Mégsem Bill Gates a leggazdagabb?

Pénzcentrum
2004. április 19. 11:45

Régóta vitatkoznak a patinásabbnál patinásabb újságok írói, hogyan is kell meghatározni a magánszemélyek gazdagságát. A kérdés számottevő kihatással lehet a "világ leggazdagabb emberei"-nek listájára is, írja az Economist.

A legfőbb aggodalomra az adhat okot, hogy a leggazdagabbak nagy része eltitkolja vagyona jelentős hányadát. A bankok nehezen adnak információt a betétekről, a vállalatokban birtokolt részesedések mérése pedig szintén elég nehéz, és akkor még nem is beszéltünk a szinte követhetetlen offshore-ügyletekről...

Megszokhattunk már, hogy az elmúlt években Bill Gates és Warren Buffett versengett a Forbes lista első pozíciójáért. Egy svéd gazdasági újságíró azonban igyekszik bebizonyítani, az összeállítások hamis képet festenek. Az új összeállítás, kicsit talán hazabeszélve a svéd vállalkozót, az IKEA megalapítóját, Ingvar Kamprad-ot hozza ki győztesnek . A lista eredményei szerint Kamprad személyes vagyona 53 milliárd dollárosra tehető, szemben Gates csekély 47 és Buffett 43 mrd-os summájával.

A cikk írója az IKEA profitabilitásának elemzésével támasztja alá állításait, melyek alapján igyekezet meghatározni a vállalat értékét. (Hozzá kell tennünk, hogy ez korántsem egyszerű próbálkozás, mivel svéd magáncégként az IKEA nem mutatja ki profitját.)

Mindemellett sok függ attól, hogy valóban a svéd milliárdos kezében van-e a társaság. A svéd újságíró szerint mindenképpen így van, vitára adhat okot viszont az INGKA alapítvány. Az IKEA képviselői szerint Kamprad az alapítványnak adományozta az IKEA-t, míg az új összeállítás megalkotója úgy véli, a holland alapítvány mindössze kisebb összegeket adományoz, így a vagyon nagy része továbbra is a svéd milliárdosé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az IKEA korántsem büszke arra, hogy a világ (esetlegesen) leggazdagabb emberének tulajdonában van, mivel ez egyáltalán nem megy a cég imázsához. Szintén rossz fényt vet a társaságra, hogy Kamprad Svbájcba költözött a svéd jóléti állam magas adóinak elkerülésére, így nem éppen számít népszerűnek hazájában. Ha tehát az amerikaiak továbbra is kitartanak amellett, hogy a leggazdagabb ember csakis közülük való lehet, a svéd társadalom kétségkívül nem fog egy emberként az IKEA tulajdonosa mögé állni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?