Bizonytalan forintpiac, 253 felett az árfolyam

Pénzcentrum
2004. április 15. 10:33

A mai nyitást követően tovább gyengült a forint az euróval szemben, a kötések jellemzően már a 253.20 - 253.80 Ft/euró közötti árfolyamsávban születtek, ami a sávközéptől már alig több mint 10%-os eltérést jelent.


eurhufcomp
eurhufcomp
Úgy tűnik, hogy a piacon tovább folytatódik a tegnap déli órákban elkezdődött profitrealizálás a forinteszközökön, ugyanis a tegnapi jelentős gyengülést követően tovább emelkedik a jegyzések szintje az EUR/HUF relációban. A forint az elmúlt mintegy két hónap során közel 7%-ot erősödött a közös európai valutával szemben és a befektetők valószínűleg elérkezettnek látják az időt arra, hogy realizálják a forinteszközökön elért nyereségeket.

Ez tűnik ugyanis a legvalószínűbb magyarázatnak a forint elmúlt két napban történt több mint 2%-os gyengülésére annak ellenére, hogy tegnap igen kedvező inflációs folyamatokról kaptunk híreket, amelyek tovább erősíthették a kamatcsökkentési várakozásokat. A mai napon megjelent igen erőteljes ipari termelés- és exportnövekedés szintén a forintba vetett bizalom irányába kellene, hogy hasson az egyensúlyi folyamatok felerősödése következtében. Bár a hét eleji folyó mérleg adat néhány befektetőt aggodalommal töltött el, a kedvezőbbé váló finanszírozási szerkezet és a gyors exportdinamika miatt inkább pozitív folyamatokra számítahtunk a következő hónapokban.


Ma 5 és 10 éves futamidejű papírok aukcionálására kerül sor. A jegyzések volumenéből és a kialakuló átlaghozamból vélhetően már jobban meg lehet ítélni, hogy rövid távon milyen irányú folyamatra lehet számítani a forintpiacon, illetve azt, hogy a profitrealizálás mennyire tartós folyamatnak ígérkezik. Jelenleg a két említett futamidejű papír hozama a másodkereskedésben jelentős hozamemelkedést (20-30 bp-os) mutat a tegnapi záró értékekhez képest, azaz a már két napja tartó jelentős hozamemelkedés tovább folytatódik, és az aukciós átlaghozamok is meghaladhatják majd a tegnapi másodpiacon kialakult referencia-értékeket.

A tegnapi amerikai inflációs adatot követően a dollár jelentős erősödést mutatott az euróval szemben és a kurzus elérte az 1.1870-es szintet is, azóta azonban az euró az egyre növekvő amerikai kamatemelési várakozások ellenére visszaerősödött, és jelenleg a kereskedés jellemzően a 1.1910 - 1.1960 EUR/USD közötti árfolyamszinten történik.

A jen szintén a tegnapi amerikai inflációs adat, illetve az újabb két japán túsz fogságba eséséről érkezett hírek nyomán tovább gyengült a dollárral szemben, és jelenleg a kurzus már megközelítette a 109 jen/dolláros szintet is.
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem