20 °C Budapest

Kivárás a forintpiacon - megoszlanak a vélemények a kamatdöntés kimeneteléről

Pénzcentrum
2004. május 3. 10:34

A forint ma reggel a múlt pénteki záró-értéke körüli szinten nyitott az euróval szemben. Megoszlik a piac véleménye a Monetáris Tanács mai ülése előtt arról, hogy mi várható a kamatdöntés ügyében.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint a kereskedés eddigi szakaszában jellemzően a 250.60 - 250.90 Ft/euró közötti sávban ingadozott, ami megfelel a múlt pénteki késő délutáni kereskedésben kialakult kurzusnak. Az árfolyamban tehát úgy tűnik, nem érződik az EU-csatlakozásunk "hatása", a piacot ugyanis sokkal inkább a ma kora délutáni jegybanki nyilatkozat foglalkoztatja. Addig feltehetően a kivárás jellemzi majd a kereskedést.

Az elemzők megosztottak egy esetleg kisebb mértékű kamatcsökkentés kérdésében, ugyanis a forint kurzus a múlt hét folyamán jelentős volatilitást mutatott. Az árfolyam továbbra is benne van a jegybank által korábban hangoztatott 250-260 Ft/euró közötti sávban. A vállalatok körében a felmérések szerint mérsékeltnek tűnnek az inflációs várakozások, melyek hozzásegíthetnek a folytatódó dezinflációhoz és ezzel párhuzamosan csökkenő kamatszinthez.

Az állampapírok másodpiacán változó mértékben emelkedtek a hozamok a kereskedés eddigi szakaszában, nagyobb hozamemelkedés (20-30 bp) a rövidebb futamidőknél figyelhető meg. A piac fél éven belül mintegy 75 bp-os kamatvágást áraz, a hozamszint itt 11.3% körül ingadozik.

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár továbbra is az 1.20-es szint körül mozog az euróval szemben, azaz a múlt heti kedvező amerikai makroadatok továbbra sem tudtak lendületet adni a zöldhasúnak. A kötések a mai kereskedés során jellemzően az 1.1950 - 1.1980 közötti sávban születtek. Holnap ülésezik a FED Nyílt Piaci Bizottsága, amely kompetens az irányadó ráta megváltoztatásában. Piaci várakozás szerint azonban a ráta (most még) változatlan marad.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen továbbra is az elmúlt hetekhez képest lényegesen gyengébb szinten ingadozik a dollárral szemben. A kurzus az elmúlt néhány napban folyamatosan a 110 jen/dollár környékén ingadozott, amely feltehetően megfelel a japán jegybank szándékának. A kötések jelenleg a 109.90 - 110.10 jen/dollár közötti sávban születnek. Elemzők szerint, amennyiben a jen ismét számottevően erősödne a dollárral szemben, úgy a japán jegybank továbbra is intervenciókkal élne a jen gyengítése érdekében.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?