A Mol partnerséget ajánl vásárlás helyett a Petromnak!!!

Pénzcentrum
2004. április 16. 10:37

A MOL stratégiai partnerséget ajánlott a PETROMnak, a társaság ezt a megoldást preferálja az eredeti privatizációs tervekkel szemben. Le a kalappal a Mol előtt. A cég valószínűleg látta, hogy a hagyományos privatizációs eljáráson nincs esélye, így az abban való részvétellel járó biztos kudarc helyett egy teljesen más (a nemzeti büszkeséget életben tartó) alternatívát vázolt a román kormány elé. Ez még nem jelenti azt, hogy a román kormány lefújná a privatizációs tendert, de annak sikertelensége esetén B tervként felmerülhet. A hír hatására a papír enyhe gyengülést mutat. Egyelőre még nem lehet eldönteni, hogy közép távon a hírt a piac hogyan fogadja. Irreális elképzelésként? Nagy húzásként? További bizonytalansági faktorként? Ez nagyban múlik a romány kormány reakcióján. A Petrom más eset mint a PKN, kevesebbet ér, nagyon le van maradva a Mol mögött, egyelők egyesüléséről, partnerségéről szó sem lehet. Talán az lett volna a legjobb, ha a Mol hagyja a Petrom szálat. Azonban egy dolgot ki kell emelni, a Mol menedzsmentje tapasztalt a nemzetközi ügyletekben, már többször bizonyított, az üzlet végén valószínűleg jó döntést fognak hozni. Kapcsolódó hír, hogy immár hivatalossá vált, hogy a Petromra 3 ajánlat érkezett. Véleményünk szerint vagy megkapja az ÖMV, vagy teljesen sikertelen lesz a privatizáció, vagy a román kormány el kezd gondolkozni a stratégiai partnerségen. MOLReal-time árfolyamInformációs panelFundamentumokAdatletöltés


A Mol közleménye:
A MOL stratégiájában mindig is alapvető fontosságúnak tekintette a romániai piacot. A vállalati kultúrák közötti hasonlóságok, a földrajzi közelség, az egymást kiegészítő érdekeltségek és a két vállalatban meglévő szakértelem különösen indokolttá tenne egy stratégiai együttműködést a MOL és a PETROM között.

A MOL a valódi partnerséget részesíti előnyben az egyszerű kivásárlás helyett, annak érdekében, hogy biztosítsa a stratégiai együttműködésből származó előnyök teljes kihasználását. Úgy hisszük, hogy a PETROM és a MOL közötti erős partnerség létrehozása egy mindkét fél számára értékes alternatíva, szemben a jelenlegi privatizációs menetrenddel, amely azt eredményezné, hogy a legértékesebb román társaság fölötti teljes ellenőrzés eladásra kerül.

Egy stratégiai együttműködést szolgáló, a PETROM és a MOL részvényesei közötti lehetséges ügyletet a következő menetrend szolgálná:

  • Jelentősebb kezdeti tőkenövelés a PETROM kiterjedt beruházási programjának finanszírozására.

  • Kölcsönös tulajdonosi viszony kialakítása a PETROM és a MOL között e jelentős partnerség külső és belső elfogadtatásának erősítésére.

  • Erős integráció létrehozása a PETROM és a MOL Románia között a PETROM piaci pozíciójának támogatására és a párhuzamos működések elkerülésére.

  • A 33,34%-os PETROM részesedés valós értékének megfizetése a román kormány számára most vagy egy későbbi időpontban a román kormány tetszése szerint.


Ezért a MOL az egyszerű, egyoldalú kivásárlás helyett a fenti, kiegyensúlyozottabb tranzakciót javasolja, a kereszttulajdonlást is lehetővé téve. Ez azt jelenti, hogy felajánljuk román partnereinknek a részvételt a MOL Csoportban, és ezzel közvetett módon jelentős regionális érdekeltségeinket és piacainkat. Ez erős kölcsönös egymásra utaltságot eredményezne az együttműködő felek között, lehetővé téve egy autonóm stratégia kialakítását csoport szinten, illetve a függetlenség fenntartását fontos területeken, vállalati szinten.


Meggyőződésünk, hogy ez a kiegyensúlyozott struktúra a nyilvánosság előtt lényegesen nagyobb elfogadtatást nyerne, mint a jelenlegi privatizációs menetrend, amely a PETROM kizárólag külföldi cégek általi felvásárlását részesíti előnyben.

A MOL meggyőződése, hogy Közép-Kelet Európa legnagyobb integrált olaj és gáz csoportjainak, azaz a PETROM-nak és a MOL/Slovnaft/INA Csoportnak szoros szövetségre kell lépniük annak érdekében, hogy a fenti előnyöket érvényesítve sikeresen vegyék fel a versenyt keleti és nyugati olajipari versenytársaikkal.

Mindezeket figyelembe véve tettük meg javaslatunkat a román kormány felé a régió két vezető integrált olaj- és gázipari társasága, a PETROM S.A. és a MOL Csoport erős partnerségének kialakítására, és ezért döntöttünk úgy, hogy a jelenlegi tenderen még nem nyújtunk be kötelező érvényű végleges ajánlatot.

Megjegyezzük, hogy amennyiben a román kormány kizárja a közvetlen tárgyalások lehetőségét, továbbra is megfontolnánk az ajánlattételt a jelenlegi privatizációs folyamatban, mégpedig egy olyan formában, amely jobban megfelel a javaslatunkban leírt struktúrának. Bár a részletek kidolgozása így még némi időt igényelne, meggyőződésünk, hogy az új megközelítés alapján továbbfejlesztett végleges javaslat olyan értékes lehetőségeket nyitna, amelyek messzemenően kárpótolnák a román kormányt a néhány hónapos késlekedésért.

A MOL az utóbbi időben erős stratégiai partnerségre lépett a közép-kelet európai régió vezető olaj és gázipari cégeivel (a Slovnaft-tal Szlovákiában és az INA-val Horvátországban). A tranzakciókban szerzett tapasztalatok igazolták az előre végiggondolt megközelítés hasznát mind az eladó mind pedig a vevő fél számára. Jelenleg előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a PKN Orlen-nel is annak érdekében, hogy ugyanezt az utat követve kiépüljön egy kétségtelenül vezető szerepet betöltő, független olaj- és gázipari konszern Közép-Kelet-Európában
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?