25 °C Budapest

MOL, OTP: merre tovább az abszolút csúcsról? (Technikai elemzés)

Pénzcentrum
2004. április 6. 09:35

Medgyessy is megmondta: bika tőzsde van. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy történelmi csúcson áll a BUX index, és soha nem látott magasságokban tartózkodik az OTP - és péntek óta a MOL is. Érdemes-e még venni a két legjobban teljesítő blue-chip-ből, vagy most már inkább short-olni érdemes?A MOL részvényei múlt hét pénteken jelentős ugrást produkáltak, és végre sikerült áttörni történelmi csúcspontjukat, ráadásul kiemelkedő forgalom mellett. A pénteki nap kiváló példa volt arra, hogy láthassuk, hogy a piac mennyire nem szereti a bizonytalanságot: elég volt egy olyan hír, mely csökkentette ezt (április 30-án aláírhatják a MOL-PKN stratégiai megállapodást, ami jelentős költség csökkenésekkel jár), és az árfolyam máris folyamatos emelkedésnek indult.

A MOL az elmúlt hónapokban relatíve gyengén teljesített, elsősorban a PKN-nel kapcsolatos bizonytalansági tényezőnek köszönhetően. Mindazonáltal a papírok hónapok óta egy emelkedő csatornában mozognak, ezen belül pedig még van tere az emelkedésnek anélkül, hogy kitörnének belőle.


Az árfolyamot egyébként a tavaly decemberi korrekció alkalmával kiválóan megtartotta a 6,000 Ft-os (ellenállásból lett) támasz szint, ami igen sokáig erőteljes ellenállsként funkcionált. Ezt a szintet egyébként erősítette az 1998-as (most már csak lokális, 7,360 Ft-os) csúcspont, valamint az ezt követő lokális mélypont közé húzott Fibonacci egyik szintje is.

Mindezek alapján nem elképzelhetetlen, hogy az elkövetkező napokban egy traders' remorse jelenségnek leszünk a tanúi, azaz az árfolyam visszateszteli a 7,360 Ft-nál lévő ellenállás szintet, ezt azonban nem szabadna felülről áttörnie ahhoz, hogy biztatónak ítélhessük meg a folytatást.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?