-1 °C Budapest

Intő hat EU-tagállamnak - "Gondolnunk kell a gyermekeinkre!"

Pénzcentrum
2004. április 8. 12:41

Pedro Solbes, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa tegnapi utolsó sajtótájékoztatóján kemény figyelmeztetésben részesített hat tagállamot a 3%-os költségvetési hiány-előírás megszegéséért, illetve veszélyeztetéséért. Az intőt kapott tagállamok együttesen az EU teljes GDP-jének több mint egy harmadát teszik ki, és közöttük találhatjuk a négy legnagyobb gazdaságot is.

Amint azt néhány napja megírtuk, újabb fegyelmi eljárások elindítása volt várható még ezen a héten a 3%-os deficithatár túllépése miatt a jelenlegi tagországok körében. Erre azonban nem került sor. Pedro Solbes - aki utolsó hivatalos sajtótájékoztatóját tartotta, mielőtt átülne a spanyol pénzügyminiszteri székbe - ugyanakkor rendre utasította Németország és Franciaország mellett Olaszországot, Hollandiát, Nagy Britanniát és Görögországot is a maximálisan engedélyezett előírás megszegéséért, illetve azért, mert komoly a veszélye annak, hogy ez be fog következni.

Németország és Franciaország az elmúlt három évben már folyamatosan megszegte a GDP-arányos követelményt, ugyanakkor Solbes reményének adott hangot, hogy a két ország már "a jó úton halad". A nagy tekintélyt szerzett biztos Franciaországról kritikusabb hangvételben szólt, ugyanis véleménye szerint "fennáll a veszélye annak, hogy az ország továbbra is elmulasztja teljesíteni a kritériumot".

A legkeményebb figyelmeztetést Olaszország kapta az elmúlt időszakban folytatott laza költségvetési politikájáért, amelynek következtében a deficit gyors ütemben nőtt. Solbes bízik abban, hogy azonnali és határozott fordulat áll be az olasz költségvetési politikában. A kormányt amiatt is kritika érte, hogy különböző trükkökkel, egyszeri intézkedésekkel befolyásolták a hiány mértékének alakulását.

A brüsszeli biztos Görögországot is megrovásban részesítette az előírás megszegéséért és bejelentette, hogy egy, az Eurostat szakértőiből álló munkacsoport Athénban fogja megvizsgálni a valós költségvetési folyamatokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Solbes Nagy-Britanniát enyhébb megrovásban részesítette, mivel az angol költségvetés deficitje tavaly 0.2%ponttal meghaladta a 3%-ot. A deficit a közlejövőben a dinamikus gazdasági növekedés következtében várhatóan a kritikus küszöb alá csökkenhet. Emellett a biztos Hollandiát felszólította, hogy tegyen határozott lépéseket a kedvező költségvetési pozíció elérése érdekében (2003-ban 3%-os volt a hiány).

A kemény hangú figyelmeztetések mellett kedvező hírről is számot adott a pénzügyi biztos. Pozitív példaként hozta fel ugyanis Portugáliát, amely korábban már szintén kapott figyelmeztetést, de azóta a határozott lépéseknek köszönhetően ismét a 3 %-os küszöb alá sikerült szorítania a hiányát, így levételre került a "fekete listáról" (2003-ban a hiány a GDP 2.8%-a volt).

Pedro Solbes ismét határozottan kiállt a sokak által keményen bírált és értelmetlennek tartott előírás betartása mellett. A "gondolnunk kell a gyermekeinkre" kijelentéssel arra célzott, hogy egyetlen tagállam sem költekezhet felelőtlenül a következő generációk terhére , hiszen a költségeket később majd valakinek úgyis keményen meg kell fizetnie. A biztos ugyanakkor részben elismerte, hogy az egyes országok speciális helyzetbe (és megítélés alá) kerülhetnek a recesszió időszakában , ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az euró még fiatal valuta, és a stabilitását csak a kritériumok következetes betartásával lehet elősegíteni .

Amint néhány napja beszámoltunk róla, Solbes felvetette annak lehetőségét, hogy a most csatlakozó tagországoknak a strukturális átalakítások jelentős költségvetési vonzataira tekintettel néhány évig nem kellene betartaniuk a 3%-os GDP-arányos költségvetési deficitre vonatkozó előírást.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.09 01:35
GARDENING LEAVE An employee's suspension from work on full pay for the duration of a notice period,...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem