GKI: további kamatcsökkenés valószínű

Pénzcentrum
2004. május 3. 08:44

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint szerény mértékben, de tovább folytatódik a magyar gazdaság tavaly ősszel kezdődött, export- és beruházásorientált élénkülése. Az EU-csatlakozás egy csaknem másfél évtizedes folyamat lezárását, és egyben egy új szakasz nyitányát jelenti. Felgyorsítja, olyan területekre is kiterjeszti a piacgazdasági változásokat, modernizációs folyamatokat, ahol azok eddig kevésbé érvényesültek.

Az ipari termelés volumene immár fél éve átlagosan havi 10%-kal bővül, idén az első két hónapban 9.8%-kal volt magasabb a 2003. január-februárinál. Az idei növekmény kizárólag a kivitel - főleg a villamos gép, műszergyártás exportja - bővülésének köszönhető, a belföldi értékesítés csaknem 3%-kal kisebb volt a tavalyinál. A bányászat - elsősorban a kavics- és homokbányászat - termelése 17%-kal nőtt, az energiatermelés viszont csaknem 10%-kal csökkent a melegebb időjárás következtében. Ugyancsak a tavalyi hideg téllel magyarázható az építőipar eddigi gyors fejlődése.

A kiskereskedelmi forgalom az év elején ugyan lassult, de a lakossági jövedelemnövekedéshez képest még nagyon dinamikus. Miközben a reálkeresetek az első két hónapban csak 0.4%-kal emelkedtek, a bolti forgalom 7.3%-kal nőtt. A bruttó keresetek a versenyszférában mintegy 3.5 százalékponttal gyorsabban emelkedtek, mint a költségvetési szektorban.

Az előző év azonos hónapjához viszonyított infláció a februári 7.1% után márciusban 6.7%-ra csökkent. A következő hónapokban még lehetséges ennél magasabb ütem, az év második felében azonban egyértelmű csökkenés valószínű, az év végére 6% körüli áremelkedés várható. A viszonylag kedvező inflációs és költségvetési folyamatok, valamint az erős forint alapján további kamatcsökkenés valószínű.

A folyó fizetési mérleg új módszertana szerint - vagyis a külföldi cégek Magyarországon újra-befektetett profitját egyrészt folyó hiányt, másrészt tőkebefektetéseket növelő tényezőként kezelve - a deficit az első két hónapban azonos volt a tavalyival, s az év egészében is ez várható.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az államháztartás első negyedévi hiánya magas, de megfelel a Pénzügyminisztérium által előre jelzettnek és az év egészére is tarthatónak látszik a megcélzott deficit.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?