24 °C Budapest

A német gazdaság továbbra is csak "vergődik"

Pénzcentrum
2004. április 27. 08:57

Másfél százalékos német gazdasági növekedést prognosztizálnak az idei évre tavaszi elemzésükben a vezető német gazdaságkutató intézetek, s ugyanennyit 2005-re - jelentette hétfőn este a Financial Times Deutschland (FTD). Az információt az FTD keddi számában tették közzé, magát a jelentést is ma hozzák nyilvánosságra hivatalosan.


Az 1.5 százalékos prognózis annyit jelentene, hogy az intézetek valamivel óvatosabbak, mint voltak ősszel, amikor is 1.7 százalékos növekményt jövendöltek.

A hat vezető német gazdaságkutató intézet azt várja, hogy a gazdaság inkább az év második felében jön majd lendületbe. Az intézetek szerint az idén a munkanélküliség 2001 óta először csökken majd Németországban.

Mindezzel szemben nem várják, hogy 2005-ben a német államháztartásnak a GDP-hez viszonyított hiánya 3 százalék - az euróövezet országai számára felső határként megszabott szint - alá csökken majd. A deficit 3.5 százalékot tesz majd ki, ami annyit jelentene, hogy Németország ismét is megszegi a maastrichti paktumban rögzített szabályt.

Tegnap tette közzé a müncheni IFO gazdaságkutató intézet a legfrissebb konjunktúra-index értékét (96.3 pont), mely váratlanul növekedést mutatott az előző értékhez képest. Szakértők a továbbra is bizonytalan makrogazdasági fundamentumokon túl azért is számítottak az index süllyedésére, mert a néhány nappal korábban közzétett - és egyfajta előrejelző szereppel bíro- mannheimi ZEW-index jelentős visszaesést mutatott.

A német gazdaság teljesítménye továbbra is gyenge, a gazdasági növekedésre vonatkozó különféle prognózisok többnyire a 1.5 - 2.0%-os sávban szóródnak, míg az Egyesült Államokban az idén már igen dinamikus (4% feletti) növekdés várható. Az egyértelmű német fellendülés azonban még mindig várat magára, ami - fő exportpiacunk révén - kedvezőtlenül érintheti hazánk gazdasági kilátásait és növekedési ütemét is.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?