Külföldi elemzők az inflációról - nem lesz kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2004. március 11. 15:37

Bár a februári inflációs adat a vártnál kedvezőbb lett és a forint az elmúlt időszakban erősödik a külföldi elemzők továbbra sem várnak jegybanki kamatcsökkentést. Ugyanakkor egyes szakemberek a forint további erősödése után a gazdaság és a kormány nyomást gyakorolhat az MNB-re a kamatok csökkentése érdekében.

Az MTI által megkérdezett elemzők közül Jens Nordvig, a Goldman Sachs stratégája szerint következő hónapokban "igen mérsékelt" további gyorsulás vérható, az is főleg a bázishatások miatt. Az elemző a következő két-három hónapra 7,0-7,4 százalék közötti 12 havi adatokra számít. Arra a kérdésre, hogy a magas infláció és az egyidejűleg erős forint nem állítja-e nehezen feloldható pénzügypolitikai dilemma elé a jegybankot, Nordvig azt mondta: a helyzetet az MNB szempontjából nem nevezné dilemmának, mert a jegybank most egyértelműen az inflációra összpontosít, és az inflációs kilátások "továbbra sem jók". A mostani forintárfolyammal a bank "nyilván nagyon elégedett", de rövid távon ez még nem fog elvezetni az infláció csökkenéséhez. A Goldman Sachs szakértője szerint ezért legalábbis három hónapos távlatban nem elképzelhető a 12,50 százalékos alapkamat csökkentése.

Jeff Gable , a Deutsche Bank feltörekvő piacokért felelős alelnöke szerint a vártnál jobb februári adat enyhíti azokat az aggályokat, hogy az infláció elszabadulhat az ellenőrzés alól. A pénzügypolitikai kilátásokra vonatkozó kérdésre a Deutsche Bank elemzője azt mondta, hogy az MNB most az inflációra - ezen belül is már a 2005-ös inflációra -, valamint az inflációs várakozásokra koncentrál, és egyetlen hónap adatsora nem fog jelentős változást hozni a monetáris alapállásban.
Gable szerint annyi elképzelhető, hogy ha a következő hónapok inflációs adata jóval elmarad az MNB várakozásaitól, az erősítheti az esélyét a vártnál valamivel korábbi kamatcsökkentésnek, ennek mértéke is azonban mérsékelt lehet csak. Az elemző megerősítette azt a korábbi előrejelzését, hogy a jegybanki alapkamat az év végén is kétszámjegyű lesz.

Adam Slater , a Crédit Agricole Indosuez londoni irodájának térségi stratégája szerint a 12 havi infláció a következő három hónapban - várhatóan áprilisban - 8 százalék körül fog tetőzni.

Arra a kérdésre, hogy az erősödő forint és a magas infláció együtt merre befolyásolhatja a jegybank pénzügypolitikáját, Slater azt mondta: az elmúlt egy hónapban "valóban meglehetősen eltúlzott mértékű" forinterősödés ment végbe, de az árfolyam ezzel együtt is csak oda került vissza, ahol tavaly szeptember-októberben volt, vagyis ennek önmagában nincs sok befolyása a jegybanki kamatdöntésekre. A ház fenntartja azt az álláspontját, hogy egyelőre meglehetősen távoli a kamatcsökkentés esélye. További jelentős forinterősödés esetén azonban "az ipari lobbi és a pénzügyminisztérium" nyilván ismét nyomást gyakorolna az MNB-re a monetáris alapállás módosítása végett - tette hozzá az elemző.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?