Intő hat EU-tagállamnak - "Gondolnunk kell a gyermekeinkre!"

Pénzcentrum
2004. április 8. 12:41

Pedro Solbes, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa tegnapi utolsó sajtótájékoztatóján kemény figyelmeztetésben részesített hat tagállamot a 3%-os költségvetési hiány-előírás megszegéséért, illetve veszélyeztetéséért. Az intőt kapott tagállamok együttesen az EU teljes GDP-jének több mint egy harmadát teszik ki, és közöttük találhatjuk a négy legnagyobb gazdaságot is.

Amint azt néhány napja megírtuk, újabb fegyelmi eljárások elindítása volt várható még ezen a héten a 3%-os deficithatár túllépése miatt a jelenlegi tagországok körében. Erre azonban nem került sor. Pedro Solbes - aki utolsó hivatalos sajtótájékoztatóját tartotta, mielőtt átülne a spanyol pénzügyminiszteri székbe - ugyanakkor rendre utasította Németország és Franciaország mellett Olaszországot, Hollandiát, Nagy Britanniát és Görögországot is a maximálisan engedélyezett előírás megszegéséért, illetve azért, mert komoly a veszélye annak, hogy ez be fog következni.

Németország és Franciaország az elmúlt három évben már folyamatosan megszegte a GDP-arányos követelményt, ugyanakkor Solbes reményének adott hangot, hogy a két ország már "a jó úton halad". A nagy tekintélyt szerzett biztos Franciaországról kritikusabb hangvételben szólt, ugyanis véleménye szerint "fennáll a veszélye annak, hogy az ország továbbra is elmulasztja teljesíteni a kritériumot".

A legkeményebb figyelmeztetést Olaszország kapta az elmúlt időszakban folytatott laza költségvetési politikájáért, amelynek következtében a deficit gyors ütemben nőtt. Solbes bízik abban, hogy azonnali és határozott fordulat áll be az olasz költségvetési politikában. A kormányt amiatt is kritika érte, hogy különböző trükkökkel, egyszeri intézkedésekkel befolyásolták a hiány mértékének alakulását.

A brüsszeli biztos Görögországot is megrovásban részesítette az előírás megszegéséért és bejelentette, hogy egy, az Eurostat szakértőiből álló munkacsoport Athénban fogja megvizsgálni a valós költségvetési folyamatokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Solbes Nagy-Britanniát enyhébb megrovásban részesítette, mivel az angol költségvetés deficitje tavaly 0.2%ponttal meghaladta a 3%-ot. A deficit a közlejövőben a dinamikus gazdasági növekedés következtében várhatóan a kritikus küszöb alá csökkenhet. Emellett a biztos Hollandiát felszólította, hogy tegyen határozott lépéseket a kedvező költségvetési pozíció elérése érdekében (2003-ban 3%-os volt a hiány).

A kemény hangú figyelmeztetések mellett kedvező hírről is számot adott a pénzügyi biztos. Pozitív példaként hozta fel ugyanis Portugáliát, amely korábban már szintén kapott figyelmeztetést, de azóta a határozott lépéseknek köszönhetően ismét a 3 %-os küszöb alá sikerült szorítania a hiányát, így levételre került a "fekete listáról" (2003-ban a hiány a GDP 2.8%-a volt).

Pedro Solbes ismét határozottan kiállt a sokak által keményen bírált és értelmetlennek tartott előírás betartása mellett. A "gondolnunk kell a gyermekeinkre" kijelentéssel arra célzott, hogy egyetlen tagállam sem költekezhet felelőtlenül a következő generációk terhére , hiszen a költségeket később majd valakinek úgyis keményen meg kell fizetnie. A biztos ugyanakkor részben elismerte, hogy az egyes országok speciális helyzetbe (és megítélés alá) kerülhetnek a recesszió időszakában , ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az euró még fiatal valuta, és a stabilitását csak a kritériumok következetes betartásával lehet elősegíteni .

Amint néhány napja beszámoltunk róla, Solbes felvetette annak lehetőségét, hogy a most csatlakozó tagországoknak a strukturális átalakítások jelentős költségvetési vonzataira tekintettel néhány évig nem kellene betartaniuk a 3%-os GDP-arányos költségvetési deficitre vonatkozó előírást.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43