13 °C Budapest

Indul az ELLA Bank: fő cél az ingatlanfinanszírozás

Pénzcentrum
2004. május 3. 15:00

Kereskedelmi bankká alakul az Első Lakáshitel Országos Takarékszövetkezet, miután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jóváhagyta az erre vonatkozó kérelmet. A 2 milliárd forintos jegyzett tőkével induló hitelintézet főként az ingatlanokkal kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások területén kíván élenjárni. Az átalakulással egy időben a tulajdonosi kör is megváltozik: a bank meghatározó tulajdonosává lép elő 90,25 százalékos részesedéssel az Emerging Europe Capital Investors (EECI) befektetési alap vállalata, a Mortgage Holdings S.A., amely korábban is a takarékszövetkezet egyik tagja volt.

Az Első Lakáshitel Országos Takarékszövetkezet az EuroDirekt Országos Takarékszövetkezetből jött létre 2003 júniusában, amikor 10 százalékos tulajdonrészt szerzett benne a Mortgage Holdings. A luxemburgi székhelyű cég azóta tovább növelte részesedését: tavaly további 410 millió forint tőketartalékot bocsátott a takarékszövetkezet rendelkezésére, amelynek saját tőkéje az év végére 187,9 millió forintra emelkedett. Az Első Lakáshitel Kereskedelmi Bank Rt. (ELLA Bank) részvényeinek 90,25 százalékát a Mortgage Holdings, a fennmaradó 9,75 százalékot pedig a kirendeltségeket működtető leánycég, az Első Lakáshitel Kft. jegyzi le. Az átalakulási vagyonmérleg alapján a bank saját tőkéje 2,4 milliárd forint lesz.

Nigel P. Williams, az ELLA Bank felügyelő bizottságának elnöke közölte: a tulajdonosok több ok miatt döntöttek a kereskedelmi bankká alakulás mellett. Egyfelől a hitelintézeti törvény előírásai szerint 2004. december 31-éig a szövetkezeti hitelintézetek taglétszámának minimálisan el kell érnie a 200 főt, és 2007. december 31-éig a saját tőkének el kell érnie a 250 millió forintos szintet. Másfelől a takarékszövetkezet üzleti aktivitása - bár a tavalyi évet még 301 millió forint veszteséggel zárták - a jelzáloghitelezés bevezetésével jelentősen megnőtt. A számlavezetett ügyfelek száma meghaladta az év végére a húszezret, ami megkövetelte a dolgozói állomány bővítését és az informatikai háttér fejlesztését. Ezeket figyelembe véve a takarékszövetkezet tulajdonosai és vezetősége a bankká alakulás mellett döntöttek, ami megítélésük szerint nagyobb mozgásteret biztosít az ügyfelek kiszolgálására is.

Füzes Sándor, az ELLA Bank Igazgatóságának elnöke kijelentette: valamennyi, a hitelintézeti törvény által a kereskedelmi bankokkal szemben előirt kötelezettségnek maradéktalanul eleget tettek. A tőkefeltételek teljesítésén túl döntöttek a Sanchez Computer Associates Inc. Profile Anywhere számlavezető rendszerének alkalmazásáról, amelynek bevezetése 2003. folyamán több lépcsőben megtörtént. A technológiai háttér korszerűsítése folytatódik 2004-ben is, amelynek végeztével Magyarországon egyedülállóan rugalmas számlavezetési rendszerrel tudják majd ügyfeleiket kiszolgálni. Ezzel párhuzamosan folytatódik az értékesítési hálózat kiépítése: a 11 fővárosi, valamint a váci és debreceni lakáshitel központ mellett májusban Győrött és Kecskeméten is kirendeltséget nyitnak. A munkatársak létszáma a jelenlegi 165 főről az év végére 210 főre emelkedik.

Szekeres Tibor, az ELLA Bank felügyelő bizottságának alelnöke elmondta: a tavaly indított saját szabad-felhasználású jelzáloghitel termék (ELLA Plusz) és az önálló zálogjog alapú, kamattámogatott jelzáloghitelezési tevékenység mellett 2004-ben több új szolgáltatást vezetnek be. Így megkezdik a deviza alapú szabad felhasználású jelzálog fedezet melletti hitelek folyósítását, és lehetővé válik pénzforgalmi szolgáltatások nyújtása devizában is. Kiemelt céljuk az ügyfelek teljes körű kiszolgálása, hogy valamennyi, ingatlannal kapcsolatos ügyüket egy helyen tudják elintézni. Az új szolgáltatások mellett továbbra is fenntartják azt az egyedülálló bankári felelősségbiztosításukat, amely a Lloyd’s of London és az Uniqa Biztosító banki felelősségbiztosítása által a betétesek teljes betétállományára kiterjed.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem