12 °C Budapest

Külföldi elemzők az inflációról - nem lesz kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2004. március 11. 15:37

Bár a februári inflációs adat a vártnál kedvezőbb lett és a forint az elmúlt időszakban erősödik a külföldi elemzők továbbra sem várnak jegybanki kamatcsökkentést. Ugyanakkor egyes szakemberek a forint további erősödése után a gazdaság és a kormány nyomást gyakorolhat az MNB-re a kamatok csökkentése érdekében.

Az MTI által megkérdezett elemzők közül Jens Nordvig, a Goldman Sachs stratégája szerint következő hónapokban "igen mérsékelt" további gyorsulás vérható, az is főleg a bázishatások miatt. Az elemző a következő két-három hónapra 7,0-7,4 százalék közötti 12 havi adatokra számít. Arra a kérdésre, hogy a magas infláció és az egyidejűleg erős forint nem állítja-e nehezen feloldható pénzügypolitikai dilemma elé a jegybankot, Nordvig azt mondta: a helyzetet az MNB szempontjából nem nevezné dilemmának, mert a jegybank most egyértelműen az inflációra összpontosít, és az inflációs kilátások "továbbra sem jók". A mostani forintárfolyammal a bank "nyilván nagyon elégedett", de rövid távon ez még nem fog elvezetni az infláció csökkenéséhez. A Goldman Sachs szakértője szerint ezért legalábbis három hónapos távlatban nem elképzelhető a 12,50 százalékos alapkamat csökkentése.

Jeff Gable , a Deutsche Bank feltörekvő piacokért felelős alelnöke szerint a vártnál jobb februári adat enyhíti azokat az aggályokat, hogy az infláció elszabadulhat az ellenőrzés alól. A pénzügypolitikai kilátásokra vonatkozó kérdésre a Deutsche Bank elemzője azt mondta, hogy az MNB most az inflációra - ezen belül is már a 2005-ös inflációra -, valamint az inflációs várakozásokra koncentrál, és egyetlen hónap adatsora nem fog jelentős változást hozni a monetáris alapállásban.
Gable szerint annyi elképzelhető, hogy ha a következő hónapok inflációs adata jóval elmarad az MNB várakozásaitól, az erősítheti az esélyét a vártnál valamivel korábbi kamatcsökkentésnek, ennek mértéke is azonban mérsékelt lehet csak. Az elemző megerősítette azt a korábbi előrejelzését, hogy a jegybanki alapkamat az év végén is kétszámjegyű lesz.

Adam Slater , a Crédit Agricole Indosuez londoni irodájának térségi stratégája szerint a 12 havi infláció a következő három hónapban - várhatóan áprilisban - 8 százalék körül fog tetőzni.

Arra a kérdésre, hogy az erősödő forint és a magas infláció együtt merre befolyásolhatja a jegybank pénzügypolitikáját, Slater azt mondta: az elmúlt egy hónapban "valóban meglehetősen eltúlzott mértékű" forinterősödés ment végbe, de az árfolyam ezzel együtt is csak oda került vissza, ahol tavaly szeptember-októberben volt, vagyis ennek önmagában nincs sok befolyása a jegybanki kamatdöntésekre. A ház fenntartja azt az álláspontját, hogy egyelőre meglehetősen távoli a kamatcsökkentés esélye. További jelentős forinterősödés esetén azonban "az ipari lobbi és a pénzügyminisztérium" nyilván ismét nyomást gyakorolna az MNB-re a monetáris alapállás módosítása végett - tette hozzá az elemző.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm