37 °C Budapest

NABI: a menedzsment csökkentette profit előrejelzését

Pénzcentrum
2004. április 6. 08:31

A NABI a tegnapi zárás után tette közzé első negyedéves értékesítési adatait, s ezzel párhuzamos a 2004-es főbb tervszámait. Január és március között a társaság 282 buszt értékesített, mely minimálisan elmarad az előző négy negyedév igen alacsony bázisától és 15%-kal alacsonyabb az éves terv időarányos részénél. Ezen eltérés oka nem határozható meg a társaság közleményéből. A menedzsment februárban zéró közeli profitról nyilatkozott 2004 egészére vonatkozóan, az első részletes tervszámok már veszteséget tartalmaznak. Konkrét számot nem publikált a menedzsment az adózás utáni eredmény vonatkozásában. Az, hogy a közlemény profit warningnak minősíthető-e, nehéz eldönteni, hiszen az elemzők 1.2 dolláros részvényenkénti veszteséggel kalkuláltak a márciusi konszenzusunkban.

Az első negyedéves értékesítés

Az első negyedévben 282 darab buszt értékesített a NABI. Ezen teljesítmény közel megegyezik a tavalyi átlagos negyedéves értékesítéssel, azonban a tavalyi évben a társaság jelentős nehézségekkel küzdött kulcsfejlesztés időbeli egybeesése és beszállítói problémák miatt. A január-márciusi teljesítmény így nem tekinthető megnyugtatónak azt követően, hogy a NABI 2003 végére megoldotta a korábbi termelési problémákat.


A legfőbb kérdés, hogy a társaság számára tovább romló forint árfolyam mellett a 282 darabos teljesítmény elegendő lesz-e a profitabilitás eléréséhez az első negyedévben. Megítélésünk szerint erre igen kevés az esély, hiszen az első negyedévet terheli a 7%-os létszámcsökkentés egyszeri költsége is.


A fenti táblázathoz mindenképpen szükségesnek tartjuk megemlíteni, hogy mind bruttó fedezeti, mind üzemi szinten számos egyszeri tétel jelentkezett az ábrázolt időszakban. Igaz egyszeri tételektől 2004. sem lesz mentes.

Tervszámok 2004-re

A menedzsment által megfogalmazott tervek:

  1. Eladott buszok száma: 1300-1350

  2. Árbevétel: 380-400 m USD

  3. Eredmény: tavalyinál kisebb veszteség


A tavalyi év eredeti eladási terve hasonló eladott busz darabszámmal kalkulált. A menedzsment már korábban megfogalmazta, hogy mérsékeltebb árbevételi teljesítménnyel kalkulál a jövőt illetően (célozva az árbevételi dinamikára). Az idei évben segítheti a terv teljesítését, hogy elvileg nincs kiemelt fontosságú fejlesztés és beruházás sem, mely jelentős gondokat okozott korábban.

Piaci oldalról kedvező körülményekkel számol a társaság; mind Angliában, mind az USA-ban jelentősen bővül a tervezett értékesítés idén. Az igen elenyésző magyar piacon csökkenő eladásokra számít a társaság, mivel a költségvetési támogatások visszaesnek. (Hol vannak már a 700SE elővárosi buszhoz kapcsolódó tervek...)

Az egy buszra jutó árbevételt vizsgálva megállapítható, hogy a tavaly megindult növekedés idén folytatódhat. Az alábbi számokat torzítja, hogy nincs kiemelve az alkatrész értékesítés a konszolidált árbevételből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A menedzsment tervek pozitív vonása, hogy a CompoBus-ok száma az értékesítésen belül nő. A tavalyi 57-hez képest 96 ilyen busz eladása a terv.

Profitabilitás oldaláról továbbra sem rózsás a kép. Míg februárban Róna Péter zéró közeli eredményt várt 2004-től mára mindez "az egyszeri tételek miatt veszteséggé" változott, bár a 2003-as rekord értéknél kisebb veszteségre.
Változatlanul fenntartjuk azon véleményünket, hogy a NABI Csoport által eszközölt kölstégmegtakarítási program (7% létszámcsökkentés) nem lesz elegendő a profitabilitás helyreállításához 220 HUF/USD alatti árfolyam szintnél. S milyen messze vagyunk a 220 HUF/USD-től??

Részvénykilátások

Részvényesi oldalról nem látunk okot az optimizmusra. Nem értjük, hogy a menedzsment érvei
1., a termelési problémák kiküszöbölése után,
2., növekvő árbevétel mellett
3., elegendő mértékűnek tartott költségcsökkentést követően
miért nem állítható helyre a társaság profitabilitása?

A hitel megállapodás elhúzódása egyébként azt jelzi, hogy a hitelezők igen kemény garanciákat és követelmény rendszert kívánnak érvényesíteni. Maga a hiteltárgyalás sorozat sem forintos tétel egyébként a cég életében. Ha a februári gyorsjelentés már előrehaladott tárgyalásokról számolt be, akkor nem látjuk a szerződés bejelentés késlekedésének okát.

Az első jelentősebb spekulatív vétel a piacon a hitel megállapodással párhuzamosan alakulhat ki. Ezt követően azonban még mindig bizonytalan marad a részvény árazása. 2005-ben remélhetnek csak profitot a részvényesek, így az eladási oldal igen erős lesz minden pozitív hír esetén.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?