28 °C Budapest

NABI: a menedzsment csökkentette profit előrejelzését

Pénzcentrum
2004. április 6. 08:31

A NABI a tegnapi zárás után tette közzé első negyedéves értékesítési adatait, s ezzel párhuzamos a 2004-es főbb tervszámait. Január és március között a társaság 282 buszt értékesített, mely minimálisan elmarad az előző négy negyedév igen alacsony bázisától és 15%-kal alacsonyabb az éves terv időarányos részénél. Ezen eltérés oka nem határozható meg a társaság közleményéből. A menedzsment februárban zéró közeli profitról nyilatkozott 2004 egészére vonatkozóan, az első részletes tervszámok már veszteséget tartalmaznak. Konkrét számot nem publikált a menedzsment az adózás utáni eredmény vonatkozásában. Az, hogy a közlemény profit warningnak minősíthető-e, nehéz eldönteni, hiszen az elemzők 1.2 dolláros részvényenkénti veszteséggel kalkuláltak a márciusi konszenzusunkban.

Az első negyedéves értékesítés

Az első negyedévben 282 darab buszt értékesített a NABI. Ezen teljesítmény közel megegyezik a tavalyi átlagos negyedéves értékesítéssel, azonban a tavalyi évben a társaság jelentős nehézségekkel küzdött kulcsfejlesztés időbeli egybeesése és beszállítói problémák miatt. A január-márciusi teljesítmény így nem tekinthető megnyugtatónak azt követően, hogy a NABI 2003 végére megoldotta a korábbi termelési problémákat.


A legfőbb kérdés, hogy a társaság számára tovább romló forint árfolyam mellett a 282 darabos teljesítmény elegendő lesz-e a profitabilitás eléréséhez az első negyedévben. Megítélésünk szerint erre igen kevés az esély, hiszen az első negyedévet terheli a 7%-os létszámcsökkentés egyszeri költsége is.


A fenti táblázathoz mindenképpen szükségesnek tartjuk megemlíteni, hogy mind bruttó fedezeti, mind üzemi szinten számos egyszeri tétel jelentkezett az ábrázolt időszakban. Igaz egyszeri tételektől 2004. sem lesz mentes.

Tervszámok 2004-re

A menedzsment által megfogalmazott tervek:

  1. Eladott buszok száma: 1300-1350

  2. Árbevétel: 380-400 m USD

  3. Eredmény: tavalyinál kisebb veszteség


A tavalyi év eredeti eladási terve hasonló eladott busz darabszámmal kalkulált. A menedzsment már korábban megfogalmazta, hogy mérsékeltebb árbevételi teljesítménnyel kalkulál a jövőt illetően (célozva az árbevételi dinamikára). Az idei évben segítheti a terv teljesítését, hogy elvileg nincs kiemelt fontosságú fejlesztés és beruházás sem, mely jelentős gondokat okozott korábban.

Piaci oldalról kedvező körülményekkel számol a társaság; mind Angliában, mind az USA-ban jelentősen bővül a tervezett értékesítés idén. Az igen elenyésző magyar piacon csökkenő eladásokra számít a társaság, mivel a költségvetési támogatások visszaesnek. (Hol vannak már a 700SE elővárosi buszhoz kapcsolódó tervek...)

Az egy buszra jutó árbevételt vizsgálva megállapítható, hogy a tavaly megindult növekedés idén folytatódhat. Az alábbi számokat torzítja, hogy nincs kiemelve az alkatrész értékesítés a konszolidált árbevételből.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A menedzsment tervek pozitív vonása, hogy a CompoBus-ok száma az értékesítésen belül nő. A tavalyi 57-hez képest 96 ilyen busz eladása a terv.

Profitabilitás oldaláról továbbra sem rózsás a kép. Míg februárban Róna Péter zéró közeli eredményt várt 2004-től mára mindez "az egyszeri tételek miatt veszteséggé" változott, bár a 2003-as rekord értéknél kisebb veszteségre.
Változatlanul fenntartjuk azon véleményünket, hogy a NABI Csoport által eszközölt kölstégmegtakarítási program (7% létszámcsökkentés) nem lesz elegendő a profitabilitás helyreállításához 220 HUF/USD alatti árfolyam szintnél. S milyen messze vagyunk a 220 HUF/USD-től??

Részvénykilátások

Részvényesi oldalról nem látunk okot az optimizmusra. Nem értjük, hogy a menedzsment érvei
1., a termelési problémák kiküszöbölése után,
2., növekvő árbevétel mellett
3., elegendő mértékűnek tartott költségcsökkentést követően
miért nem állítható helyre a társaság profitabilitása?

A hitel megállapodás elhúzódása egyébként azt jelzi, hogy a hitelezők igen kemény garanciákat és követelmény rendszert kívánnak érvényesíteni. Maga a hiteltárgyalás sorozat sem forintos tétel egyébként a cég életében. Ha a februári gyorsjelentés már előrehaladott tárgyalásokról számolt be, akkor nem látjuk a szerződés bejelentés késlekedésének okát.

Az első jelentősebb spekulatív vétel a piacon a hitel megállapodással párhuzamosan alakulhat ki. Ezt követően azonban még mindig bizonytalan marad a részvény árazása. 2005-ben remélhetnek csak profitot a részvényesek, így az eladási oldal igen erős lesz minden pozitív hír esetén.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43