Újabb takarékossági intézkedések: 13.7 mrd Ft

Pénzcentrum
2004. április 8. 08:26

További takarékossági intézkedésekről döntött tegnap a kormány. Gál J. Zoltán kormányszóvivő tájékoztatása szerint a korábbi költségvetési kiadáscsökkentéseken túl 13.7 mrd Ft zárolásáról határoztak a kormány tagjai. A zárolással elért többletforrásokból az agrármegállapodásokhoz illetve az M5-ös matricássá tételéhez kapcsolódó többletköltségeket kívánják finanszírozni. Hogy az elvonások milyen területeket érintenek, arról egyelőre nincs konkrét információ.

Az intézkedésre feltehetően az Országgyűlés hétfői, a cégtelefonok közterheivel kapcsolatos döntéséből adódó várható bevételkiesés miatt van szükség. Ez összességében kb. 17-18 mrd-os bevételkiesést jelenthet. A kormányszóvivő kiemelte, hogy a legújabb intézkedés nem érinti a rendőrséget és az egészségbiztosítási alapot.

A MAgyar Hírlap információi szerint a megszorításoknak még nincs vége, további 25-30 mrd Ft kiadáscsökkentés szerepel még a Pénzügyminisztérium tervei között, hogy az idei évre tervezett 4.6%-os ESA'95 módszertan szerinti deficitcél teljesüljön. A további kiadáscsökkentéseket az indokolja, hogy a korábbi megszorítások során egyes tárcák valójában nem kiadásaikat faragták le, csupán egyes tételek kifizetését tolták át egy évvel későbbre. Az uniós módszertan eredményszemlélete miatt ugyanakkor ezek az idei évet terhelő kiadások, az idei hiányt növelik.

A kormány eddig két takarékossági csomagról döntött az elmúlt hónapokban. Tavaly december közepén elsősorban a láthatóan növekvő kamatterhek miatt történtek zárolások illetve előirányzat csökkentés, melyet az új pénzügyminiszter személyével egy bruttó kb. 155 mrd-os tétel követett. Ezek összességében bruttó 185 mrd-os kiadáscsökkentést jelentenek az idei költségvetés tekintetében.

Az államháztartás hiánya az első negyedévben igen jelentős volt, 435 mrd Ft-ot tett ki. Ez az egész éves hiányterv közel 37%-a. A Pénzügyminisztérium (PM) az első félév végéig a deficit viszonylag gyors növekedésével számol, mely az 1,000 mrd Ft-ot is elérheti. Így a második félévben már csupán alig 200 mrd Ft-nyi hiánynövekedésre maradhat tér. A PM optimizmusa a gyorsabb gazadasági növekedésen és az ehhez kapcsolódó magasabb adóbevételeken alapul.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fogyasztás gerjesztette gyorsuló gazdasági növekedés körülményei között a fogyasztáshoz kapcsolt adók korábban jó bevételi forrást jelentettek a büdzsé számára. Talán érdemes elgondolkodni azon, hogy a növekedés szerkezetének átrendeződésével ugyanaz a számszerű gazdasági növekedés gyorsulás a költségvetési bevételeket is máshogyan érintheti.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06