18 °C Budapest

Szélmalomharc a számviteli botrányok ellen

Pénzcentrum
2004. február 4. 12:55

Az elmúlt idők számviteli botrányainak hatására az EU brüsszeli bizottsága szerint a tőzsdei társaságok számára kötelezővé kellene tenni a könyvvizsgáló cégek meghatározott időközönkénti váltogatását. A kezdeményezéssel elejét lehetne venni a túlságosan közvetlen, olykor baráti kapcsolatok kialakulásának a vállalatok és audit- cégek között - szerepel a Napi összeállításában.

A tervezet szerint a társaságok hétévente lennének kénytelenek könyvvizsgálót váltani, vagy ötévente cserélhetik az auditor cég szenior partnerét. Mindemellett, az egészségtelen összefonódásokat elkerülendő megtiltanák a könyvvizsgálóknak az auditált vállalat menedzsmentjében való részvételt, továbbá azt is, hogy több auditor vállalat osztozzon a felelősségen. (Ahogy ez a Parmalat esetében is történt...)

A Bizottság szintén fontolóra vette, hogy regisztrálási kötelezettséget vezet be azokkal az Európai Unión kívüli könyvvizsgálócégekkel szemben, amelyek az unióban tőzsdén bejegyzett társaságok ügyeiért felelősek. Mindez nem jelentene újdonságot, csupán az USÁ-ban már elfogadott szabályok átvételét.

A brüsszeli testület várhatóan márciusban áll elő javaslatával, ami még meglehetősen hosszú út előtt áll, ugyanis mind a tagállamok parlamentjének, mind az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia. Különösen a tagállamok támogatását lesz nehéz megszerezni, mivel a tervezet elfogadása egyetlen ország (Olaszország) kivételével mindenütt a számviteli törvény megváltoztatását vonná maga után.

A "Big Four" ellenzi a javaslatot, mivel véleményük szerint az auditornak legalább két évre van szüksége a cég működésének teljes feltérképezéséhez, továbbá annak tudatában, hogy pár éven belül mindenképp leváltásra kerülnek, érdekeltségük is számottevően mérséklődik, így ésszerűbb lenne, ha csupán a partnert kellene leváltani.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?