25 °C Budapest

Mégsem Bill Gates a leggazdagabb?

Pénzcentrum
2004. április 19. 11:45

Régóta vitatkoznak a patinásabbnál patinásabb újságok írói, hogyan is kell meghatározni a magánszemélyek gazdagságát. A kérdés számottevő kihatással lehet a "világ leggazdagabb emberei"-nek listájára is, írja az Economist.

A legfőbb aggodalomra az adhat okot, hogy a leggazdagabbak nagy része eltitkolja vagyona jelentős hányadát. A bankok nehezen adnak információt a betétekről, a vállalatokban birtokolt részesedések mérése pedig szintén elég nehéz, és akkor még nem is beszéltünk a szinte követhetetlen offshore-ügyletekről...

Megszokhattunk már, hogy az elmúlt években Bill Gates és Warren Buffett versengett a Forbes lista első pozíciójáért. Egy svéd gazdasági újságíró azonban igyekszik bebizonyítani, az összeállítások hamis képet festenek. Az új összeállítás, kicsit talán hazabeszélve a svéd vállalkozót, az IKEA megalapítóját, Ingvar Kamprad-ot hozza ki győztesnek . A lista eredményei szerint Kamprad személyes vagyona 53 milliárd dollárosra tehető, szemben Gates csekély 47 és Buffett 43 mrd-os summájával.

A cikk írója az IKEA profitabilitásának elemzésével támasztja alá állításait, melyek alapján igyekezet meghatározni a vállalat értékét. (Hozzá kell tennünk, hogy ez korántsem egyszerű próbálkozás, mivel svéd magáncégként az IKEA nem mutatja ki profitját.)

Mindemellett sok függ attól, hogy valóban a svéd milliárdos kezében van-e a társaság. A svéd újságíró szerint mindenképpen így van, vitára adhat okot viszont az INGKA alapítvány. Az IKEA képviselői szerint Kamprad az alapítványnak adományozta az IKEA-t, míg az új összeállítás megalkotója úgy véli, a holland alapítvány mindössze kisebb összegeket adományoz, így a vagyon nagy része továbbra is a svéd milliárdosé.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az IKEA korántsem büszke arra, hogy a világ (esetlegesen) leggazdagabb emberének tulajdonában van, mivel ez egyáltalán nem megy a cég imázsához. Szintén rossz fényt vet a társaságra, hogy Kamprad Svbájcba költözött a svéd jóléti állam magas adóinak elkerülésére, így nem éppen számít népszerűnek hazájában. Ha tehát az amerikaiak továbbra is kitartanak amellett, hogy a leggazdagabb ember csakis közülük való lehet, a svéd társadalom kétségkívül nem fog egy emberként az IKEA tulajdonosa mögé állni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?