5.2%-kal nőtt a monetáris bázis, bővülő lakossági hitelállomány

Pénzcentrum
2004. április 28. 09:00

A monetáris bázis(M0) trendadatokból számolt évesített rövidbázisú növekedési indexe márciusban 5.2% volt. Az M1 monetáris aggregátum növekedési üteme márciusban 3 százalékponttal gyorsult, 6.7%-ot tett ki.

Az M2 aggregátum növekedési üteme 2.3 százalékponttal lassult ebben a hónapban, a növekedési index 7.9% volt. Az M3 monetáris aggregátum indexe 5.1%-ra változott, a növekedési ütem 3.3 százalékpontos lassulása mellett.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya 43.2 milliárd forinttal nőtt március végére. A szektor monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betétállománya 50.4 milliárd forinttal csökkent.

Az egyéb pénzügyi vállalatok hitelállománya 8.5 milliárd forinttal csökkent a hónap során. Betétállományuk 5.7 milliárd forinttal nőtt, a biztosítók és nyugdíjpénztárak által elhelyezett betétek 2.8 milliárd forintos mérséklődését, az egyéb pénzügyi közvetítők és kiegészítő pénzügyi tevékenységet végzők által elhelyezett betétek 8.5 milliárd forintos emelkedése ellensúlyozott.

Március végére 46.2 milliárd forinttal bővült a monetáris pénzügyi intézmények által a háztartásoknak nyújtott hitelek állománya, és 34.2 milliárd forinttal csökkent a háztartások által a monetáris pénzügyi intézményeknél elhelyezett betétek állománya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Márciusban a háztartási szektornak nyújtott hiteleken belül a lakáscélú hitelek állománya 33.9 milliárd forinttal, a fogyasztási hiteleké 4.4 milliárd forinttal, míg az egyéb hitelek állománya 7.9 milliárd forinttal emelkedett . A lakáscélú hitelek növekedési túlsúlya ebben a hónapban is megmaradt, 65.4% volt a hiteltípus március végi részaránya.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.03 16:27
Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. Az olvasás (a komoly olvasás...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM