Kivárás a forintpiacon - megoszlanak a vélemények a kamatdöntés kimeneteléről

Pénzcentrum
2004. május 3. 10:34

A forint ma reggel a múlt pénteki záró-értéke körüli szinten nyitott az euróval szemben. Megoszlik a piac véleménye a Monetáris Tanács mai ülése előtt arról, hogy mi várható a kamatdöntés ügyében.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint a kereskedés eddigi szakaszában jellemzően a 250.60 - 250.90 Ft/euró közötti sávban ingadozott, ami megfelel a múlt pénteki késő délutáni kereskedésben kialakult kurzusnak. Az árfolyamban tehát úgy tűnik, nem érződik az EU-csatlakozásunk "hatása", a piacot ugyanis sokkal inkább a ma kora délutáni jegybanki nyilatkozat foglalkoztatja. Addig feltehetően a kivárás jellemzi majd a kereskedést.

Az elemzők megosztottak egy esetleg kisebb mértékű kamatcsökkentés kérdésében, ugyanis a forint kurzus a múlt hét folyamán jelentős volatilitást mutatott. Az árfolyam továbbra is benne van a jegybank által korábban hangoztatott 250-260 Ft/euró közötti sávban. A vállalatok körében a felmérések szerint mérsékeltnek tűnnek az inflációs várakozások, melyek hozzásegíthetnek a folytatódó dezinflációhoz és ezzel párhuzamosan csökkenő kamatszinthez.

Az állampapírok másodpiacán változó mértékben emelkedtek a hozamok a kereskedés eddigi szakaszában, nagyobb hozamemelkedés (20-30 bp) a rövidebb futamidőknél figyelhető meg. A piac fél éven belül mintegy 75 bp-os kamatvágást áraz, a hozamszint itt 11.3% körül ingadozik.

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár továbbra is az 1.20-es szint körül mozog az euróval szemben, azaz a múlt heti kedvező amerikai makroadatok továbbra sem tudtak lendületet adni a zöldhasúnak. A kötések a mai kereskedés során jellemzően az 1.1950 - 1.1980 közötti sávban születtek. Holnap ülésezik a FED Nyílt Piaci Bizottsága, amely kompetens az irányadó ráta megváltoztatásában. Piaci várakozás szerint azonban a ráta (most még) változatlan marad.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen továbbra is az elmúlt hetekhez képest lényegesen gyengébb szinten ingadozik a dollárral szemben. A kurzus az elmúlt néhány napban folyamatosan a 110 jen/dollár környékén ingadozott, amely feltehetően megfelel a japán jegybank szándékának. A kötések jelenleg a 109.90 - 110.10 jen/dollár közötti sávban születnek. Elemzők szerint, amennyiben a jen ismét számottevően erősödne a dollárral szemben, úgy a japán jegybank továbbra is intervenciókkal élne a jen gyengítése érdekében.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?