21 °C Budapest

Indul az ELLA Bank: fő cél az ingatlanfinanszírozás

Pénzcentrum
2004. május 3. 15:00

Kereskedelmi bankká alakul az Első Lakáshitel Országos Takarékszövetkezet, miután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jóváhagyta az erre vonatkozó kérelmet. A 2 milliárd forintos jegyzett tőkével induló hitelintézet főként az ingatlanokkal kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások területén kíván élenjárni. Az átalakulással egy időben a tulajdonosi kör is megváltozik: a bank meghatározó tulajdonosává lép elő 90,25 százalékos részesedéssel az Emerging Europe Capital Investors (EECI) befektetési alap vállalata, a Mortgage Holdings S.A., amely korábban is a takarékszövetkezet egyik tagja volt.

Az Első Lakáshitel Országos Takarékszövetkezet az EuroDirekt Országos Takarékszövetkezetből jött létre 2003 júniusában, amikor 10 százalékos tulajdonrészt szerzett benne a Mortgage Holdings. A luxemburgi székhelyű cég azóta tovább növelte részesedését: tavaly további 410 millió forint tőketartalékot bocsátott a takarékszövetkezet rendelkezésére, amelynek saját tőkéje az év végére 187,9 millió forintra emelkedett. Az Első Lakáshitel Kereskedelmi Bank Rt. (ELLA Bank) részvényeinek 90,25 százalékát a Mortgage Holdings, a fennmaradó 9,75 százalékot pedig a kirendeltségeket működtető leánycég, az Első Lakáshitel Kft. jegyzi le. Az átalakulási vagyonmérleg alapján a bank saját tőkéje 2,4 milliárd forint lesz.

Nigel P. Williams, az ELLA Bank felügyelő bizottságának elnöke közölte: a tulajdonosok több ok miatt döntöttek a kereskedelmi bankká alakulás mellett. Egyfelől a hitelintézeti törvény előírásai szerint 2004. december 31-éig a szövetkezeti hitelintézetek taglétszámának minimálisan el kell érnie a 200 főt, és 2007. december 31-éig a saját tőkének el kell érnie a 250 millió forintos szintet. Másfelől a takarékszövetkezet üzleti aktivitása - bár a tavalyi évet még 301 millió forint veszteséggel zárták - a jelzáloghitelezés bevezetésével jelentősen megnőtt. A számlavezetett ügyfelek száma meghaladta az év végére a húszezret, ami megkövetelte a dolgozói állomány bővítését és az informatikai háttér fejlesztését. Ezeket figyelembe véve a takarékszövetkezet tulajdonosai és vezetősége a bankká alakulás mellett döntöttek, ami megítélésük szerint nagyobb mozgásteret biztosít az ügyfelek kiszolgálására is.

Füzes Sándor, az ELLA Bank Igazgatóságának elnöke kijelentette: valamennyi, a hitelintézeti törvény által a kereskedelmi bankokkal szemben előirt kötelezettségnek maradéktalanul eleget tettek. A tőkefeltételek teljesítésén túl döntöttek a Sanchez Computer Associates Inc. Profile Anywhere számlavezető rendszerének alkalmazásáról, amelynek bevezetése 2003. folyamán több lépcsőben megtörtént. A technológiai háttér korszerűsítése folytatódik 2004-ben is, amelynek végeztével Magyarországon egyedülállóan rugalmas számlavezetési rendszerrel tudják majd ügyfeleiket kiszolgálni. Ezzel párhuzamosan folytatódik az értékesítési hálózat kiépítése: a 11 fővárosi, valamint a váci és debreceni lakáshitel központ mellett májusban Győrött és Kecskeméten is kirendeltséget nyitnak. A munkatársak létszáma a jelenlegi 165 főről az év végére 210 főre emelkedik.

Szekeres Tibor, az ELLA Bank felügyelő bizottságának alelnöke elmondta: a tavaly indított saját szabad-felhasználású jelzáloghitel termék (ELLA Plusz) és az önálló zálogjog alapú, kamattámogatott jelzáloghitelezési tevékenység mellett 2004-ben több új szolgáltatást vezetnek be. Így megkezdik a deviza alapú szabad felhasználású jelzálog fedezet melletti hitelek folyósítását, és lehetővé válik pénzforgalmi szolgáltatások nyújtása devizában is. Kiemelt céljuk az ügyfelek teljes körű kiszolgálása, hogy valamennyi, ingatlannal kapcsolatos ügyüket egy helyen tudják elintézni. Az új szolgáltatások mellett továbbra is fenntartják azt az egyedülálló bankári felelősségbiztosításukat, amely a Lloyd’s of London és az Uniqa Biztosító banki felelősségbiztosítása által a betétesek teljes betétállományára kiterjed.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem