A német gazdaság továbbra is csak "vergődik"

Pénzcentrum
2004. április 27. 08:57

Másfél százalékos német gazdasági növekedést prognosztizálnak az idei évre tavaszi elemzésükben a vezető német gazdaságkutató intézetek, s ugyanennyit 2005-re - jelentette hétfőn este a Financial Times Deutschland (FTD). Az információt az FTD keddi számában tették közzé, magát a jelentést is ma hozzák nyilvánosságra hivatalosan.


Az 1.5 százalékos prognózis annyit jelentene, hogy az intézetek valamivel óvatosabbak, mint voltak ősszel, amikor is 1.7 százalékos növekményt jövendöltek.

A hat vezető német gazdaságkutató intézet azt várja, hogy a gazdaság inkább az év második felében jön majd lendületbe. Az intézetek szerint az idén a munkanélküliség 2001 óta először csökken majd Németországban.

Mindezzel szemben nem várják, hogy 2005-ben a német államháztartásnak a GDP-hez viszonyított hiánya 3 százalék - az euróövezet országai számára felső határként megszabott szint - alá csökken majd. A deficit 3.5 százalékot tesz majd ki, ami annyit jelentene, hogy Németország ismét is megszegi a maastrichti paktumban rögzített szabályt.

Tegnap tette közzé a müncheni IFO gazdaságkutató intézet a legfrissebb konjunktúra-index értékét (96.3 pont), mely váratlanul növekedést mutatott az előző értékhez képest. Szakértők a továbbra is bizonytalan makrogazdasági fundamentumokon túl azért is számítottak az index süllyedésére, mert a néhány nappal korábban közzétett - és egyfajta előrejelző szereppel bíro- mannheimi ZEW-index jelentős visszaesést mutatott.

A német gazdaság teljesítménye továbbra is gyenge, a gazdasági növekedésre vonatkozó különféle prognózisok többnyire a 1.5 - 2.0%-os sávban szóródnak, míg az Egyesült Államokban az idén már igen dinamikus (4% feletti) növekdés várható. Az egyértelmű német fellendülés azonban még mindig várat magára, ami - fő exportpiacunk révén - kedvezőtlenül érintheti hazánk gazdasági kilátásait és növekedési ütemét is.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16