33 °C Budapest

Újabb takarékossági intézkedések: 13.7 mrd Ft

Pénzcentrum
2004. április 8. 08:26

További takarékossági intézkedésekről döntött tegnap a kormány. Gál J. Zoltán kormányszóvivő tájékoztatása szerint a korábbi költségvetési kiadáscsökkentéseken túl 13.7 mrd Ft zárolásáról határoztak a kormány tagjai. A zárolással elért többletforrásokból az agrármegállapodásokhoz illetve az M5-ös matricássá tételéhez kapcsolódó többletköltségeket kívánják finanszírozni. Hogy az elvonások milyen területeket érintenek, arról egyelőre nincs konkrét információ.

Az intézkedésre feltehetően az Országgyűlés hétfői, a cégtelefonok közterheivel kapcsolatos döntéséből adódó várható bevételkiesés miatt van szükség. Ez összességében kb. 17-18 mrd-os bevételkiesést jelenthet. A kormányszóvivő kiemelte, hogy a legújabb intézkedés nem érinti a rendőrséget és az egészségbiztosítási alapot.

A MAgyar Hírlap információi szerint a megszorításoknak még nincs vége, további 25-30 mrd Ft kiadáscsökkentés szerepel még a Pénzügyminisztérium tervei között, hogy az idei évre tervezett 4.6%-os ESA'95 módszertan szerinti deficitcél teljesüljön. A további kiadáscsökkentéseket az indokolja, hogy a korábbi megszorítások során egyes tárcák valójában nem kiadásaikat faragták le, csupán egyes tételek kifizetését tolták át egy évvel későbbre. Az uniós módszertan eredményszemlélete miatt ugyanakkor ezek az idei évet terhelő kiadások, az idei hiányt növelik.

A kormány eddig két takarékossági csomagról döntött az elmúlt hónapokban. Tavaly december közepén elsősorban a láthatóan növekvő kamatterhek miatt történtek zárolások illetve előirányzat csökkentés, melyet az új pénzügyminiszter személyével egy bruttó kb. 155 mrd-os tétel követett. Ezek összességében bruttó 185 mrd-os kiadáscsökkentést jelentenek az idei költségvetés tekintetében.

Az államháztartás hiánya az első negyedévben igen jelentős volt, 435 mrd Ft-ot tett ki. Ez az egész éves hiányterv közel 37%-a. A Pénzügyminisztérium (PM) az első félév végéig a deficit viszonylag gyors növekedésével számol, mely az 1,000 mrd Ft-ot is elérheti. Így a második félévben már csupán alig 200 mrd Ft-nyi hiánynövekedésre maradhat tér. A PM optimizmusa a gyorsabb gazadasági növekedésen és az ehhez kapcsolódó magasabb adóbevételeken alapul.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztás gerjesztette gyorsuló gazdasági növekedés körülményei között a fogyasztáshoz kapcsolt adók korábban jó bevételi forrást jelentettek a büdzsé számára. Talán érdemes elgondolkodni azon, hogy a növekedés szerkezetének átrendeződésével ugyanaz a számszerű gazdasági növekedés gyorsulás a költségvetési bevételeket is máshogyan érintheti.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?