Bogsch: "a helyzet változatlanul rendkívül bizonytalan"

Pénzcentrum
2004. május 3. 09:40

Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója az első negyedévet értékelő prezentációját azzal kezdte, hogy már februárban is megpróbálta jelezni a társaság a belföldi piacokon meglévő kockázatokat és az USA piacon várható export dinamika csökkenésre. A negyedév teljesítményét alapvetően a belföldi piacon tapasztalt nehézségek határozták meg. Az Rt. szintű árbevétel 1.3%-kal 28.2 mrd Ft-ra csökkent. Belföldön 11%-os árbevétel csökkenést szenvedett el a Richter. Ennek az oka, hogy magas volt a bázis érték (felvásárlás áremelés előtt 2003 első negyedévében). Idén már eleve alacsonyabb keresletről indult a piac, mivel az áfa bevezetés előtt a kereslet előre tolódott decemberben. Az áprilisi árcsökkentés miatt március második felében már alig volt értékesítés. A Társaság két új terméket (egy vérnyomás csökkentőt és egy epilepszia gyógyszert) dobott piacra. A helyzet változatlanul rendkívül bizonytalan - fogalmazott Bogsch Erik. Jogszerűtlen az árcsökkentés a Richter és a MAGYOSZ megítélése szerint is. A szervezet az Alkotmánybírósághoz fordult. Az árcsökkentés ráadásul a Richter termékek esetében indokolatlan is. A társaság reméli, hogy az Alkotmánybíróság választ fog adni a beadványra.

A FÁK területén 35%-os növekedést ért el a Richter (37 m USD). A növekedés a piaci átlagot meghaladó. A fogamzásgátlók a Richter termékein belül kiemelkedő növekedést mutattak. Mind politikai, mind gazdasági oldalról pozitív környezet segítette a Richter eladásokat az első negyedévben.

Az EU-piacokon jelentkezett minimális csökkenés elsősorban a tavalyi első negyedév jelentős német exportjával magyarázható (szabadalom kifutást követő jelentős kiszállítás). A menedzsment továbbra is úgy látja, hogy éves szinten a 10%-os növekedés reális.

Az USA-ban 14%-os növekedést ért el a társaság. Az év egészét tekintve azonban a tavalyi teljesítmény megismétlésére lehet számítani.

A készletátértékelés hatása még 2004-re is áthúzódik. Ez az első negyedévben 600 m Ft-ot jelentett. Az üzleti eredményhányad azonos bázison 1%ponttal csökkenve 21.3% lett. Az idei évben a készletátértékelés teljes hatása 1.5-2 mrd Ft lehet.
Költségoldalon jelentős elmozdulás nincs.
Pénzügyi szinten 900 m Ft eredményt ért el a társaság.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az üzemi eredmény 15.2%-kal mérséklődve 6.6 mrd Ft lett.
Ha a belföldi piacon nem jelentkeznek negatív külső körülmények, akkor megközelítően sikerül hozni a menedzsment által megcélzott 10%-os dollárban mért eredmény növekedést.
Bogsch Erik ismét megerősítette, hogy 25 mrd Ft lesz a Richter beruházása idén. Létszám terén jelentős változás nincs.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?