Gál J.:"a kormány szembeszáll a gyógyszergyárak profitéhségével" - csökkenő árfolyamok a tőzsdén

Pénzcentrum
2004. március 11. 09:37

Egyre inkább fokozódik a politikai feszültség a gyógyszerárak és támogatások körül. A gyógyszerárak idei év eleji átlagos áremelkedése meghaladta az előzetese várakozásokat, mely gyakorlatilag szikraként hatott a gyógyszerkassza kiadásait limitálni próbáló törekvések miatt kialakult feszültségben. 2004 január 9-én azt jósoltuk, hogy nagy harcra lehet számítani és ez be is következett.

A gyógyszergyártók és az OEP közötti egyeztetések megkezdődtek. A hangulatot alapvetően felkorbácsolta, hogy politikai támadások kereszttüzébe kerültek az év eleji gyógyszeráremelések.
A jelenlegi fő problémát az jelenti, hogy az OEP és a kormány tartani kívánja a gyógyszerkassza tavalyi kiadásait (240 mrd Ft), miközben független becslések szerint a tényleges ráfordítás növekmény - egyéb feltételek változatlansága mellett - 40-60 mrd Ft lehet (a gyógyszerfogyasztás növekedésének köszönhetően). Ezen 40-60 mrd Ft megtakarítására mind a mai napig nem született meg az a tervezet, mely a támogatási struktúra torzulásain keresztül szüntetné meg a hiány növekedésének alapvető okait. Január 1-vel bekövetkeztek bizonyos kiigazítások a támogatási rendszerben, de ezek csupán a kozmetikai szintet érték el.

A legfőbb veszély most tőzsdei oldalról, hogy ismételten visszatér az OEP-Egészségügyi Minisztérium duó a tavaly év végi gyakorlathoz, miszerint a terven felüli támogatási összeg kiadást a gyártókkal fizetteték meg.
Erre utal Gál J. Zoltán kormányszóvivő tegnapi kijelentése "a kormány szembeszáll a gyógyszergyárak profitéhségével". A gyártók ultimátumot kaptak, hogy péntekig javaslatot kell tenniük a megtakarításokra.

A tavalyi támogatási visszatérítések az Egis és a Richter esetében csak az utolsó 4 hónapra 6-700 m Ft-os költség többletet jelentettek. Éves szinten 2.5 mrd Ft körüli érvágás igencsak negatívan érintené a két társaság tőzsdei megítélését.

A Richter pillanatnyilag 3.2%-os csökkenést mutat, míg az Egis árfolyama 2%-kal gyengült.

Egyébként:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kormányzati részről tavaly szeptemberben ígéret hangzott el arra vonatkozóan, hogy a gyártók általi befizetés rendszerének kialakítása egyszeri rendkívüli helyzetre szólt, s ezzel nem fog még egyszer élni az OEP-Egészségügyi Minisztérium.
Ezt felesleges tovább kommentálni...

A visszafizetési gyakorlat, mint azt már többször megírtuk, olyan társaságokat is sújtott melyek forgalom növekedése erősen elmaradt a piaci átlagtól, s így a gyógyszerkassza hiányának tervezett szint fölé emelkedéséből nem vették ki részüket. Tekintettel a forgalom arányos visszafizetési kötelezettségre, a legnagyobb növekedést elérő cégek nem váltak érdekeltté a promóciós tevékenység korlátozásában. A forgalom növelésének nettó nyertesei a legnagyobb dinamikát elérő cégek lettek a befizetési kötelezettség mellett is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?