16 °C Budapest

Richter: Örömóda nélkül

Pénzcentrum
2004. május 3. 09:16

Bekövetkezett az, ami utoljára 2001 végén történt meg: a Richter alul teljesítette a piaci várakozásokat. A működési profit 6.4%-kal, az adózott eredmény 6.2%-kal marad el az elemzői konszenzustól. Új negatív tényező nem szerepel a gyorsjelentésben, a 8%-os profit csökkenés (adózás előtti szinten 13%-os visszaesés) azon tényezőknek köszönhető, mely mindenki számára ismert volt. Feltehetően

Bekövetkezett az, ami utoljára 2001 végén történt meg: a Richter alul teljesítette a piaci várakozásokat. A működési profit 6.4%-kal, az adózott eredmény 6.2%-kal marad el az elemzői konszenzustól.
Új negatív tényező nem szerepel a gyorsjelentésben, a 8%-os profit csökkenés (adózás előtti szinten 13%-os visszaesés) azon tényezőknek köszönhető, mely mindenki számára ismert volt. Feltehetően annyi történt, hogy az elmúlt két év elkényelmesített mindenkit (beleértve minket is) és a piac a korábbi optimizmusából nem eleget engedve várta az első negyedév számait.
Az elemzők múlt hét végén futottak neki az első negyedéves várakozások elkészítésének. A hatást pénteken láttuk. A piacot hidegzuhanyként érte a profit trend megtörés.


Az első negyedév főbb tényezői:
1., a hazai piacon háromszoros negatív hatás (magas bázis, áfa bevezetés, beszerzések elhalasztása árcsökkentés előtt) - piaci részesedés csökkenése
2., német és cseh export mérséklődése
3., kiugró növekedés a FÁK piacon, csökkenő dinamika mellett kedvező teljesítmény az USA-ban
4, fedezeti szint fenntartása, minimális növelése a termékszerkezet kedvező elmozdulása révén
5., az üzemi szintű profit elmaradás közel 80%-ban a K+F kiadások megugrásának köszönhető
Befektetői oldalról talán a legforróbb kérdés. Megítélésünk (sejtésünk) szerint a pénteki 7% feletti zuhanás után sem várható rövidtávon jelentősebb emelkedés. A befektetők egy-két hónapig "emésztgetni" fogják a profittrend megtörését, a több mint két év után bekövetkezett várakozásokhoz viszonyított alulteljesítést.
A menedzsment konzervatív előrejelzései jobban be fognak épülni az elemzők számaiba. A gyógyszerár-vita valós félelem lesz. Tavaly év végén gyakorlatilag 100%-ban semlegesítette a szárnyaló export az OEP részére teljesített visszafizetések negatív hatását. Ennek következtében számos intézményi befektető is csak ideiglenes, rövid távon megoldható problémának minősítette az árvitát. Az összességében mérséklődő árbevételi dinamika mellett azonban az éves szinten kieső 3-3.5 mrd Ft-nak most már komoly súlya lesz.

A Richter EPS konszenzusa minden bizonnyal jelentősen csökkeni fog (még akkor is, ha az első negyedév rendkívül alacsony hazai forgalma természetszerűleg korrigálódik a második negyedévben).

A pénteken ismertté vált privatizációs koncepció megítélésünk szerint semleges, nem okoz kínálati nyomást a részvénypiacon, hiszen a hibrid konstrukció következtében az intézményi befektetők nem cserélhetik le meglévő papírjaikat a későbbiek során értékesítésre kerülő "pénzügyi instrumentumokkal". Ráadásul a koncepció még nem nyerte el végleges formáját.

Az árazás egyetlen támogató eleme az átlagos generikus P/E-től meglévő elmaradás. Ez azonban a profit dinamikákban meglévő különbség felerősödésével (Richter vs. nyugati és indiai szektortársak) kevésbé fog érvényesülni.

