Szociális minimum: számos család kerülhet bizonytalan helyzetbe

Pénzcentrum
2004. április 27. 09:02

Jövőre a nyugdíjminimum helyett a szociális minimumhoz viszonyítják a szociális járulékok egy részét. A kormány a várakozások szerint május végén dönthet ennek bevezetéséről. A nyugdíjminimum véglegesen 2009-es szűnhet meg.

A szociális juttatások (például az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális támogatás, az ápolási díj) jelenleg vagy az öregségi nyugdíj minimális összegéhez viszonyítva járnak, vagy ennek alapján határozzák meg a megítélhető összeg nagyságát. A nyugdíj minimális összegéről rendelkező 1997-ben elfogadott nyugdíjtörvény szerint azonban ezt a minimális összeget legkésőbb 2009-ig lehet fenntartani, addigra át kell alakítani a szociális juttatások rendszerét.

A szociális törvény újragondolásának eredményeként vezetnék be a szociális minimum fogalmát. Ezzel hazánk áttérne arra az európai gyakorlatra, hogy a segélyeket, juttatásokat az átlagjövedelem százalékában határozzák meg.

Egyelőre csak a fogalom változik meg, 2005. január elsejétől a szociális minimum a nyugdíjminimum funkcióját tölti be. Szabó Sándorné, az Egészségügyi Szociális és Családügyi minisztérium szociálpolitikai helyettes államtitkára szerint ez az összeg valamennyivel magasabb lehet, mint az idei nyugdíjminimum összege.

A helyettes államtitkár felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy 2009-től nem lesz garantálva a nyugdíjas korúak minimális állami nyugdíja. Eszerint, akik nem szereznek elegendő biztosítotti időt és elegendő összeget bejelentett munkahelyükön, nem kapják meg az államilag garantált, jelenleg 23 200 forintos minimális nyugdíjat - írj a magyarorszag.hu. Szabó Sándorné szerint ezzel több család kerülhet bizonytalan helyzetbe. Egyes számítások alapján akár félmillió embert is hátrányosan érinthet az intézkedés. Rosszul elsősorban azok járhatnak, akik 2009 után vonulnak nyugdíjba, és utolsó szolgálati éveikben minimálbért kerestek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A készülő új szociális törvény egy másik eleme a beilleszkedési támogatás lenne. Ez az összeg azokat illetné meg, akik már vagy még nem jogosultak munkanélküli segélyre, és nem találnak állást. Az új támogatási forma kompenzációként járna mindaddig, amíg biztossá nem válik a munkavállaló pozíciója.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 00:56
DISTRIBUTED COMPANY A distributed company is an organization where most, if not all of the workforc...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem