Újabb takarékossági intézkedések: 13.7 mrd Ft

Pénzcentrum
2004. április 8. 08:26

További takarékossági intézkedésekről döntött tegnap a kormány. Gál J. Zoltán kormányszóvivő tájékoztatása szerint a korábbi költségvetési kiadáscsökkentéseken túl 13.7 mrd Ft zárolásáról határoztak a kormány tagjai. A zárolással elért többletforrásokból az agrármegállapodásokhoz illetve az M5-ös matricássá tételéhez kapcsolódó többletköltségeket kívánják finanszírozni. Hogy az elvonások milyen területeket érintenek, arról egyelőre nincs konkrét információ.

Az intézkedésre feltehetően az Országgyűlés hétfői, a cégtelefonok közterheivel kapcsolatos döntéséből adódó várható bevételkiesés miatt van szükség. Ez összességében kb. 17-18 mrd-os bevételkiesést jelenthet. A kormányszóvivő kiemelte, hogy a legújabb intézkedés nem érinti a rendőrséget és az egészségbiztosítási alapot.

A MAgyar Hírlap információi szerint a megszorításoknak még nincs vége, további 25-30 mrd Ft kiadáscsökkentés szerepel még a Pénzügyminisztérium tervei között, hogy az idei évre tervezett 4.6%-os ESA'95 módszertan szerinti deficitcél teljesüljön. A további kiadáscsökkentéseket az indokolja, hogy a korábbi megszorítások során egyes tárcák valójában nem kiadásaikat faragták le, csupán egyes tételek kifizetését tolták át egy évvel későbbre. Az uniós módszertan eredményszemlélete miatt ugyanakkor ezek az idei évet terhelő kiadások, az idei hiányt növelik.

A kormány eddig két takarékossági csomagról döntött az elmúlt hónapokban. Tavaly december közepén elsősorban a láthatóan növekvő kamatterhek miatt történtek zárolások illetve előirányzat csökkentés, melyet az új pénzügyminiszter személyével egy bruttó kb. 155 mrd-os tétel követett. Ezek összességében bruttó 185 mrd-os kiadáscsökkentést jelentenek az idei költségvetés tekintetében.

Az államháztartás hiánya az első negyedévben igen jelentős volt, 435 mrd Ft-ot tett ki. Ez az egész éves hiányterv közel 37%-a. A Pénzügyminisztérium (PM) az első félév végéig a deficit viszonylag gyors növekedésével számol, mely az 1,000 mrd Ft-ot is elérheti. Így a második félévben már csupán alig 200 mrd Ft-nyi hiánynövekedésre maradhat tér. A PM optimizmusa a gyorsabb gazadasági növekedésen és az ehhez kapcsolódó magasabb adóbevételeken alapul.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztás gerjesztette gyorsuló gazdasági növekedés körülményei között a fogyasztáshoz kapcsolt adók korábban jó bevételi forrást jelentettek a büdzsé számára. Talán érdemes elgondolkodni azon, hogy a növekedés szerkezetének átrendeződésével ugyanaz a számszerű gazdasági növekedés gyorsulás a költségvetési bevételeket is máshogyan érintheti.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem