11 °C Budapest

GKI: további kamatcsökkenés valószínű

Pénzcentrum
2004. május 3. 08:44

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint szerény mértékben, de tovább folytatódik a magyar gazdaság tavaly ősszel kezdődött, export- és beruházásorientált élénkülése. Az EU-csatlakozás egy csaknem másfél évtizedes folyamat lezárását, és egyben egy új szakasz nyitányát jelenti. Felgyorsítja, olyan területekre is kiterjeszti a piacgazdasági változásokat, modernizációs folyamatokat, ahol azok eddig kevésbé érvényesültek.

Az ipari termelés volumene immár fél éve átlagosan havi 10%-kal bővül, idén az első két hónapban 9.8%-kal volt magasabb a 2003. január-februárinál. Az idei növekmény kizárólag a kivitel - főleg a villamos gép, műszergyártás exportja - bővülésének köszönhető, a belföldi értékesítés csaknem 3%-kal kisebb volt a tavalyinál. A bányászat - elsősorban a kavics- és homokbányászat - termelése 17%-kal nőtt, az energiatermelés viszont csaknem 10%-kal csökkent a melegebb időjárás következtében. Ugyancsak a tavalyi hideg téllel magyarázható az építőipar eddigi gyors fejlődése.

A kiskereskedelmi forgalom az év elején ugyan lassult, de a lakossági jövedelemnövekedéshez képest még nagyon dinamikus. Miközben a reálkeresetek az első két hónapban csak 0.4%-kal emelkedtek, a bolti forgalom 7.3%-kal nőtt. A bruttó keresetek a versenyszférában mintegy 3.5 százalékponttal gyorsabban emelkedtek, mint a költségvetési szektorban.

Az előző év azonos hónapjához viszonyított infláció a februári 7.1% után márciusban 6.7%-ra csökkent. A következő hónapokban még lehetséges ennél magasabb ütem, az év második felében azonban egyértelmű csökkenés valószínű, az év végére 6% körüli áremelkedés várható. A viszonylag kedvező inflációs és költségvetési folyamatok, valamint az erős forint alapján további kamatcsökkenés valószínű.

A folyó fizetési mérleg új módszertana szerint - vagyis a külföldi cégek Magyarországon újra-befektetett profitját egyrészt folyó hiányt, másrészt tőkebefektetéseket növelő tényezőként kezelve - a deficit az első két hónapban azonos volt a tavalyival, s az év egészében is ez várható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az államháztartás első negyedévi hiánya magas, de megfelel a Pénzügyminisztérium által előre jelzettnek és az év egészére is tarthatónak látszik a megcélzott deficit.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem