26 °C Budapest

Gál J.:"a kormány szembeszáll a gyógyszergyárak profitéhségével" - csökkenő árfolyamok a tőzsdén

Pénzcentrum
2004. március 11. 09:37

Egyre inkább fokozódik a politikai feszültség a gyógyszerárak és támogatások körül. A gyógyszerárak idei év eleji átlagos áremelkedése meghaladta az előzetese várakozásokat, mely gyakorlatilag szikraként hatott a gyógyszerkassza kiadásait limitálni próbáló törekvések miatt kialakult feszültségben. 2004 január 9-én azt jósoltuk, hogy nagy harcra lehet számítani és ez be is következett.

A gyógyszergyártók és az OEP közötti egyeztetések megkezdődtek. A hangulatot alapvetően felkorbácsolta, hogy politikai támadások kereszttüzébe kerültek az év eleji gyógyszeráremelések.
A jelenlegi fő problémát az jelenti, hogy az OEP és a kormány tartani kívánja a gyógyszerkassza tavalyi kiadásait (240 mrd Ft), miközben független becslések szerint a tényleges ráfordítás növekmény - egyéb feltételek változatlansága mellett - 40-60 mrd Ft lehet (a gyógyszerfogyasztás növekedésének köszönhetően). Ezen 40-60 mrd Ft megtakarítására mind a mai napig nem született meg az a tervezet, mely a támogatási struktúra torzulásain keresztül szüntetné meg a hiány növekedésének alapvető okait. Január 1-vel bekövetkeztek bizonyos kiigazítások a támogatási rendszerben, de ezek csupán a kozmetikai szintet érték el.

A legfőbb veszély most tőzsdei oldalról, hogy ismételten visszatér az OEP-Egészségügyi Minisztérium duó a tavaly év végi gyakorlathoz, miszerint a terven felüli támogatási összeg kiadást a gyártókkal fizetteték meg.
Erre utal Gál J. Zoltán kormányszóvivő tegnapi kijelentése "a kormány szembeszáll a gyógyszergyárak profitéhségével". A gyártók ultimátumot kaptak, hogy péntekig javaslatot kell tenniük a megtakarításokra.

A tavalyi támogatási visszatérítések az Egis és a Richter esetében csak az utolsó 4 hónapra 6-700 m Ft-os költség többletet jelentettek. Éves szinten 2.5 mrd Ft körüli érvágás igencsak negatívan érintené a két társaság tőzsdei megítélését.

A Richter pillanatnyilag 3.2%-os csökkenést mutat, míg az Egis árfolyama 2%-kal gyengült.

Egyébként:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kormányzati részről tavaly szeptemberben ígéret hangzott el arra vonatkozóan, hogy a gyártók általi befizetés rendszerének kialakítása egyszeri rendkívüli helyzetre szólt, s ezzel nem fog még egyszer élni az OEP-Egészségügyi Minisztérium.
Ezt felesleges tovább kommentálni...

A visszafizetési gyakorlat, mint azt már többször megírtuk, olyan társaságokat is sújtott melyek forgalom növekedése erősen elmaradt a piaci átlagtól, s így a gyógyszerkassza hiányának tervezett szint fölé emelkedéséből nem vették ki részüket. Tekintettel a forgalom arányos visszafizetési kötelezettségre, a legnagyobb növekedést elérő cégek nem váltak érdekeltté a promóciós tevékenység korlátozásában. A forgalom növelésének nettó nyertesei a legnagyobb dinamikát elérő cégek lettek a befizetési kötelezettség mellett is.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM