalkozások egy évvel ezelőtti 67-27%-os részaránya 62-31%-ra módosult. Az új lakások egyre növekvő aránya (az előző évi 28% helyett 34%) épült értékesítés céljára, a bérlakásépítés (120 lakás) nem volt jelentős ebben az időszakban. Az építési kedv jelentős növekedése csak a fővárosra és a megyei jogú városokra vonatkozik, a többi városban stagnál, a községekben pedig csökken a jövőbeni építési hajlandóság.

Az üdülőépítésnek már évek óta csökken a jelentősége , ebben a negyedévben mindössze 113 üdülőegység épült, ugyanakkor több mint 400 új üdülőegység építésére kértek engedélyt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A KSH adatai szerint az első negyedévben több mint 1 millió m2 lakóépület és 700 ezer m2 nem lakóépület beépítésére adtak ki új építési engedélyt. Míg a lakóépületeknél ez 12%-os növekedést jelent - a többlakásos épületek további terjedése miatt - a nem lakóépületek beépítésre tervezett területe 26%-kal kevesebb , mint egy évvel ezelőtt. Ez utóbbi épületcsoportban csak az ipari jellegű építkezések bővültek jelentősen (43%-kal) , más területeken visszaesett az építési kedv.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?