23 °C Budapest

8%-ot meghaladó exportnövekedés februárban

Pénzcentrum
2004. április 9. 09:00

Gyors növekedés jellemezte a külkereskedelmi forgalmat februárban export és import oldalon egyaránt. A kivitel az euró-értékindexek szerint 8.5%-kal, a behozatal 7.9%-kal bővült. A külkereskedlemi mérleg hiánya 432.9 m eurót tett ki, ami kb. 16 m euróval magasabb mint tavaly februárban volt. Az első két hónap hiánya 594.3 m euró, kb. 70 m euróval kisebb a tavalyi év azonos időszakában regisztráltnál.

Valamennyi árufőcsoport kivitele jelentősen bővült az előző év azonos időszakához képest. Az export növekedését - a 2003. évihez hasonlóan - a gépek és szállítóeszközök dinamikus, 24%-os forgalombővülése alapozta. Az export közel ötödét jelentő híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek kivitele csaknem másfélszeresére bővült. Ebben jelentős értéket képviselnek a mobiltelefonok. Energiafejlesztő gépeket és berendezéseket több mint ötödével nagyobb értékben szállítottunk külpiacokra. Ez főképp a járműmotorexport több mint 60%-os bővülésével magyarázható. A feldolgozott termékek kivitele 8%-kal nőtt, ezen belül több mint negyedével bővült a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek forgalma. A papíripari anyagok és a lábbelik kivitele ugyanakkor több mint 20%-kal csökkent. Az export 5%-át jelentő élelmiszerekből, italokból, dohányárukból 15%-kal nagyobb forgalmat bonyolítottunk le.

A behozatal több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalma 21%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A gépimport több mint egyharmadát kitevő villamos gépek, készülékek és műszerek behozatala mintegy harmadával nőtt. Ez jelentős részben az integrált, illetve nyomtatott áramkörök bővülő forgalmának tulajdonítható. A feldolgozott termékek behozatala 15%-kal haladta meg a bázisidőszakban regisztrált szintet. Az energiahordozók forgalma 4%-kal mérséklődött. Ez döntően a kőolaj és a kőolajtermékek importmennyiségének jelentős csökkenésével magyarázható.


A fejlett országokkal folytatott kereskedelem mérlege jelentős mértékben javult: a kivitel 17, a behozatal pedig 12%-kal nőtt. A fejlődő országokkal lebonyolított kereskedelemben a deficit jelentős mértékben nőtt, mert a kivitel 66%-os növekedése csak részben tudta ellensúlyozni a közel ötször nagyobb értékű behozatal 31%-os bővülését. A közép- és kelet-európai országokból származó import 20, az export 19%-kal emelkedett.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM