31 °C Budapest

Bogsch: "a helyzet változatlanul rendkívül bizonytalan"

Pénzcentrum
2004. május 3. 09:40

Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója az első negyedévet értékelő prezentációját azzal kezdte, hogy már februárban is megpróbálta jelezni a társaság a belföldi piacokon meglévő kockázatokat és az USA piacon várható export dinamika csökkenésre. A negyedév teljesítményét alapvetően a belföldi piacon tapasztalt nehézségek határozták meg. Az Rt. szintű árbevétel 1.3%-kal 28.2 mrd Ft-ra csökkent. Belföldön 11%-os árbevétel csökkenést szenvedett el a Richter. Ennek az oka, hogy magas volt a bázis érték (felvásárlás áremelés előtt 2003 első negyedévében). Idén már eleve alacsonyabb keresletről indult a piac, mivel az áfa bevezetés előtt a kereslet előre tolódott decemberben. Az áprilisi árcsökkentés miatt március második felében már alig volt értékesítés. A Társaság két új terméket (egy vérnyomás csökkentőt és egy epilepszia gyógyszert) dobott piacra. A helyzet változatlanul rendkívül bizonytalan - fogalmazott Bogsch Erik. Jogszerűtlen az árcsökkentés a Richter és a MAGYOSZ megítélése szerint is. A szervezet az Alkotmánybírósághoz fordult. Az árcsökkentés ráadásul a Richter termékek esetében indokolatlan is. A társaság reméli, hogy az Alkotmánybíróság választ fog adni a beadványra.

A FÁK területén 35%-os növekedést ért el a Richter (37 m USD). A növekedés a piaci átlagot meghaladó. A fogamzásgátlók a Richter termékein belül kiemelkedő növekedést mutattak. Mind politikai, mind gazdasági oldalról pozitív környezet segítette a Richter eladásokat az első negyedévben.

Az EU-piacokon jelentkezett minimális csökkenés elsősorban a tavalyi első negyedév jelentős német exportjával magyarázható (szabadalom kifutást követő jelentős kiszállítás). A menedzsment továbbra is úgy látja, hogy éves szinten a 10%-os növekedés reális.

Az USA-ban 14%-os növekedést ért el a társaság. Az év egészét tekintve azonban a tavalyi teljesítmény megismétlésére lehet számítani.

A készletátértékelés hatása még 2004-re is áthúzódik. Ez az első negyedévben 600 m Ft-ot jelentett. Az üzleti eredményhányad azonos bázison 1%ponttal csökkenve 21.3% lett. Az idei évben a készletátértékelés teljes hatása 1.5-2 mrd Ft lehet.
Költségoldalon jelentős elmozdulás nincs.
Pénzügyi szinten 900 m Ft eredményt ért el a társaság.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az üzemi eredmény 15.2%-kal mérséklődve 6.6 mrd Ft lett.
Ha a belföldi piacon nem jelentkeznek negatív külső körülmények, akkor megközelítően sikerül hozni a menedzsment által megcélzott 10%-os dollárban mért eredmény növekedést.
Bogsch Erik ismét megerősítette, hogy 25 mrd Ft lesz a Richter beruházása idén. Létszám terén jelentős változás nincs.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?