37 °C Budapest

Intő hat EU-tagállamnak - "Gondolnunk kell a gyermekeinkre!"

Pénzcentrum
2004. április 8. 12:41

Pedro Solbes, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa tegnapi utolsó sajtótájékoztatóján kemény figyelmeztetésben részesített hat tagállamot a 3%-os költségvetési hiány-előírás megszegéséért, illetve veszélyeztetéséért. Az intőt kapott tagállamok együttesen az EU teljes GDP-jének több mint egy harmadát teszik ki, és közöttük találhatjuk a négy legnagyobb gazdaságot is.

Amint azt néhány napja megírtuk, újabb fegyelmi eljárások elindítása volt várható még ezen a héten a 3%-os deficithatár túllépése miatt a jelenlegi tagországok körében. Erre azonban nem került sor. Pedro Solbes - aki utolsó hivatalos sajtótájékoztatóját tartotta, mielőtt átülne a spanyol pénzügyminiszteri székbe - ugyanakkor rendre utasította Németország és Franciaország mellett Olaszországot, Hollandiát, Nagy Britanniát és Görögországot is a maximálisan engedélyezett előírás megszegéséért, illetve azért, mert komoly a veszélye annak, hogy ez be fog következni.

Németország és Franciaország az elmúlt három évben már folyamatosan megszegte a GDP-arányos követelményt, ugyanakkor Solbes reményének adott hangot, hogy a két ország már "a jó úton halad". A nagy tekintélyt szerzett biztos Franciaországról kritikusabb hangvételben szólt, ugyanis véleménye szerint "fennáll a veszélye annak, hogy az ország továbbra is elmulasztja teljesíteni a kritériumot".

A legkeményebb figyelmeztetést Olaszország kapta az elmúlt időszakban folytatott laza költségvetési politikájáért, amelynek következtében a deficit gyors ütemben nőtt. Solbes bízik abban, hogy azonnali és határozott fordulat áll be az olasz költségvetési politikában. A kormányt amiatt is kritika érte, hogy különböző trükkökkel, egyszeri intézkedésekkel befolyásolták a hiány mértékének alakulását.

A brüsszeli biztos Görögországot is megrovásban részesítette az előírás megszegéséért és bejelentette, hogy egy, az Eurostat szakértőiből álló munkacsoport Athénban fogja megvizsgálni a valós költségvetési folyamatokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Solbes Nagy-Britanniát enyhébb megrovásban részesítette, mivel az angol költségvetés deficitje tavaly 0.2%ponttal meghaladta a 3%-ot. A deficit a közlejövőben a dinamikus gazdasági növekedés következtében várhatóan a kritikus küszöb alá csökkenhet. Emellett a biztos Hollandiát felszólította, hogy tegyen határozott lépéseket a kedvező költségvetési pozíció elérése érdekében (2003-ban 3%-os volt a hiány).

A kemény hangú figyelmeztetések mellett kedvező hírről is számot adott a pénzügyi biztos. Pozitív példaként hozta fel ugyanis Portugáliát, amely korábban már szintén kapott figyelmeztetést, de azóta a határozott lépéseknek köszönhetően ismét a 3 %-os küszöb alá sikerült szorítania a hiányát, így levételre került a "fekete listáról" (2003-ban a hiány a GDP 2.8%-a volt).

Pedro Solbes ismét határozottan kiállt a sokak által keményen bírált és értelmetlennek tartott előírás betartása mellett. A "gondolnunk kell a gyermekeinkre" kijelentéssel arra célzott, hogy egyetlen tagállam sem költekezhet felelőtlenül a következő generációk terhére , hiszen a költségeket később majd valakinek úgyis keményen meg kell fizetnie. A biztos ugyanakkor részben elismerte, hogy az egyes országok speciális helyzetbe (és megítélés alá) kerülhetnek a recesszió időszakában , ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az euró még fiatal valuta, és a stabilitását csak a kritériumok következetes betartásával lehet elősegíteni .

Amint néhány napja beszámoltunk róla, Solbes felvetette annak lehetőségét, hogy a most csatlakozó tagországoknak a strukturális átalakítások jelentős költségvetési vonzataira tekintettel néhány évig nem kellene betartaniuk a 3%-os GDP-arányos költségvetési deficitre vonatkozó előírást.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?