27 °C Budapest

Az európai bankoknak nem könnyű a kontinentális terjeszkedés

Pénzcentrum
2004. április 1. 13:13

A legtöbb európai ügyfél elégedett saját országa bankrendszerével, szívesebben veszi igénybe a hazai bankok szolgáltatásait, mint a külföldiekét, és nem örülne pán-európai szuperbankok kialakulásának. Ugyanakkor mindez nem jelenti azt, hogy eleve elzárkóznának külföldi bankok szolgáltatásainak használatától, állapítja meg egy, a KPMG számára készített felmérés. A kutatók szerint az európai bankoknak még sok feladattal kell megbirkózniuk, ha élvezni akarják azokat az előnyöket, amelyeket a tervezett egységes európai pénzpiac kínál, és amelynek kereteit az Európai Unió 2005-re rögzíteni kívánja.

A Banking beyond borders: will European consumers buy it? című felmérést a YouGov piackutató végezte a KPMG megbízásából, több mint 2300 banki ügyfél megkérdezésével. Tíz európai országban kérdezték az ügyfeleket arról, mennyire elégedettek a jelenlegi banki szolgáltatásokkal, és miként vélekednek a bankok nemzetközi terjeszkedéséről.

Határokon át
A válaszok összességében azt jelzik, hogy Európa megosztott ezekben a kérdésekben. Az ügyfelek Észak- és Nyugat-Európában általában nem szívesen használják a külföldi bankokat. Az egységes piac megteremtését leginkább a britek és a hollandok ellenzik - a britek 73 %-a és a hollandok 71 %-a inkább a hazai pénzintézetekkel bankolna, mint a külföldiekkel (a 10 ország átlaga 53 % volt).
Jóval nagyobb a hajlandóság az egységesülésre a dél- és közép-európai országokban: a spanyolok, olaszok, csehek és lengyelek több mint 80 százaléka támogatja az egységes pénzpiac létrehozását, sokan értettek egyet azzal is, hogy a bankszektornak át kell alakulnia, és nyitottabbá kell válnia a külföldi bankok felé.

Az egységes európai pénzügyi piac
Az Európai Unió 2000-es lisszaboni csúcsértekezlete azt a célt tűzte ki, hogy az Unió 2010-re legyen a világ legversenyképesebb és legdinamikusabban fejlődő, tudásalapú gazdasága. Mindennek eléréséhez kiemelkedő feladatként határozták meg az egységes európai pénzügyi piac megteremtését 2005 végére.
Az EU akciótervének megvalósítása a végéhez közeledik. A szükséges jogi változások többsége megszületett - a 42 módosítandó jogszabályból 37-et már alkalmaznak.
Ezek célja:
• egységes nagykereskedelmi piac megteremtése,
• nyitott és biztonságos kereskedelmi piacok létrehozása,
• magas színvonalú és egységes standardok az óvatosság elvének érvényesítése érdekében.
A kereskedelmi piacokon azonban még komoly, részben kormányzati vagy szabályozási hátterű akadályok vannak: az egyes államokban még léteznek eltérő saját szabályozások, illetve más a fogyasztóvédelem jogi szintje.
Összességében ugyanakkor a törvénykezés és szabályozás terén egyaránt közelítünk az egységes piac feltételeinek megteremtéséhez.
A nemzetközi terjeszkedést megnehezíti, hogy az összes megkérdezett csaknem fele egyetlen külföldi bankot sem tudott megnevezni, és mindössze 52%-uk tudott legalább egy külföldi pénzintézetet említeni. A legismertebb a Deutsche Bank (10 %), a Citibank és a Barclays (mindkettő 4 %).

Lengyelországban például a megkérdezettek mindössze fele tudott megnevezni legalább egy külföldi bankot, miközben a helyi bankok 90 %-a külföldi kézben van.
"Ennek az lehet az oka, hogy sok külföldi bank helyi pénzintézet nevét használva működik, azaz sok ügyfél nem is tudja, valójában ki a bank tulajdonosa. Bár Magyarország nem szerepelt a felmérésben, a helyzet hasonlónak tűnik nálunk is" - tette hozzá John Varsanyi, a KPMG magyarországi irodájának pénzügyi szolgáltatásokért felelős partnere.

Ugyanakkor a felmérés szerint vannak bíztató jelek is: az összes megkérdezett 68 %-a támogatja az egységes pénzpiac létrehozását, míg 60%-uk tartja elképzelhetőnek, hogy a jövőben külföldi bank szolgáltatását is használja majd. A válaszadók fele egyetért a pénzpiacok nyitottabbá tételével is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Brendan Nelson, a KPMG Globális Pénzügyi Szolgáltatások üzletágának elnöke szerint a bankok számára eddig is nehéz volt a nemzetközi terjeszkedés, és ez így lesz a jövőben, még az egységes pénzpiac keretei között is.
"Bár az ügyfelek eléggé nyitottak ahhoz, hogy külföldi pénzintézettel is bankoljanak, komoly piacnyerésre nemigen számíthatnak a külföldi bankok. Kulcskérdés lesz, milyen stratégiát követnek a bankok a márkanevekkel - a külföldi bankok ilyen alacsony ismertségét tekintve a bankok vagy sok időt és pénzt invesztálva valóban ismertté teszik magukat, vagy egy helyi, ismert pénzintézet felvásárlásával hatolhatnak be a piacra" - hangsúlyozta Brendan Nelson.

John Varsanyi is úgy véli, a kereskedelmi bankok számára mindez komoly kihívásokat jelent, ha ki akarják terjeszteni szolgáltatásaikat más országokra is, különösen amikor az Európai Unió, tíz új állam felvételével, tovább bővül ebben az évben.
"Új ügyfeleket szerezni és megtartani akkor van esély, ha a bank rugalmas árstruktúrát, minőségi termékeket és szolgáltatásokat kínál, és hatékony értékesítési csatornákat épít ki" - tette hozzá John Varsanyi.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?