16 °C Budapest

Külföldi elemzők az inflációról - nem lesz kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2004. március 11. 15:37

Bár a februári inflációs adat a vártnál kedvezőbb lett és a forint az elmúlt időszakban erősödik a külföldi elemzők továbbra sem várnak jegybanki kamatcsökkentést. Ugyanakkor egyes szakemberek a forint további erősödése után a gazdaság és a kormány nyomást gyakorolhat az MNB-re a kamatok csökkentése érdekében.

Az MTI által megkérdezett elemzők közül Jens Nordvig, a Goldman Sachs stratégája szerint következő hónapokban "igen mérsékelt" további gyorsulás vérható, az is főleg a bázishatások miatt. Az elemző a következő két-három hónapra 7,0-7,4 százalék közötti 12 havi adatokra számít. Arra a kérdésre, hogy a magas infláció és az egyidejűleg erős forint nem állítja-e nehezen feloldható pénzügypolitikai dilemma elé a jegybankot, Nordvig azt mondta: a helyzetet az MNB szempontjából nem nevezné dilemmának, mert a jegybank most egyértelműen az inflációra összpontosít, és az inflációs kilátások "továbbra sem jók". A mostani forintárfolyammal a bank "nyilván nagyon elégedett", de rövid távon ez még nem fog elvezetni az infláció csökkenéséhez. A Goldman Sachs szakértője szerint ezért legalábbis három hónapos távlatban nem elképzelhető a 12,50 százalékos alapkamat csökkentése.

Jeff Gable , a Deutsche Bank feltörekvő piacokért felelős alelnöke szerint a vártnál jobb februári adat enyhíti azokat az aggályokat, hogy az infláció elszabadulhat az ellenőrzés alól. A pénzügypolitikai kilátásokra vonatkozó kérdésre a Deutsche Bank elemzője azt mondta, hogy az MNB most az inflációra - ezen belül is már a 2005-ös inflációra -, valamint az inflációs várakozásokra koncentrál, és egyetlen hónap adatsora nem fog jelentős változást hozni a monetáris alapállásban.
Gable szerint annyi elképzelhető, hogy ha a következő hónapok inflációs adata jóval elmarad az MNB várakozásaitól, az erősítheti az esélyét a vártnál valamivel korábbi kamatcsökkentésnek, ennek mértéke is azonban mérsékelt lehet csak. Az elemző megerősítette azt a korábbi előrejelzését, hogy a jegybanki alapkamat az év végén is kétszámjegyű lesz.

Adam Slater , a Crédit Agricole Indosuez londoni irodájának térségi stratégája szerint a 12 havi infláció a következő három hónapban - várhatóan áprilisban - 8 százalék körül fog tetőzni.

Arra a kérdésre, hogy az erősödő forint és a magas infláció együtt merre befolyásolhatja a jegybank pénzügypolitikáját, Slater azt mondta: az elmúlt egy hónapban "valóban meglehetősen eltúlzott mértékű" forinterősödés ment végbe, de az árfolyam ezzel együtt is csak oda került vissza, ahol tavaly szeptember-októberben volt, vagyis ennek önmagában nincs sok befolyása a jegybanki kamatdöntésekre. A ház fenntartja azt az álláspontját, hogy egyelőre meglehetősen távoli a kamatcsökkentés esélye. További jelentős forinterősödés esetén azonban "az ipari lobbi és a pénzügyminisztérium" nyilván ismét nyomást gyakorolna az MNB-re a monetáris alapállás módosítása végett - tette hozzá az elemző.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM