17 °C Budapest

KSH összefoglaló a tavalyi makrogazdasági folyamatokról

Pénzcentrum
2004. február 3. 09:11

Az utóbbi hónapokban folytatódott a II. félévben kissé élénkülő gazdasági növekedés - állapítja meg a KSH. A belföldi felhasználás a termelésnél jobban nőtt, a gazdasági élénkülést a külső pénzügyi egyensúly romlása és az államháztartás magas hiánya kísérte. A fogyasztói árak az év egészében 4.7%-kal nőttek. Az alkalmazásban állók nettó keresete január-novemberben 15.2%-kal, reálértékben 10.1%-kal emelkedett. Ez a termelékenység javulásánál lényegesen jelentősebb, mely a munkaerőköltség fajlagos drágulását jelenti.


A gazdasági növekedés a II. negyedévhez képest (2.4%) kissé élénkült, a III. negyedévben 2.9%-ot tett ki. Az élénkülést a termelés oldaláról az ipar gyorsuló növekedése alapozta meg.

A GDP termelése és belföldi felhasználása közötti eltérés a III. negyedévben is igen jelentős. A GDP belföldi felhasználása 10.8%-kal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. A termeléshez képest mutatkozó többletfelhasználást külföldi forrásokból kellett fedezni.

A GDP felhasználási tételei közül a lakossági fogyasztás növekedési üteme változatlanul magas (8.3%). Számottevő mértékben hozzájárult a GDP belföldi felhasználásának gyors növekedéséhez ugyanakkor a beruházási tevékenység élénkülése, továbbá a növekvő készletfelhalmozás is. A beruházás struktúrájában az év első felében meginduló kedvező változások a III. negyedévben megerősödtek.

Az export növekedése, illetve a külgazdasági egyensúly javítása szempontjából meghatározó feldolgozóiparban kiugróan magas növekedést mutattak a fejlesztésre fordított kiadások. (27%-os volt a növekedés az előző év azonos idő-szakához képest.) Az építési beruházások csökkenése mellett a gépjellegű beruházások dinamikusan nőttek. A beruházott gépek mintegy fele import eredetű, így ez a jelenség rövid távon rontotta a külkereskedelem egyenlegét.

A 10 csatlakozó országban a GDP átlagos növekedési üteme 3.7%-os volt a III. negyedévben.

Magyarországon a kissé élénkülő gazdasági növekedés - az ágazati termelési adatok alapján - október-novemberben is folytatódott. Az ipari bruttó termelés 2003 január-novemberében 5.5%-kal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Éven belül ersősödő dinamika érvényesült. Az utolsó két hónapban a munkanapok számával kiigazított növekedési ütem közel 10%-os volt. Az ipari termelést az erős exportértékesítés húzta a belföldi eladások gyakorlati stagnálása mellett.

Az építőipar teljesítménye január-novemberben lényegében azonos volt az előző évivel, vagyis a májusig tartó visszaesést az utána következő növekedés ellensúlyozta. Mezőgazdasági termékekből 11 hónap alatt valamivel (1.6%-kal) többet vásároltak fel, mint az előző év azonos időszakában.

A gazdasági élénkülést a külső pénzügyi egyensúly romlása és az államháztartás magas hiánya kísérte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A külkereskedelemben a január-novemberi áruexport volumene 7.2%-kal, a behozatalé 10.1%-kal emelkedett. Az import javára mutatkozó ütemkülönbség a II. negyedévben volt a legmagasabb (8.2 százalékpont). Az eltérés a III. negyedévben 1.7 százalékpontra mérséklődött, október-novemberben pedig a kivitel növekedési üteme már némileg meghaladta a behozatalét. A folyó fizetési mérleg 11 havi deficitje 2 milliárd euróval volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. A növekményből 1.3 milliárd eurót a külkereskedelmi áruforgalom egyenlegének romlása magyaráz. A folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozásában a nem adóssággeneráló források szerepe minimálisra csökkent, mely veszélyes. A nettó külföldi adósságállomány szeptember végén 3.2 milliárd euróval nagyobb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Az államháztartás konszolidált hiánya (helyi önkormányzatok nélkül) 2003-ban 1054 milliárd forint volt, mely a becsült GDP 5.6%-a. A deficit jóval (28%-kal) nagyobb az előirányzatnál.

Csökkenő munkanélküliség

A munkaerőpiacon az év I. negyedévétől érvényesülő kedvező irányzatok folytatódtak. A foglalkoztatottak száma 63 ezer fővel emelkedett a munkanélkülieké csökkent, a munkanélküliségi ráta 5.5% lett.

2003. január-novemberben az alkalmazottak száma a versenyszférában stagnált, a költségvetési intézményekben emelkedett (2.6%-kal). Ez a tendencia az év elején volt a legerősebb, majd fokozatosan gyengült és novemberben megfordult. (Novemberben a költségvetési intézményeknél stagnált a létszám, a versenyszférában pedig 0.4%-kal emelkedett.)

Az alkalmazásban állók reálkeresete január-novemberben 10.1%-kal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. A nemzetgazdasági átlagon belül a versenyszférában 7.8%-kal, a költségvetési intézményeknél 14.4%-kal emelkedett a reálkereset.

Júniustól gyorsuló árnövekedés

A fogyasztói árak 2003-ban 4.7%-kal emelkedtek. A növekedés üteme alacsonyabb volt, mint a megelőző évben (5.3%). Az éven belül az áremelkedés májusban volt a legalacsonyabb (3.6%). Júniustól gyorsult az áremelkedés, decemberre 5.7%-ra emelkedett.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem