11 °C Budapest

Az adókedvezmények visszaszorítása (PricewaterhouseCoopers)

Pénzcentrum
2004. március 10. 08:26

Az Európai Megállapodás, az Unió alapszerződésével összhangban kimondja, hogy a piac megfelelő működésével összeegyeztethetetlen bármely állami támogatás, amely azáltal, hogy előnyben részesít egyes vállalatokat vagy egyes áruk termelését, torzítja a versenyt vagy azzal fenyeget - olvasható a PricewaterhouseCoopers EU különszámában.


Ahhoz, hogy egy rendelkezés támogatásnak minősüljön, négy feltételnek kell teljesülnie:

- a rendelkezés kedvezményes elbánást biztosít a jogosult számára;
- a kedvezményes elbánást az állam biztosítja;
- a rendelkezés torzítja a Közösségen belüli piaci versenyt; és végül,
- a rendelkezés konkrét vagy szelektív.

Adózási szempontból a kedvezményes elbánás minden esetben az adóteher csökkenését eredményezi.

Az Európai Unióban tehát általános szabályként tilos az állami támogatás bármilyen formája. Ez alól létezik néhány automatikus mentesség, ilyenek a szociális célú támogatások, illetve a természeti katasztrófa következtében keletkezett károk elhárítására nyújtott támogatások.

Létezik néhány feltételes mentesség, amelyhez a Bizottság jóváhagyása szükséges. Ebbe a csoportba tartoznak az elmaradott térségek felzárkóztatását szolgáló támogatások, a közös európai projektek támogatásai, a kultúra és nemzeti örökség megőrzésének előmozdítására szolgáló támogatások, illetve bizonyos érzékeny ágazatoknak, és gazdasági területeknek nyújtott támogatások. Általában csak beruházásokhoz kapcsolódó támogatások adhatók, működési támogatások csak külön engedély alapján, kivételes és átmeneti jelleggel nyújthatók. Az adható támogatásokat három csoportra szokták osztani, a regionális (térségi), a horizontális és az ágazati támogatások csoportjára. A horizontális támogatások közé tartozik például a környezetvédelem, a kis- és középvállalkozások, a kutatás-fejlesztés, a képzés támogatása, illetve a szerkezet átalakító támogatások. Speciális ágazati támogatási szabályok érvényesek a szénbányászat, a szintetikus szál ipar, az acélipar, gépjárműipar, a tengerjáró hajók építése és a szárazföldi közlekedés területén. Általában az ágazati szabályok tovább korlátozzák az adott térségben érzékeny ágazatban működő adóalanynak adható támogatás maximumát, míg a horizontális támogatások kiterjesztik azt. A támogatások mértéke nem haladhatja meg a rendeletekben meghatározott maximális támogatási intenzitást. A támogatás intenzitása azt mondja meg, hogy a támogatástartalom a beruházás elfogadott költségeinek hány százaléka. A támogatástartalom az adott beruházással kapcsolatosan juttatott összes támogatás együttes összegének a jelenértéke. A támogatás összege az az előny, amit a vállalkozás ahhoz képest élvez, mintha a forrásokat piaci körülmények között vette volna igénybe. Az adókedvezményeket csak addig lehet igénybe venni, amíg az adott térségben, adott iparágban megvalósított beruházás számára előírt maximális támogatási intenzitást el nem éri. E fölött a kedvezmény nem vehető igénybe akkor sem, ha erre az adótörvény lehetőséget ad.

A magyar adókedvezmények jelentős része nem megengedett állami támogatásnak minősül és ezért ezeket a csatlakozási időpontjáig vagy a Csatlakozási Szerződés által biztosított átmeneti időszak végéig meg kell szüntetni. Az ún. 3 és 10 milliárd forintos adókedvezményre jogosultságot 2002 végéig lehetett szerezni, és a kedvezményt 2011-ig lehet igénybe venni. A kedvezmény egyértelműen ellentétes a közösségi elvárásokkal, mivel mértéke nem köthető a beruházás költségeihez. Minthogy a kedvezmény azonnali megszűntetése a jogbiztonság alkotmányos elvével ellentétes lenne, a Csatlakozási Szerződés megfelelő szigorítások mellett, átmeneti ideig megengedi a már megszerzett nagyberuházási kedvezmények igénybe vételét a támogatás intenzitási maximum eléréséig.

A fentiek mellett létezik még több kisebb, támogatásnak minősülő adóalap csökkentő tétel, amelyre nem vonatkoznak az átmeneti szabályok. Esetükben az adótörvény levonásra vonatkozó szabályait csak annyiban lehet érvényesíteni, hogy az adott projekttel kapcsolatos támogatások együttesen se haladják meg a vonatkozó támogatási normákat.
A jövő évtől kezdve már csak a közösségi normákkal összhangban lévő új társaságiadó-kedvezményeket lehet bevezetni. Az elmúlt években több új kedvezményforma került kidolgozásra, melyek megfelelnek az EU-követelményeknek, és amelyek jóváhagyás céljából az illetékes EU-hatóságok részére is bemutatásra kerültek. A kisvállalkozásokra vonatkozó adókedvezmények többsége 2001-től lépett életbe, míg az új fejlesztési adókedvezmény és a fejlesztési tartalék 2003-tól vehető igénybe.

Az elmúlt években több új kedvezményforma került kidolgozásra, melyek megfelelnek az EU-követelményeknek, és amelyek jóváhagyás céljából az illetékes EU-hatóságok részére is bemutatásra kerültek.
Az fejlesztési adókedvezmény feltételeinek teljesítése nem jelent a kedvezményre való automatikus jogosultságot, csak az igénylésre való jogot, de amennyiben a vállalkozás és a beruházás az összes feltételnek maradéktalanul megfelel a fejlesztési adókedvezményt további mérlegelés nélkül meg kell adni. Az igényeket a Támogatásokat Vizsgáló Iroda egyedileg bírálja majd el, illetve ellenőrzi a feltételek fennállását. A fejlesztési adókedvezményt csak tízmilliárd forint (önálló környezetvédelmi beruházás esetén 100 millió) feletti beruházások esetén, számtalan további feltétel teljesítése után lehet igénybe venni.

Új, a közösségi előírásokkal összhangban lévő támogatást ad a fejlesztési tartalékba félretett beruházási célú pénzeszközök miatti adóalap csökkentő tétel. A beruházási tartalékba helyezhető összeg nem haladhatja meg az adózás előtti nyereség 25%-át de maximum 500 millió forintot. A beruházásoknak a fejlesztési tartalékból megvalósított részére értékcsökkenés adózási szempontból nem számolható el.
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem