32 °C Budapest

Szociális minimum: számos család kerülhet bizonytalan helyzetbe

Pénzcentrum
2004. április 27. 09:02

Jövőre a nyugdíjminimum helyett a szociális minimumhoz viszonyítják a szociális járulékok egy részét. A kormány a várakozások szerint május végén dönthet ennek bevezetéséről. A nyugdíjminimum véglegesen 2009-es szűnhet meg.

A szociális juttatások (például az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális támogatás, az ápolási díj) jelenleg vagy az öregségi nyugdíj minimális összegéhez viszonyítva járnak, vagy ennek alapján határozzák meg a megítélhető összeg nagyságát. A nyugdíj minimális összegéről rendelkező 1997-ben elfogadott nyugdíjtörvény szerint azonban ezt a minimális összeget legkésőbb 2009-ig lehet fenntartani, addigra át kell alakítani a szociális juttatások rendszerét.

A szociális törvény újragondolásának eredményeként vezetnék be a szociális minimum fogalmát. Ezzel hazánk áttérne arra az európai gyakorlatra, hogy a segélyeket, juttatásokat az átlagjövedelem százalékában határozzák meg.

Egyelőre csak a fogalom változik meg, 2005. január elsejétől a szociális minimum a nyugdíjminimum funkcióját tölti be. Szabó Sándorné, az Egészségügyi Szociális és Családügyi minisztérium szociálpolitikai helyettes államtitkára szerint ez az összeg valamennyivel magasabb lehet, mint az idei nyugdíjminimum összege.

A helyettes államtitkár felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy 2009-től nem lesz garantálva a nyugdíjas korúak minimális állami nyugdíja. Eszerint, akik nem szereznek elegendő biztosítotti időt és elegendő összeget bejelentett munkahelyükön, nem kapják meg az államilag garantált, jelenleg 23 200 forintos minimális nyugdíjat - írj a magyarorszag.hu. Szabó Sándorné szerint ezzel több család kerülhet bizonytalan helyzetbe. Egyes számítások alapján akár félmillió embert is hátrányosan érinthet az intézkedés. Rosszul elsősorban azok járhatnak, akik 2009 után vonulnak nyugdíjba, és utolsó szolgálati éveikben minimálbért kerestek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A készülő új szociális törvény egy másik eleme a beilleszkedési támogatás lenne. Ez az összeg azokat illetné meg, akik már vagy még nem jogosultak munkanélküli segélyre, és nem találnak állást. Az új támogatási forma kompenzációként járna mindaddig, amíg biztossá nem válik a munkavállaló pozíciója.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?