A következő hónapokban pozitív hatást a részvény megítélésében a hosszú távú gyógyszerár-megállapodás hozhatna. Ez azonban a kormányzati oldal lassúsága következtében jelentősen kitolódhat. A tárgyalások csak nyilatkozatok szintjén kezdődtek meg.A Richter belföldi árbevétele 11%-kal csökkent. Ennek alapvetően három fő oka van:
1., magas bázisérték: 2003 első negyedévében rekord bevételt realizált a társaság (készletezési hatás áremelés előtt)
2., az ÁFA bevezetése miatt 2003 végén előrehozott kereslet jelentkezett
3., az első negyedév végén a beszerzéseket az április árcsökkentés miatt a kereskedők elhalasztották
A piaci részesedés 8.4%-ra csökkent. Mint az előzőekből egyértelmű (bár ez hangsúlyozottan nem a társaság által közölt vélemény) a második negyedévben a keresletnek ki kell egyenlítődnie, az elhalasztott beszerzéseknek már áprilisban jelentkezni kellett. (Itt érdemes egyébként egy pillantást vetni a készletszintre, mely egy negyedév alatt 3.2 mrd Ft-tal nőtt.)

A várható második negyedévi kereslet növekedés azonban már egy 15%-kal alacsonyabb, hatóságilag rögzített árszinten jelentkezik, mely 1.5-1.7 mrd Ft-os árbevétel kiesést jelenthet.

Az export piacon az EU csatlakozást követően új felosztás szerint teszi közzé árbevételét a társaság. A korábban kelet-európai blokkban kimutatott országok közül a 9 csatlakozó ország bekerült az EU blokkba és a korábban egyben kimutatott EU/USA szétválasztásra került.
Tekintettel arra, hogy idősorunk csak a korábbi felosztásra van, ezért mi még a régi gyakorlat szerint ábrázoljuk az export teljesítményt


Összességében 1%-kal csökkent az EU/USA export. Amennyiben leválasztjuk az USA-t, akkor 14%-os, a korábbi menedzsment előrejelzéseknek megfelelő növekedést látunk. Az amerikai piacon a Richter megkezdte a hatóanyag szállítást a Barr 9. fogamzásgátlójához (Velivet) is az első negyedévben.
Az egy százalékos csökkenés elsősorban a német piacon elszenvedett 26%-os export csökkenésre vezethető vissza, mely a tavalyi bázisérték - fluconazole szabadalmi kifutása következtében megugrott - magas szintjének köszönhető.

A negyedév egyértelmű pozitív meglepetése a FÁK kivitel 35%-os dollárban mért növekedése. Ebből az orosz export 39%-os növekedéssel részesedett. A megugró forgalom elsősorban a kedvező makrogazdasági és politikai környezetnek tulajdonítható, melyből piaci pozíciói révén a Richter profitálni tudott. (Mint emlékezetes a Richter terve éves szinten 20%-os növekedés ezen piaci szegmensben.)

Kisebb csalódást hozott azonban a legnagyobb kelet-európai piac, a lengyel export ugyan dollárban mérve 17%-kal nőtt, az euró elszámolású piac azonban euróban stagnált.Az 1.3%-os társasági szintű árbevétel csökkenés és a 8.4%-os dollár gyengülés mellett is meg tudta őrizni, sőt (!) minimálisan növelte fedezeti szintjét a Richter (60.4%-tól 60.6%-ra). Mindez elsősorban a termékszerkezet kedvező elmozdulásának volt köszönhető.

A közvetett költségek soron a K+F kiadások a szokásos mérték fölé emelkedtek (az árbevétel 9.2%-ára). Az egy negyedévi elmozdulás nem tekinthető meghatározónak, mindazonáltal ahhoz elegendő, hogy mintegy 340 m Ft-tal megnövelje az üzemi költségeket. A K+F árbevételhez viszonyított növekedése (melyben minden bizonnyal szerepet kapott a fentebb részletezett, bizonyos piacokon gyenge árbevételi teljesítmény) tehát 4.9%pontot magyaráz a 6.4%-os elmaradásból üzemi szinten (elemzői konszenzus vs. tényleges teljesítmény).

Az üzemi eredményszint a számos negatív tényező hatására a 21.1%-ra mérséklődött. (Alábbi ábránkon az összehasonlítható - készletértékelés változásának hatásától megtisztított - üzemi eredményszintet mutatjuk be.) Az idei cél eredetileg a 20% felett maradás volt.


A pénzügyi profit 900 m Ft volt. A devizaárfolyam mozgások által magyarázott tényezőkön túl érdemesnek tartjuk kiemelni a magasabb kamatszint miatt 320 m Ft-tal megugrott kamatbevételt.

Az adózás előtti profit 13%-kal csökkent fentiek egyenlegeként. Mindazonáltal - köszönhetően a 100%-os adókedvezménynek az idei évtől - az adózott profit kisebb mértékkel, 8.1%-kal mérséklődött.HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?