23 °C Budapest

Gál J.:"a kormány szembeszáll a gyógyszergyárak profitéhségével" - csökkenő árfolyamok a tőzsdén

Pénzcentrum
2004. március 11. 09:37

Egyre inkább fokozódik a politikai feszültség a gyógyszerárak és támogatások körül. A gyógyszerárak idei év eleji átlagos áremelkedése meghaladta az előzetese várakozásokat, mely gyakorlatilag szikraként hatott a gyógyszerkassza kiadásait limitálni próbáló törekvések miatt kialakult feszültségben. 2004 január 9-én azt jósoltuk, hogy nagy harcra lehet számítani és ez be is következett.

A gyógyszergyártók és az OEP közötti egyeztetések megkezdődtek. A hangulatot alapvetően felkorbácsolta, hogy politikai támadások kereszttüzébe kerültek az év eleji gyógyszeráremelések.
A jelenlegi fő problémát az jelenti, hogy az OEP és a kormány tartani kívánja a gyógyszerkassza tavalyi kiadásait (240 mrd Ft), miközben független becslések szerint a tényleges ráfordítás növekmény - egyéb feltételek változatlansága mellett - 40-60 mrd Ft lehet (a gyógyszerfogyasztás növekedésének köszönhetően). Ezen 40-60 mrd Ft megtakarítására mind a mai napig nem született meg az a tervezet, mely a támogatási struktúra torzulásain keresztül szüntetné meg a hiány növekedésének alapvető okait. Január 1-vel bekövetkeztek bizonyos kiigazítások a támogatási rendszerben, de ezek csupán a kozmetikai szintet érték el.

A legfőbb veszély most tőzsdei oldalról, hogy ismételten visszatér az OEP-Egészségügyi Minisztérium duó a tavaly év végi gyakorlathoz, miszerint a terven felüli támogatási összeg kiadást a gyártókkal fizetteték meg.
Erre utal Gál J. Zoltán kormányszóvivő tegnapi kijelentése "a kormány szembeszáll a gyógyszergyárak profitéhségével". A gyártók ultimátumot kaptak, hogy péntekig javaslatot kell tenniük a megtakarításokra.

A tavalyi támogatási visszatérítések az Egis és a Richter esetében csak az utolsó 4 hónapra 6-700 m Ft-os költség többletet jelentettek. Éves szinten 2.5 mrd Ft körüli érvágás igencsak negatívan érintené a két társaság tőzsdei megítélését.

A Richter pillanatnyilag 3.2%-os csökkenést mutat, míg az Egis árfolyama 2%-kal gyengült.

Egyébként:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kormányzati részről tavaly szeptemberben ígéret hangzott el arra vonatkozóan, hogy a gyártók általi befizetés rendszerének kialakítása egyszeri rendkívüli helyzetre szólt, s ezzel nem fog még egyszer élni az OEP-Egészségügyi Minisztérium.
Ezt felesleges tovább kommentálni...

A visszafizetési gyakorlat, mint azt már többször megírtuk, olyan társaságokat is sújtott melyek forgalom növekedése erősen elmaradt a piaci átlagtól, s így a gyógyszerkassza hiányának tervezett szint fölé emelkedéséből nem vették ki részüket. Tekintettel a forgalom arányos visszafizetési kötelezettségre, a legnagyobb növekedést elérő cégek nem váltak érdekeltté a promóciós tevékenység korlátozásában. A forgalom növelésének nettó nyertesei a legnagyobb dinamikát elérő cégek lettek a befizetési kötelezettség mellett is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?