33 °C Budapest

Bizonytalan forintpiac, 253 felett az árfolyam

Pénzcentrum
2004. április 15. 10:33

A mai nyitást követően tovább gyengült a forint az euróval szemben, a kötések jellemzően már a 253.20 - 253.80 Ft/euró közötti árfolyamsávban születtek, ami a sávközéptől már alig több mint 10%-os eltérést jelent.


eurhufcomp
eurhufcomp
Úgy tűnik, hogy a piacon tovább folytatódik a tegnap déli órákban elkezdődött profitrealizálás a forinteszközökön, ugyanis a tegnapi jelentős gyengülést követően tovább emelkedik a jegyzések szintje az EUR/HUF relációban. A forint az elmúlt mintegy két hónap során közel 7%-ot erősödött a közös európai valutával szemben és a befektetők valószínűleg elérkezettnek látják az időt arra, hogy realizálják a forinteszközökön elért nyereségeket.

Ez tűnik ugyanis a legvalószínűbb magyarázatnak a forint elmúlt két napban történt több mint 2%-os gyengülésére annak ellenére, hogy tegnap igen kedvező inflációs folyamatokról kaptunk híreket, amelyek tovább erősíthették a kamatcsökkentési várakozásokat. A mai napon megjelent igen erőteljes ipari termelés- és exportnövekedés szintén a forintba vetett bizalom irányába kellene, hogy hasson az egyensúlyi folyamatok felerősödése következtében. Bár a hét eleji folyó mérleg adat néhány befektetőt aggodalommal töltött el, a kedvezőbbé váló finanszírozási szerkezet és a gyors exportdinamika miatt inkább pozitív folyamatokra számítahtunk a következő hónapokban.


Ma 5 és 10 éves futamidejű papírok aukcionálására kerül sor. A jegyzések volumenéből és a kialakuló átlaghozamból vélhetően már jobban meg lehet ítélni, hogy rövid távon milyen irányú folyamatra lehet számítani a forintpiacon, illetve azt, hogy a profitrealizálás mennyire tartós folyamatnak ígérkezik. Jelenleg a két említett futamidejű papír hozama a másodkereskedésben jelentős hozamemelkedést (20-30 bp-os) mutat a tegnapi záró értékekhez képest, azaz a már két napja tartó jelentős hozamemelkedés tovább folytatódik, és az aukciós átlaghozamok is meghaladhatják majd a tegnapi másodpiacon kialakult referencia-értékeket.

A tegnapi amerikai inflációs adatot követően a dollár jelentős erősödést mutatott az euróval szemben és a kurzus elérte az 1.1870-es szintet is, azóta azonban az euró az egyre növekvő amerikai kamatemelési várakozások ellenére visszaerősödött, és jelenleg a kereskedés jellemzően a 1.1910 - 1.1960 EUR/USD közötti árfolyamszinten történik.

A jen szintén a tegnapi amerikai inflációs adat, illetve az újabb két japán túsz fogságba eséséről érkezett hírek nyomán tovább gyengült a dollárral szemben, és jelenleg a kurzus már megközelítette a 109 jen/dolláros szintet is.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?