25 °C Budapest

Bizonytalan forintpiac, 253 felett az árfolyam

Pénzcentrum
2004. április 15. 10:33

A mai nyitást követően tovább gyengült a forint az euróval szemben, a kötések jellemzően már a 253.20 - 253.80 Ft/euró közötti árfolyamsávban születtek, ami a sávközéptől már alig több mint 10%-os eltérést jelent.


eurhufcomp
eurhufcomp
Úgy tűnik, hogy a piacon tovább folytatódik a tegnap déli órákban elkezdődött profitrealizálás a forinteszközökön, ugyanis a tegnapi jelentős gyengülést követően tovább emelkedik a jegyzések szintje az EUR/HUF relációban. A forint az elmúlt mintegy két hónap során közel 7%-ot erősödött a közös európai valutával szemben és a befektetők valószínűleg elérkezettnek látják az időt arra, hogy realizálják a forinteszközökön elért nyereségeket.

Ez tűnik ugyanis a legvalószínűbb magyarázatnak a forint elmúlt két napban történt több mint 2%-os gyengülésére annak ellenére, hogy tegnap igen kedvező inflációs folyamatokról kaptunk híreket, amelyek tovább erősíthették a kamatcsökkentési várakozásokat. A mai napon megjelent igen erőteljes ipari termelés- és exportnövekedés szintén a forintba vetett bizalom irányába kellene, hogy hasson az egyensúlyi folyamatok felerősödése következtében. Bár a hét eleji folyó mérleg adat néhány befektetőt aggodalommal töltött el, a kedvezőbbé váló finanszírozási szerkezet és a gyors exportdinamika miatt inkább pozitív folyamatokra számítahtunk a következő hónapokban.


Ma 5 és 10 éves futamidejű papírok aukcionálására kerül sor. A jegyzések volumenéből és a kialakuló átlaghozamból vélhetően már jobban meg lehet ítélni, hogy rövid távon milyen irányú folyamatra lehet számítani a forintpiacon, illetve azt, hogy a profitrealizálás mennyire tartós folyamatnak ígérkezik. Jelenleg a két említett futamidejű papír hozama a másodkereskedésben jelentős hozamemelkedést (20-30 bp-os) mutat a tegnapi záró értékekhez képest, azaz a már két napja tartó jelentős hozamemelkedés tovább folytatódik, és az aukciós átlaghozamok is meghaladhatják majd a tegnapi másodpiacon kialakult referencia-értékeket.

A tegnapi amerikai inflációs adatot követően a dollár jelentős erősödést mutatott az euróval szemben és a kurzus elérte az 1.1870-es szintet is, azóta azonban az euró az egyre növekvő amerikai kamatemelési várakozások ellenére visszaerősödött, és jelenleg a kereskedés jellemzően a 1.1910 - 1.1960 EUR/USD közötti árfolyamszinten történik.

A jen szintén a tegnapi amerikai inflációs adat, illetve az újabb két japán túsz fogságba eséséről érkezett hírek nyomán tovább gyengült a dollárral szemben, és jelenleg a kurzus már megközelítette a 109 jen/dolláros szintet is.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?