25 °C Budapest

GKI: további kamatcsökkenés valószínű

Pénzcentrum
2004. május 3. 08:44

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint szerény mértékben, de tovább folytatódik a magyar gazdaság tavaly ősszel kezdődött, export- és beruházásorientált élénkülése. Az EU-csatlakozás egy csaknem másfél évtizedes folyamat lezárását, és egyben egy új szakasz nyitányát jelenti. Felgyorsítja, olyan területekre is kiterjeszti a piacgazdasági változásokat, modernizációs folyamatokat, ahol azok eddig kevésbé érvényesültek.

Az ipari termelés volumene immár fél éve átlagosan havi 10%-kal bővül, idén az első két hónapban 9.8%-kal volt magasabb a 2003. január-februárinál. Az idei növekmény kizárólag a kivitel - főleg a villamos gép, műszergyártás exportja - bővülésének köszönhető, a belföldi értékesítés csaknem 3%-kal kisebb volt a tavalyinál. A bányászat - elsősorban a kavics- és homokbányászat - termelése 17%-kal nőtt, az energiatermelés viszont csaknem 10%-kal csökkent a melegebb időjárás következtében. Ugyancsak a tavalyi hideg téllel magyarázható az építőipar eddigi gyors fejlődése.

A kiskereskedelmi forgalom az év elején ugyan lassult, de a lakossági jövedelemnövekedéshez képest még nagyon dinamikus. Miközben a reálkeresetek az első két hónapban csak 0.4%-kal emelkedtek, a bolti forgalom 7.3%-kal nőtt. A bruttó keresetek a versenyszférában mintegy 3.5 százalékponttal gyorsabban emelkedtek, mint a költségvetési szektorban.

Az előző év azonos hónapjához viszonyított infláció a februári 7.1% után márciusban 6.7%-ra csökkent. A következő hónapokban még lehetséges ennél magasabb ütem, az év második felében azonban egyértelmű csökkenés valószínű, az év végére 6% körüli áremelkedés várható. A viszonylag kedvező inflációs és költségvetési folyamatok, valamint az erős forint alapján további kamatcsökkenés valószínű.

A folyó fizetési mérleg új módszertana szerint - vagyis a külföldi cégek Magyarországon újra-befektetett profitját egyrészt folyó hiányt, másrészt tőkebefektetéseket növelő tényezőként kezelve - a deficit az első két hónapban azonos volt a tavalyival, s az év egészében is ez várható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az államháztartás első negyedévi hiánya magas, de megfelel a Pénzügyminisztérium által előre jelzettnek és az év egészére is tarthatónak látszik a megcélzott deficit.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?