30 °C Budapest

Indul az ELLA Bank: fő cél az ingatlanfinanszírozás

Pénzcentrum
2004. május 3. 15:00

Kereskedelmi bankká alakul az Első Lakáshitel Országos Takarékszövetkezet, miután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jóváhagyta az erre vonatkozó kérelmet. A 2 milliárd forintos jegyzett tőkével induló hitelintézet főként az ingatlanokkal kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások területén kíván élenjárni. Az átalakulással egy időben a tulajdonosi kör is megváltozik: a bank meghatározó tulajdonosává lép elő 90,25 százalékos részesedéssel az Emerging Europe Capital Investors (EECI) befektetési alap vállalata, a Mortgage Holdings S.A., amely korábban is a takarékszövetkezet egyik tagja volt.

Az Első Lakáshitel Országos Takarékszövetkezet az EuroDirekt Országos Takarékszövetkezetből jött létre 2003 júniusában, amikor 10 százalékos tulajdonrészt szerzett benne a Mortgage Holdings. A luxemburgi székhelyű cég azóta tovább növelte részesedését: tavaly további 410 millió forint tőketartalékot bocsátott a takarékszövetkezet rendelkezésére, amelynek saját tőkéje az év végére 187,9 millió forintra emelkedett. Az Első Lakáshitel Kereskedelmi Bank Rt. (ELLA Bank) részvényeinek 90,25 százalékát a Mortgage Holdings, a fennmaradó 9,75 százalékot pedig a kirendeltségeket működtető leánycég, az Első Lakáshitel Kft. jegyzi le. Az átalakulási vagyonmérleg alapján a bank saját tőkéje 2,4 milliárd forint lesz.

Nigel P. Williams, az ELLA Bank felügyelő bizottságának elnöke közölte: a tulajdonosok több ok miatt döntöttek a kereskedelmi bankká alakulás mellett. Egyfelől a hitelintézeti törvény előírásai szerint 2004. december 31-éig a szövetkezeti hitelintézetek taglétszámának minimálisan el kell érnie a 200 főt, és 2007. december 31-éig a saját tőkének el kell érnie a 250 millió forintos szintet. Másfelől a takarékszövetkezet üzleti aktivitása - bár a tavalyi évet még 301 millió forint veszteséggel zárták - a jelzáloghitelezés bevezetésével jelentősen megnőtt. A számlavezetett ügyfelek száma meghaladta az év végére a húszezret, ami megkövetelte a dolgozói állomány bővítését és az informatikai háttér fejlesztését. Ezeket figyelembe véve a takarékszövetkezet tulajdonosai és vezetősége a bankká alakulás mellett döntöttek, ami megítélésük szerint nagyobb mozgásteret biztosít az ügyfelek kiszolgálására is.

Füzes Sándor, az ELLA Bank Igazgatóságának elnöke kijelentette: valamennyi, a hitelintézeti törvény által a kereskedelmi bankokkal szemben előirt kötelezettségnek maradéktalanul eleget tettek. A tőkefeltételek teljesítésén túl döntöttek a Sanchez Computer Associates Inc. Profile Anywhere számlavezető rendszerének alkalmazásáról, amelynek bevezetése 2003. folyamán több lépcsőben megtörtént. A technológiai háttér korszerűsítése folytatódik 2004-ben is, amelynek végeztével Magyarországon egyedülállóan rugalmas számlavezetési rendszerrel tudják majd ügyfeleiket kiszolgálni. Ezzel párhuzamosan folytatódik az értékesítési hálózat kiépítése: a 11 fővárosi, valamint a váci és debreceni lakáshitel központ mellett májusban Győrött és Kecskeméten is kirendeltséget nyitnak. A munkatársak létszáma a jelenlegi 165 főről az év végére 210 főre emelkedik.

Szekeres Tibor, az ELLA Bank felügyelő bizottságának alelnöke elmondta: a tavaly indított saját szabad-felhasználású jelzáloghitel termék (ELLA Plusz) és az önálló zálogjog alapú, kamattámogatott jelzáloghitelezési tevékenység mellett 2004-ben több új szolgáltatást vezetnek be. Így megkezdik a deviza alapú szabad felhasználású jelzálog fedezet melletti hitelek folyósítását, és lehetővé válik pénzforgalmi szolgáltatások nyújtása devizában is. Kiemelt céljuk az ügyfelek teljes körű kiszolgálása, hogy valamennyi, ingatlannal kapcsolatos ügyüket egy helyen tudják elintézni. Az új szolgáltatások mellett továbbra is fenntartják azt az egyedülálló bankári felelősségbiztosításukat, amely a Lloyd’s of London és az Uniqa Biztosító banki felelősségbiztosítása által a betétesek teljes betétállományára kiterjed.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?