24 °C Budapest

Bogsch: "a helyzet változatlanul rendkívül bizonytalan"

Pénzcentrum
2004. május 3. 09:40

Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója az első negyedévet értékelő prezentációját azzal kezdte, hogy már februárban is megpróbálta jelezni a társaság a belföldi piacokon meglévő kockázatokat és az USA piacon várható export dinamika csökkenésre. A negyedév teljesítményét alapvetően a belföldi piacon tapasztalt nehézségek határozták meg. Az Rt. szintű árbevétel 1.3%-kal 28.2 mrd Ft-ra csökkent. Belföldön 11%-os árbevétel csökkenést szenvedett el a Richter. Ennek az oka, hogy magas volt a bázis érték (felvásárlás áremelés előtt 2003 első negyedévében). Idén már eleve alacsonyabb keresletről indult a piac, mivel az áfa bevezetés előtt a kereslet előre tolódott decemberben. Az áprilisi árcsökkentés miatt március második felében már alig volt értékesítés. A Társaság két új terméket (egy vérnyomás csökkentőt és egy epilepszia gyógyszert) dobott piacra. A helyzet változatlanul rendkívül bizonytalan - fogalmazott Bogsch Erik. Jogszerűtlen az árcsökkentés a Richter és a MAGYOSZ megítélése szerint is. A szervezet az Alkotmánybírósághoz fordult. Az árcsökkentés ráadásul a Richter termékek esetében indokolatlan is. A társaság reméli, hogy az Alkotmánybíróság választ fog adni a beadványra.

A FÁK területén 35%-os növekedést ért el a Richter (37 m USD). A növekedés a piaci átlagot meghaladó. A fogamzásgátlók a Richter termékein belül kiemelkedő növekedést mutattak. Mind politikai, mind gazdasági oldalról pozitív környezet segítette a Richter eladásokat az első negyedévben.

Az EU-piacokon jelentkezett minimális csökkenés elsősorban a tavalyi első negyedév jelentős német exportjával magyarázható (szabadalom kifutást követő jelentős kiszállítás). A menedzsment továbbra is úgy látja, hogy éves szinten a 10%-os növekedés reális.

Az USA-ban 14%-os növekedést ért el a társaság. Az év egészét tekintve azonban a tavalyi teljesítmény megismétlésére lehet számítani.

A készletátértékelés hatása még 2004-re is áthúzódik. Ez az első negyedévben 600 m Ft-ot jelentett. Az üzleti eredményhányad azonos bázison 1%ponttal csökkenve 21.3% lett. Az idei évben a készletátértékelés teljes hatása 1.5-2 mrd Ft lehet.
Költségoldalon jelentős elmozdulás nincs.
Pénzügyi szinten 900 m Ft eredményt ért el a társaság.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az üzemi eredmény 15.2%-kal mérséklődve 6.6 mrd Ft lett.
Ha a belföldi piacon nem jelentkeznek negatív külső körülmények, akkor megközelítően sikerül hozni a menedzsment által megcélzott 10%-os dollárban mért eredmény növekedést.
Bogsch Erik ismét megerősítette, hogy 25 mrd Ft lesz a Richter beruházása idén. Létszám terén jelentős változás nincs.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17