8 °C Budapest

Szélmalomharc a számviteli botrányok ellen

Pénzcentrum
2004. február 4. 12:55

Az elmúlt idők számviteli botrányainak hatására az EU brüsszeli bizottsága szerint a tőzsdei társaságok számára kötelezővé kellene tenni a könyvvizsgáló cégek meghatározott időközönkénti váltogatását. A kezdeményezéssel elejét lehetne venni a túlságosan közvetlen, olykor baráti kapcsolatok kialakulásának a vállalatok és audit- cégek között - szerepel a Napi összeállításában.

A tervezet szerint a társaságok hétévente lennének kénytelenek könyvvizsgálót váltani, vagy ötévente cserélhetik az auditor cég szenior partnerét. Mindemellett, az egészségtelen összefonódásokat elkerülendő megtiltanák a könyvvizsgálóknak az auditált vállalat menedzsmentjében való részvételt, továbbá azt is, hogy több auditor vállalat osztozzon a felelősségen. (Ahogy ez a Parmalat esetében is történt...)

A Bizottság szintén fontolóra vette, hogy regisztrálási kötelezettséget vezet be azokkal az Európai Unión kívüli könyvvizsgálócégekkel szemben, amelyek az unióban tőzsdén bejegyzett társaságok ügyeiért felelősek. Mindez nem jelentene újdonságot, csupán az USÁ-ban már elfogadott szabályok átvételét.

A brüsszeli testület várhatóan márciusban áll elő javaslatával, ami még meglehetősen hosszú út előtt áll, ugyanis mind a tagállamok parlamentjének, mind az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia. Különösen a tagállamok támogatását lesz nehéz megszerezni, mivel a tervezet elfogadása egyetlen ország (Olaszország) kivételével mindenütt a számviteli törvény megváltoztatását vonná maga után.

A "Big Four" ellenzi a javaslatot, mivel véleményük szerint az auditornak legalább két évre van szüksége a cég működésének teljes feltérképezéséhez, továbbá annak tudatában, hogy pár éven belül mindenképp leváltásra kerülnek, érdekeltségük is számottevően mérséklődik, így ésszerűbb lenne, ha csupán a partnert kellene leváltani.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem