23 °C Budapest

A MAVA pakett sorsáról... Vihar előtti csend a Globus piacán?

Pénzcentrum
2004. március 25. 10:30

A Globus részvények jövőbeli árfolyam alakulása szempontjából kétségkívül a MAVA kezében lévő, értékesítésre váró, az év végén még 11.84%-os nagyságrendet képviselő pakett sorsa jelenti pillanatnyilag a legnagyobb kockázati tényezőt. Néhány hét múlva, a negyedév lezárulását követően már valószínűleg tudjuk majd, hogy a január-márciusi időszakban mekkora részvénymennyiséget adott el a pénzügyi befektetőként jegyzett alap, a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján mégis érdemes előregondolkodni, hogy mekkora eladói nyomásra lehet számítani a következő hónapokban.
Mint ismeretes, a tavaly márciusi közgyűlés határozatai alapján a MAVA a Békéscsabai Hűtőipari Rt. értékesítésének ellentételezéseként zártkörű tőkeemelés révén 1,040,000 db részvényt jegyzett le 1,125 Ft/db-os árfolyamon, ezenkívül a társaság saját részvényeiből 400,000 db-ot szerzett meg. 2005 szeptemberétől a Globus eladási jogot biztosít a MAVA számára részvényenként legfeljebb 1,050 Ft mínusz a kifizetett osztalék árfolyamon.

A jelenlegi árfolyamszint mellett a hazánkban már újabb befektetéseket nem tervező, csak a jelenlegi részesedéseit minél hamarabb, de nem áron alul értékesíteni szándékozó MAVA érdeke korántsem a másfél év múlva életbe lépő, pusztán biztonságot nyújtó eladási opció lehívásához fűződik.

A Globus hagyományos osztalékpolitikája alapján jelenleg egy részvényre évenként 50-70 Ft-os osztalék valószínűsíthető. A törtosztalékra jogosító részvények elméletben már november 5-e óta foroghatnának a parketten, mindezidáig azonban még egyetlen kötés sem született rájuk, tehát továbbra is a MAVA tulajdonában vannak.

A fennmaradó 400,000 db részvényből az októbertől decemberig tartó időszakban 263,581 db részvényt értékesített az alap, azaz a Globus negyedéves összforgalmának 58%-át kitevő tranzakciókban egyedül állt az eladói oldalon.

Idén eddig 200,000 db részvénynél valamivel több Globus papír cserélt gazdát a parketten, azaz a fennmaradó 136,419 db részvény jelentős hányadát már eladhatta a MAVA, persze a legnagyobb realitása a folyamatos, de óvatos kiszállásnak van (elképzelhető, hogy néhány 10,000 db-os részvénypakett még az április-májusi időszakban is értékesítésre vár).

Az egyelőre eltérő osztalékjogosultságot megtestesítő részvénysorozat egységesítésére csak a szelvényvágást követően kerülhet sor. A rendelkezésre álló információk alapján tehát az valószínűsíthető, hogy május végéig enyhülhet, ezt követően azonban a korábbinál is jelentősebb lehet a MAVA kiszállási szándékához köthető eladói nyomás a Globus piacán.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM