26 °C Budapest

Újabb takarékossági intézkedések: 13.7 mrd Ft

Pénzcentrum
2004. április 8. 08:26

További takarékossági intézkedésekről döntött tegnap a kormány. Gál J. Zoltán kormányszóvivő tájékoztatása szerint a korábbi költségvetési kiadáscsökkentéseken túl 13.7 mrd Ft zárolásáról határoztak a kormány tagjai. A zárolással elért többletforrásokból az agrármegállapodásokhoz illetve az M5-ös matricássá tételéhez kapcsolódó többletköltségeket kívánják finanszírozni. Hogy az elvonások milyen területeket érintenek, arról egyelőre nincs konkrét információ.

Az intézkedésre feltehetően az Országgyűlés hétfői, a cégtelefonok közterheivel kapcsolatos döntéséből adódó várható bevételkiesés miatt van szükség. Ez összességében kb. 17-18 mrd-os bevételkiesést jelenthet. A kormányszóvivő kiemelte, hogy a legújabb intézkedés nem érinti a rendőrséget és az egészségbiztosítási alapot.

A MAgyar Hírlap információi szerint a megszorításoknak még nincs vége, további 25-30 mrd Ft kiadáscsökkentés szerepel még a Pénzügyminisztérium tervei között, hogy az idei évre tervezett 4.6%-os ESA'95 módszertan szerinti deficitcél teljesüljön. A további kiadáscsökkentéseket az indokolja, hogy a korábbi megszorítások során egyes tárcák valójában nem kiadásaikat faragták le, csupán egyes tételek kifizetését tolták át egy évvel későbbre. Az uniós módszertan eredményszemlélete miatt ugyanakkor ezek az idei évet terhelő kiadások, az idei hiányt növelik.

A kormány eddig két takarékossági csomagról döntött az elmúlt hónapokban. Tavaly december közepén elsősorban a láthatóan növekvő kamatterhek miatt történtek zárolások illetve előirányzat csökkentés, melyet az új pénzügyminiszter személyével egy bruttó kb. 155 mrd-os tétel követett. Ezek összességében bruttó 185 mrd-os kiadáscsökkentést jelentenek az idei költségvetés tekintetében.

Az államháztartás hiánya az első negyedévben igen jelentős volt, 435 mrd Ft-ot tett ki. Ez az egész éves hiányterv közel 37%-a. A Pénzügyminisztérium (PM) az első félév végéig a deficit viszonylag gyors növekedésével számol, mely az 1,000 mrd Ft-ot is elérheti. Így a második félévben már csupán alig 200 mrd Ft-nyi hiánynövekedésre maradhat tér. A PM optimizmusa a gyorsabb gazadasági növekedésen és az ehhez kapcsolódó magasabb adóbevételeken alapul.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztás gerjesztette gyorsuló gazdasági növekedés körülményei között a fogyasztáshoz kapcsolt adók korábban jó bevételi forrást jelentettek a büdzsé számára. Talán érdemes elgondolkodni azon, hogy a növekedés szerkezetének átrendeződésével ugyanaz a számszerű gazdasági növekedés gyorsulás a költségvetési bevételeket is máshogyan érintheti.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 20. 16:08