8%-ot meghaladó exportnövekedés februárban

Pénzcentrum
2004. április 9. 09:00

Gyors növekedés jellemezte a külkereskedelmi forgalmat februárban export és import oldalon egyaránt. A kivitel az euró-értékindexek szerint 8.5%-kal, a behozatal 7.9%-kal bővült. A külkereskedlemi mérleg hiánya 432.9 m eurót tett ki, ami kb. 16 m euróval magasabb mint tavaly februárban volt. Az első két hónap hiánya 594.3 m euró, kb. 70 m euróval kisebb a tavalyi év azonos időszakában regisztráltnál.

Valamennyi árufőcsoport kivitele jelentősen bővült az előző év azonos időszakához képest. Az export növekedését - a 2003. évihez hasonlóan - a gépek és szállítóeszközök dinamikus, 24%-os forgalombővülése alapozta. Az export közel ötödét jelentő híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek kivitele csaknem másfélszeresére bővült. Ebben jelentős értéket képviselnek a mobiltelefonok. Energiafejlesztő gépeket és berendezéseket több mint ötödével nagyobb értékben szállítottunk külpiacokra. Ez főképp a járműmotorexport több mint 60%-os bővülésével magyarázható. A feldolgozott termékek kivitele 8%-kal nőtt, ezen belül több mint negyedével bővült a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek forgalma. A papíripari anyagok és a lábbelik kivitele ugyanakkor több mint 20%-kal csökkent. Az export 5%-át jelentő élelmiszerekből, italokból, dohányárukból 15%-kal nagyobb forgalmat bonyolítottunk le.

A behozatal több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalma 21%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A gépimport több mint egyharmadát kitevő villamos gépek, készülékek és műszerek behozatala mintegy harmadával nőtt. Ez jelentős részben az integrált, illetve nyomtatott áramkörök bővülő forgalmának tulajdonítható. A feldolgozott termékek behozatala 15%-kal haladta meg a bázisidőszakban regisztrált szintet. Az energiahordozók forgalma 4%-kal mérséklődött. Ez döntően a kőolaj és a kőolajtermékek importmennyiségének jelentős csökkenésével magyarázható.


A fejlett országokkal folytatott kereskedelem mérlege jelentős mértékben javult: a kivitel 17, a behozatal pedig 12%-kal nőtt. A fejlődő országokkal lebonyolított kereskedelemben a deficit jelentős mértékben nőtt, mert a kivitel 66%-os növekedése csak részben tudta ellensúlyozni a közel ötször nagyobb értékű behozatal 31%-os bővülését. A közép- és kelet-európai országokból származó import 20, az export 19%-kal emelkedett.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?