14 °C Budapest

Mégsem Bill Gates a leggazdagabb?

Pénzcentrum
2004. április 19. 11:45

Régóta vitatkoznak a patinásabbnál patinásabb újságok írói, hogyan is kell meghatározni a magánszemélyek gazdagságát. A kérdés számottevő kihatással lehet a "világ leggazdagabb emberei"-nek listájára is, írja az Economist.

A legfőbb aggodalomra az adhat okot, hogy a leggazdagabbak nagy része eltitkolja vagyona jelentős hányadát. A bankok nehezen adnak információt a betétekről, a vállalatokban birtokolt részesedések mérése pedig szintén elég nehéz, és akkor még nem is beszéltünk a szinte követhetetlen offshore-ügyletekről...

Megszokhattunk már, hogy az elmúlt években Bill Gates és Warren Buffett versengett a Forbes lista első pozíciójáért. Egy svéd gazdasági újságíró azonban igyekszik bebizonyítani, az összeállítások hamis képet festenek. Az új összeállítás, kicsit talán hazabeszélve a svéd vállalkozót, az IKEA megalapítóját, Ingvar Kamprad-ot hozza ki győztesnek . A lista eredményei szerint Kamprad személyes vagyona 53 milliárd dollárosra tehető, szemben Gates csekély 47 és Buffett 43 mrd-os summájával.

A cikk írója az IKEA profitabilitásának elemzésével támasztja alá állításait, melyek alapján igyekezet meghatározni a vállalat értékét. (Hozzá kell tennünk, hogy ez korántsem egyszerű próbálkozás, mivel svéd magáncégként az IKEA nem mutatja ki profitját.)

Mindemellett sok függ attól, hogy valóban a svéd milliárdos kezében van-e a társaság. A svéd újságíró szerint mindenképpen így van, vitára adhat okot viszont az INGKA alapítvány. Az IKEA képviselői szerint Kamprad az alapítványnak adományozta az IKEA-t, míg az új összeállítás megalkotója úgy véli, a holland alapítvány mindössze kisebb összegeket adományoz, így a vagyon nagy része továbbra is a svéd milliárdosé.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az IKEA korántsem büszke arra, hogy a világ (esetlegesen) leggazdagabb emberének tulajdonában van, mivel ez egyáltalán nem megy a cég imázsához. Szintén rossz fényt vet a társaságra, hogy Kamprad Svbájcba költözött a svéd jóléti állam magas adóinak elkerülésére, így nem éppen számít népszerűnek hazájában. Ha tehát az amerikaiak továbbra is kitartanak amellett, hogy a leggazdagabb ember csakis közülük való lehet, a svéd társadalom kétségkívül nem fog egy emberként az IKEA tulajdonosa mögé állni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem