8 °C Budapest

A Mol partnerséget ajánl vásárlás helyett a Petromnak!!!

Pénzcentrum
2004. április 16. 10:37

A MOL stratégiai partnerséget ajánlott a PETROMnak, a társaság ezt a megoldást preferálja az eredeti privatizációs tervekkel szemben. Le a kalappal a Mol előtt. A cég valószínűleg látta, hogy a hagyományos privatizációs eljáráson nincs esélye, így az abban való részvétellel járó biztos kudarc helyett egy teljesen más (a nemzeti büszkeséget életben tartó) alternatívát vázolt a román kormány elé. Ez még nem jelenti azt, hogy a román kormány lefújná a privatizációs tendert, de annak sikertelensége esetén B tervként felmerülhet. A hír hatására a papír enyhe gyengülést mutat. Egyelőre még nem lehet eldönteni, hogy közép távon a hírt a piac hogyan fogadja. Irreális elképzelésként? Nagy húzásként? További bizonytalansági faktorként? Ez nagyban múlik a romány kormány reakcióján. A Petrom más eset mint a PKN, kevesebbet ér, nagyon le van maradva a Mol mögött, egyelők egyesüléséről, partnerségéről szó sem lehet. Talán az lett volna a legjobb, ha a Mol hagyja a Petrom szálat. Azonban egy dolgot ki kell emelni, a Mol menedzsmentje tapasztalt a nemzetközi ügyletekben, már többször bizonyított, az üzlet végén valószínűleg jó döntést fognak hozni. Kapcsolódó hír, hogy immár hivatalossá vált, hogy a Petromra 3 ajánlat érkezett. Véleményünk szerint vagy megkapja az ÖMV, vagy teljesen sikertelen lesz a privatizáció, vagy a román kormány el kezd gondolkozni a stratégiai partnerségen. MOLReal-time árfolyamInformációs panelFundamentumokAdatletöltés


A Mol közleménye:
A MOL stratégiájában mindig is alapvető fontosságúnak tekintette a romániai piacot. A vállalati kultúrák közötti hasonlóságok, a földrajzi közelség, az egymást kiegészítő érdekeltségek és a két vállalatban meglévő szakértelem különösen indokolttá tenne egy stratégiai együttműködést a MOL és a PETROM között.

A MOL a valódi partnerséget részesíti előnyben az egyszerű kivásárlás helyett, annak érdekében, hogy biztosítsa a stratégiai együttműködésből származó előnyök teljes kihasználását. Úgy hisszük, hogy a PETROM és a MOL közötti erős partnerség létrehozása egy mindkét fél számára értékes alternatíva, szemben a jelenlegi privatizációs menetrenddel, amely azt eredményezné, hogy a legértékesebb román társaság fölötti teljes ellenőrzés eladásra kerül.

Egy stratégiai együttműködést szolgáló, a PETROM és a MOL részvényesei közötti lehetséges ügyletet a következő menetrend szolgálná:

  • Jelentősebb kezdeti tőkenövelés a PETROM kiterjedt beruházási programjának finanszírozására.

  • Kölcsönös tulajdonosi viszony kialakítása a PETROM és a MOL között e jelentős partnerség külső és belső elfogadtatásának erősítésére.

  • Erős integráció létrehozása a PETROM és a MOL Románia között a PETROM piaci pozíciójának támogatására és a párhuzamos működések elkerülésére.

  • A 33,34%-os PETROM részesedés valós értékének megfizetése a román kormány számára most vagy egy későbbi időpontban a román kormány tetszése szerint.


Ezért a MOL az egyszerű, egyoldalú kivásárlás helyett a fenti, kiegyensúlyozottabb tranzakciót javasolja, a kereszttulajdonlást is lehetővé téve. Ez azt jelenti, hogy felajánljuk román partnereinknek a részvételt a MOL Csoportban, és ezzel közvetett módon jelentős regionális érdekeltségeinket és piacainkat. Ez erős kölcsönös egymásra utaltságot eredményezne az együttműködő felek között, lehetővé téve egy autonóm stratégia kialakítását csoport szinten, illetve a függetlenség fenntartását fontos területeken, vállalati szinten.


Meggyőződésünk, hogy ez a kiegyensúlyozott struktúra a nyilvánosság előtt lényegesen nagyobb elfogadtatást nyerne, mint a jelenlegi privatizációs menetrend, amely a PETROM kizárólag külföldi cégek általi felvásárlását részesíti előnyben.

A MOL meggyőződése, hogy Közép-Kelet Európa legnagyobb integrált olaj és gáz csoportjainak, azaz a PETROM-nak és a MOL/Slovnaft/INA Csoportnak szoros szövetségre kell lépniük annak érdekében, hogy a fenti előnyöket érvényesítve sikeresen vegyék fel a versenyt keleti és nyugati olajipari versenytársaikkal.

Mindezeket figyelembe véve tettük meg javaslatunkat a román kormány felé a régió két vezető integrált olaj- és gázipari társasága, a PETROM S.A. és a MOL Csoport erős partnerségének kialakítására, és ezért döntöttünk úgy, hogy a jelenlegi tenderen még nem nyújtunk be kötelező érvényű végleges ajánlatot.

Megjegyezzük, hogy amennyiben a román kormány kizárja a közvetlen tárgyalások lehetőségét, továbbra is megfontolnánk az ajánlattételt a jelenlegi privatizációs folyamatban, mégpedig egy olyan formában, amely jobban megfelel a javaslatunkban leírt struktúrának. Bár a részletek kidolgozása így még némi időt igényelne, meggyőződésünk, hogy az új megközelítés alapján továbbfejlesztett végleges javaslat olyan értékes lehetőségeket nyitna, amelyek messzemenően kárpótolnák a román kormányt a néhány hónapos késlekedésért.

A MOL az utóbbi időben erős stratégiai partnerségre lépett a közép-kelet európai régió vezető olaj és gázipari cégeivel (a Slovnaft-tal Szlovákiában és az INA-val Horvátországban). A tranzakciókban szerzett tapasztalatok igazolták az előre végiggondolt megközelítés hasznát mind az eladó mind pedig a vevő fél számára. Jelenleg előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a PKN Orlen-nel is annak érdekében, hogy ugyanezt az utat követve kiépüljön egy kétségtelenül vezető szerepet betöltő, független olaj- és gázipari konszern Közép-Kelet-Európában
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm