20 °C Budapest

KSH összefoglaló a tavalyi makrogazdasági folyamatokról

Pénzcentrum
2004. február 3. 09:11

Az utóbbi hónapokban folytatódott a II. félévben kissé élénkülő gazdasági növekedés - állapítja meg a KSH. A belföldi felhasználás a termelésnél jobban nőtt, a gazdasági élénkülést a külső pénzügyi egyensúly romlása és az államháztartás magas hiánya kísérte. A fogyasztói árak az év egészében 4.7%-kal nőttek. Az alkalmazásban állók nettó keresete január-novemberben 15.2%-kal, reálértékben 10.1%-kal emelkedett. Ez a termelékenység javulásánál lényegesen jelentősebb, mely a munkaerőköltség fajlagos drágulását jelenti.


A gazdasági növekedés a II. negyedévhez képest (2.4%) kissé élénkült, a III. negyedévben 2.9%-ot tett ki. Az élénkülést a termelés oldaláról az ipar gyorsuló növekedése alapozta meg.

A GDP termelése és belföldi felhasználása közötti eltérés a III. negyedévben is igen jelentős. A GDP belföldi felhasználása 10.8%-kal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. A termeléshez képest mutatkozó többletfelhasználást külföldi forrásokból kellett fedezni.

A GDP felhasználási tételei közül a lakossági fogyasztás növekedési üteme változatlanul magas (8.3%). Számottevő mértékben hozzájárult a GDP belföldi felhasználásának gyors növekedéséhez ugyanakkor a beruházási tevékenység élénkülése, továbbá a növekvő készletfelhalmozás is. A beruházás struktúrájában az év első felében meginduló kedvező változások a III. negyedévben megerősödtek.

Az export növekedése, illetve a külgazdasági egyensúly javítása szempontjából meghatározó feldolgozóiparban kiugróan magas növekedést mutattak a fejlesztésre fordított kiadások. (27%-os volt a növekedés az előző év azonos idő-szakához képest.) Az építési beruházások csökkenése mellett a gépjellegű beruházások dinamikusan nőttek. A beruházott gépek mintegy fele import eredetű, így ez a jelenség rövid távon rontotta a külkereskedelem egyenlegét.

A 10 csatlakozó országban a GDP átlagos növekedési üteme 3.7%-os volt a III. negyedévben.

Magyarországon a kissé élénkülő gazdasági növekedés - az ágazati termelési adatok alapján - október-novemberben is folytatódott. Az ipari bruttó termelés 2003 január-novemberében 5.5%-kal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Éven belül ersősödő dinamika érvényesült. Az utolsó két hónapban a munkanapok számával kiigazított növekedési ütem közel 10%-os volt. Az ipari termelést az erős exportértékesítés húzta a belföldi eladások gyakorlati stagnálása mellett.

Az építőipar teljesítménye január-novemberben lényegében azonos volt az előző évivel, vagyis a májusig tartó visszaesést az utána következő növekedés ellensúlyozta. Mezőgazdasági termékekből 11 hónap alatt valamivel (1.6%-kal) többet vásároltak fel, mint az előző év azonos időszakában.

A gazdasági élénkülést a külső pénzügyi egyensúly romlása és az államháztartás magas hiánya kísérte.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A külkereskedelemben a január-novemberi áruexport volumene 7.2%-kal, a behozatalé 10.1%-kal emelkedett. Az import javára mutatkozó ütemkülönbség a II. negyedévben volt a legmagasabb (8.2 százalékpont). Az eltérés a III. negyedévben 1.7 százalékpontra mérséklődött, október-novemberben pedig a kivitel növekedési üteme már némileg meghaladta a behozatalét. A folyó fizetési mérleg 11 havi deficitje 2 milliárd euróval volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. A növekményből 1.3 milliárd eurót a külkereskedelmi áruforgalom egyenlegének romlása magyaráz. A folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozásában a nem adóssággeneráló források szerepe minimálisra csökkent, mely veszélyes. A nettó külföldi adósságállomány szeptember végén 3.2 milliárd euróval nagyobb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Az államháztartás konszolidált hiánya (helyi önkormányzatok nélkül) 2003-ban 1054 milliárd forint volt, mely a becsült GDP 5.6%-a. A deficit jóval (28%-kal) nagyobb az előirányzatnál.

Csökkenő munkanélküliség

A munkaerőpiacon az év I. negyedévétől érvényesülő kedvező irányzatok folytatódtak. A foglalkoztatottak száma 63 ezer fővel emelkedett a munkanélkülieké csökkent, a munkanélküliségi ráta 5.5% lett.

2003. január-novemberben az alkalmazottak száma a versenyszférában stagnált, a költségvetési intézményekben emelkedett (2.6%-kal). Ez a tendencia az év elején volt a legerősebb, majd fokozatosan gyengült és novemberben megfordult. (Novemberben a költségvetési intézményeknél stagnált a létszám, a versenyszférában pedig 0.4%-kal emelkedett.)

Az alkalmazásban állók reálkeresete január-novemberben 10.1%-kal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. A nemzetgazdasági átlagon belül a versenyszférában 7.8%-kal, a költségvetési intézményeknél 14.4%-kal emelkedett a reálkereset.

Júniustól gyorsuló árnövekedés

A fogyasztói árak 2003-ban 4.7%-kal emelkedtek. A növekedés üteme alacsonyabb volt, mint a megelőző évben (5.3%). Az éven belül az áremelkedés májusban volt a legalacsonyabb (3.6%). Júniustól gyorsult az áremelkedés, decemberre 5.7%-ra emelkedett.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?