22 °C Budapest

GKI-Erste: csak átmeneti a 7% feletti infláció

Pénzcentrum
2004. április 5. 08:44

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint az év eleji adatok is alátámasztják, hogy folytatódik a gazdasági növekedés tavaly ősszel elkezdődött export- és beruházás-vezérelt gyorsulása és az egyensúly némi javulása. A lakossági jövedelmek bővülése lefékeződött, az infláció átmenetileg emelkedik. Megkezdődött a kamatok csökkenése.

Az ipar kivitele januárban 18,7%-kal nőtt, miközben belföldi értékesítése 3,6%-kal csökkent. Több mint 25%-kal emelkedett a villamos gépek és műszerek gyártása, főleg a híradástechnikai cikkek exportja révén. Csaknem 4%-kal csökkent az energiatermelés - a melegebb időjárás hatására -, s a textilipar, az élelmiszeripar - ezen belül a dohányipar - valamint különösen a bőr- és cipőipar teljesítménye. Az építőipari termelés nagy bővülésében szerepe volt a kedvező januári időjárásnak is.

Januárban a népesség nagyobb hányada jelent meg a munkaerőpiacon, mint egy éve, a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma is nőtt. A munkanélküliségi ráta a november-januári átlaghoz képest 0,2 százalékponttal emelkedett. A 15-24 éves fiatalok aránya az összes munkanélküli mintegy ötöde, a korcsoport munkanélküliségi rátája 13,4%. A versenyszférában valamivel többen, a költségvetési szektorban kevesebben dolgoztak, mint egy éve. A bruttó keresetek 8,1%-kal, a nettó bérek 7%-kal, a reálkeresetek 0,4%-kal voltak magasabbak, mint tavaly januárban. Ezen belül a költségvetési szektorban 6,6%-kal, a versenyszektorban 10,5%-kal nőttek a bérek.

A külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg hiánya januárban - 2003. utolsó negyedévéhez hasonlóan - kisebb volt, mint egy évvel korábban. Különösen örvendetes a kivitel magas szintje. Idén - főleg a beruházási fellendüléshez kapcsolódóan - a külkereskedelmi hiány még emelkedni fog, ezt azonban ellentételezheti az idegenforgalmi aktívum bővülése.

A következő hónapokban az áremelkedés még 7% fölött lesz, az év végére azonban ismét 6% körül várható. A gyorsulást főleg a forgalmi adók és a szabályozott (pl. energia-) árak éveleji emelése okozta. Az infláció csökkenése a magas bázis mellett a jövedelem-növekedés lassulásának és az EU-csatlakozással tovább erősödő versenynek lesz köszönhető. Ez utóbbi különösen az élelmiszerek körében lesz jellemző.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jegybank, ha egyelőre inkább szimbolikusan is, de csökkentette az alapkamatot. További kamatmérséklés várható, miközben a forint viszonylag erős marad.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08