KSH összefoglaló a tavalyi makrogazdasági folyamatokról

Pénzcentrum
2004. február 3. 09:11

Az utóbbi hónapokban folytatódott a II. félévben kissé élénkülő gazdasági növekedés - állapítja meg a KSH. A belföldi felhasználás a termelésnél jobban nőtt, a gazdasági élénkülést a külső pénzügyi egyensúly romlása és az államháztartás magas hiánya kísérte. A fogyasztói árak az év egészében 4.7%-kal nőttek. Az alkalmazásban állók nettó keresete január-novemberben 15.2%-kal, reálértékben 10.1%-kal emelkedett. Ez a termelékenység javulásánál lényegesen jelentősebb, mely a munkaerőköltség fajlagos drágulását jelenti.


A gazdasági növekedés a II. negyedévhez képest (2.4%) kissé élénkült, a III. negyedévben 2.9%-ot tett ki. Az élénkülést a termelés oldaláról az ipar gyorsuló növekedése alapozta meg.

A GDP termelése és belföldi felhasználása közötti eltérés a III. negyedévben is igen jelentős. A GDP belföldi felhasználása 10.8%-kal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. A termeléshez képest mutatkozó többletfelhasználást külföldi forrásokból kellett fedezni.

A GDP felhasználási tételei közül a lakossági fogyasztás növekedési üteme változatlanul magas (8.3%). Számottevő mértékben hozzájárult a GDP belföldi felhasználásának gyors növekedéséhez ugyanakkor a beruházási tevékenység élénkülése, továbbá a növekvő készletfelhalmozás is. A beruházás struktúrájában az év első felében meginduló kedvező változások a III. negyedévben megerősödtek.

Az export növekedése, illetve a külgazdasági egyensúly javítása szempontjából meghatározó feldolgozóiparban kiugróan magas növekedést mutattak a fejlesztésre fordított kiadások. (27%-os volt a növekedés az előző év azonos idő-szakához képest.) Az építési beruházások csökkenése mellett a gépjellegű beruházások dinamikusan nőttek. A beruházott gépek mintegy fele import eredetű, így ez a jelenség rövid távon rontotta a külkereskedelem egyenlegét.

A 10 csatlakozó országban a GDP átlagos növekedési üteme 3.7%-os volt a III. negyedévben.

Magyarországon a kissé élénkülő gazdasági növekedés - az ágazati termelési adatok alapján - október-novemberben is folytatódott. Az ipari bruttó termelés 2003 január-novemberében 5.5%-kal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Éven belül ersősödő dinamika érvényesült. Az utolsó két hónapban a munkanapok számával kiigazított növekedési ütem közel 10%-os volt. Az ipari termelést az erős exportértékesítés húzta a belföldi eladások gyakorlati stagnálása mellett.

Az építőipar teljesítménye január-novemberben lényegében azonos volt az előző évivel, vagyis a májusig tartó visszaesést az utána következő növekedés ellensúlyozta. Mezőgazdasági termékekből 11 hónap alatt valamivel (1.6%-kal) többet vásároltak fel, mint az előző év azonos időszakában.

A gazdasági élénkülést a külső pénzügyi egyensúly romlása és az államháztartás magas hiánya kísérte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A külkereskedelemben a január-novemberi áruexport volumene 7.2%-kal, a behozatalé 10.1%-kal emelkedett. Az import javára mutatkozó ütemkülönbség a II. negyedévben volt a legmagasabb (8.2 százalékpont). Az eltérés a III. negyedévben 1.7 százalékpontra mérséklődött, október-novemberben pedig a kivitel növekedési üteme már némileg meghaladta a behozatalét. A folyó fizetési mérleg 11 havi deficitje 2 milliárd euróval volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. A növekményből 1.3 milliárd eurót a külkereskedelmi áruforgalom egyenlegének romlása magyaráz. A folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozásában a nem adóssággeneráló források szerepe minimálisra csökkent, mely veszélyes. A nettó külföldi adósságállomány szeptember végén 3.2 milliárd euróval nagyobb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Az államháztartás konszolidált hiánya (helyi önkormányzatok nélkül) 2003-ban 1054 milliárd forint volt, mely a becsült GDP 5.6%-a. A deficit jóval (28%-kal) nagyobb az előirányzatnál.

Csökkenő munkanélküliség

A munkaerőpiacon az év I. negyedévétől érvényesülő kedvező irányzatok folytatódtak. A foglalkoztatottak száma 63 ezer fővel emelkedett a munkanélkülieké csökkent, a munkanélküliségi ráta 5.5% lett.

2003. január-novemberben az alkalmazottak száma a versenyszférában stagnált, a költségvetési intézményekben emelkedett (2.6%-kal). Ez a tendencia az év elején volt a legerősebb, majd fokozatosan gyengült és novemberben megfordult. (Novemberben a költségvetési intézményeknél stagnált a létszám, a versenyszférában pedig 0.4%-kal emelkedett.)

Az alkalmazásban állók reálkeresete január-novemberben 10.1%-kal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. A nemzetgazdasági átlagon belül a versenyszférában 7.8%-kal, a költségvetési intézményeknél 14.4%-kal emelkedett a reálkereset.

Júniustól gyorsuló árnövekedés

A fogyasztói árak 2003-ban 4.7%-kal emelkedtek. A növekedés üteme alacsonyabb volt, mint a megelőző évben (5.3%). Az éven belül az áremelkedés májusban volt a legalacsonyabb (3.6%). Júniustól gyorsult az áremelkedés, decemberre 5.7%-ra emelkedett.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
hrdoktor  |  2024.07.04 07:30
Sokan szeretik, de vannak, akik csak nehezen viselik el: a klíma használata évtizedek óta heves vitá...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem