33 °C Budapest

Szociális minimum: számos család kerülhet bizonytalan helyzetbe

Pénzcentrum
2004. április 27. 09:02

Jövőre a nyugdíjminimum helyett a szociális minimumhoz viszonyítják a szociális járulékok egy részét. A kormány a várakozások szerint május végén dönthet ennek bevezetéséről. A nyugdíjminimum véglegesen 2009-es szűnhet meg.

A szociális juttatások (például az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális támogatás, az ápolási díj) jelenleg vagy az öregségi nyugdíj minimális összegéhez viszonyítva járnak, vagy ennek alapján határozzák meg a megítélhető összeg nagyságát. A nyugdíj minimális összegéről rendelkező 1997-ben elfogadott nyugdíjtörvény szerint azonban ezt a minimális összeget legkésőbb 2009-ig lehet fenntartani, addigra át kell alakítani a szociális juttatások rendszerét.

A szociális törvény újragondolásának eredményeként vezetnék be a szociális minimum fogalmát. Ezzel hazánk áttérne arra az európai gyakorlatra, hogy a segélyeket, juttatásokat az átlagjövedelem százalékában határozzák meg.

Egyelőre csak a fogalom változik meg, 2005. január elsejétől a szociális minimum a nyugdíjminimum funkcióját tölti be. Szabó Sándorné, az Egészségügyi Szociális és Családügyi minisztérium szociálpolitikai helyettes államtitkára szerint ez az összeg valamennyivel magasabb lehet, mint az idei nyugdíjminimum összege.

A helyettes államtitkár felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy 2009-től nem lesz garantálva a nyugdíjas korúak minimális állami nyugdíja. Eszerint, akik nem szereznek elegendő biztosítotti időt és elegendő összeget bejelentett munkahelyükön, nem kapják meg az államilag garantált, jelenleg 23 200 forintos minimális nyugdíjat - írj a magyarorszag.hu. Szabó Sándorné szerint ezzel több család kerülhet bizonytalan helyzetbe. Egyes számítások alapján akár félmillió embert is hátrányosan érinthet az intézkedés. Rosszul elsősorban azok járhatnak, akik 2009 után vonulnak nyugdíjba, és utolsó szolgálati éveikben minimálbért kerestek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A készülő új szociális törvény egy másik eleme a beilleszkedési támogatás lenne. Ez az összeg azokat illetné meg, akik már vagy még nem jogosultak munkanélküli segélyre, és nem találnak állást. Az új támogatási forma kompenzációként járna mindaddig, amíg biztossá nem válik a munkavállaló pozíciója.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?