18 °C Budapest

NABI: a menedzsment csökkentette profit előrejelzését

Pénzcentrum
2004. április 6. 08:31

A NABI a tegnapi zárás után tette közzé első negyedéves értékesítési adatait, s ezzel párhuzamos a 2004-es főbb tervszámait. Január és március között a társaság 282 buszt értékesített, mely minimálisan elmarad az előző négy negyedév igen alacsony bázisától és 15%-kal alacsonyabb az éves terv időarányos részénél. Ezen eltérés oka nem határozható meg a társaság közleményéből. A menedzsment februárban zéró közeli profitról nyilatkozott 2004 egészére vonatkozóan, az első részletes tervszámok már veszteséget tartalmaznak. Konkrét számot nem publikált a menedzsment az adózás utáni eredmény vonatkozásában. Az, hogy a közlemény profit warningnak minősíthető-e, nehéz eldönteni, hiszen az elemzők 1.2 dolláros részvényenkénti veszteséggel kalkuláltak a márciusi konszenzusunkban.

Az első negyedéves értékesítés

Az első negyedévben 282 darab buszt értékesített a NABI. Ezen teljesítmény közel megegyezik a tavalyi átlagos negyedéves értékesítéssel, azonban a tavalyi évben a társaság jelentős nehézségekkel küzdött kulcsfejlesztés időbeli egybeesése és beszállítói problémák miatt. A január-márciusi teljesítmény így nem tekinthető megnyugtatónak azt követően, hogy a NABI 2003 végére megoldotta a korábbi termelési problémákat.


A legfőbb kérdés, hogy a társaság számára tovább romló forint árfolyam mellett a 282 darabos teljesítmény elegendő lesz-e a profitabilitás eléréséhez az első negyedévben. Megítélésünk szerint erre igen kevés az esély, hiszen az első negyedévet terheli a 7%-os létszámcsökkentés egyszeri költsége is.


A fenti táblázathoz mindenképpen szükségesnek tartjuk megemlíteni, hogy mind bruttó fedezeti, mind üzemi szinten számos egyszeri tétel jelentkezett az ábrázolt időszakban. Igaz egyszeri tételektől 2004. sem lesz mentes.

Tervszámok 2004-re

A menedzsment által megfogalmazott tervek:

  1. Eladott buszok száma: 1300-1350

  2. Árbevétel: 380-400 m USD

  3. Eredmény: tavalyinál kisebb veszteség


A tavalyi év eredeti eladási terve hasonló eladott busz darabszámmal kalkulált. A menedzsment már korábban megfogalmazta, hogy mérsékeltebb árbevételi teljesítménnyel kalkulál a jövőt illetően (célozva az árbevételi dinamikára). Az idei évben segítheti a terv teljesítését, hogy elvileg nincs kiemelt fontosságú fejlesztés és beruházás sem, mely jelentős gondokat okozott korábban.

Piaci oldalról kedvező körülményekkel számol a társaság; mind Angliában, mind az USA-ban jelentősen bővül a tervezett értékesítés idén. Az igen elenyésző magyar piacon csökkenő eladásokra számít a társaság, mivel a költségvetési támogatások visszaesnek. (Hol vannak már a 700SE elővárosi buszhoz kapcsolódó tervek...)

Az egy buszra jutó árbevételt vizsgálva megállapítható, hogy a tavaly megindult növekedés idén folytatódhat. Az alábbi számokat torzítja, hogy nincs kiemelve az alkatrész értékesítés a konszolidált árbevételből.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A menedzsment tervek pozitív vonása, hogy a CompoBus-ok száma az értékesítésen belül nő. A tavalyi 57-hez képest 96 ilyen busz eladása a terv.

Profitabilitás oldaláról továbbra sem rózsás a kép. Míg februárban Róna Péter zéró közeli eredményt várt 2004-től mára mindez "az egyszeri tételek miatt veszteséggé" változott, bár a 2003-as rekord értéknél kisebb veszteségre.
Változatlanul fenntartjuk azon véleményünket, hogy a NABI Csoport által eszközölt kölstégmegtakarítási program (7% létszámcsökkentés) nem lesz elegendő a profitabilitás helyreállításához 220 HUF/USD alatti árfolyam szintnél. S milyen messze vagyunk a 220 HUF/USD-től??

Részvénykilátások

Részvényesi oldalról nem látunk okot az optimizmusra. Nem értjük, hogy a menedzsment érvei
1., a termelési problémák kiküszöbölése után,
2., növekvő árbevétel mellett
3., elegendő mértékűnek tartott költségcsökkentést követően
miért nem állítható helyre a társaság profitabilitása?

A hitel megállapodás elhúzódása egyébként azt jelzi, hogy a hitelezők igen kemény garanciákat és követelmény rendszert kívánnak érvényesíteni. Maga a hiteltárgyalás sorozat sem forintos tétel egyébként a cég életében. Ha a februári gyorsjelentés már előrehaladott tárgyalásokról számolt be, akkor nem látjuk a szerződés bejelentés késlekedésének okát.

Az első jelentősebb spekulatív vétel a piacon a hitel megállapodással párhuzamosan alakulhat ki. Ezt követően azonban még mindig bizonytalan marad a részvény árazása. 2005-ben remélhetnek csak profitot a részvényesek, így az eladási oldal igen erős lesz minden pozitív hír esetén.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem