2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Tömött sorok a bankoknál: rég volt ilyen Magyarországon


Jelentősen, közel harmadával bővült az új háztartási hitelszerződések volumene - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Hitelezési folyamatok című, ma megjelent kiadványából. Ennél jóval szerényebb mértékben, de szintén bővült a háztartási hitelek állománya is.

Az MNB által publikált, Hitelezési folyamatok című kiadvány friss, augusztusi számából kiderül, hogy 2018 második negyedévében 159 milliárd forinttal bővült a háztartási hitelállomány, ennek következtében pedig 4,1 százalékra nőtt az éves növekedési ütem. Még jelentősebb volt a növekedés az új háztartási hitelszerződések volumene tekintetében: itt már 31 százalékos volt a bővülés mértéke. Ugyanakkor elmondható, hogy a kereslet bővülése mellett is csak a bankok egy kis aránya enyhített a hitelek feltételein, és ez igaz a lakáscélú és a fogyasztási hitelekre is.

Sikeresnek tűnik az MNB azon célja, hogy a fix kamatozású lakáshitelek felvétele felé terelje a lakosságot, ugyanis az új kibocsátásban már 82 százalékos ezen hitelek aránya. Ezeknek a fele Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel. Az 1-5 évre fixált kamatozású lakáshitelek átlagos kamatfelára elérte, az 5 éven túl fixáltaké pedig megközelítette a változó kamatozású hitelek felárát.

A fogyasztási hitelek is keresettek

2018 második negyedévében a lakáscélú hitelek állománya 99 milliárd forinttal, míg a fogyasztási hiteleké 44 milliárd forinttal nőttek. Az éves szintű tranzakciós bővülés 231 milliárd forint volt. Bár a fogyasztási hitelek is népszerűek, attól még elmondható, hogy a lakáspiaci folyamatok alakították a hitelkibocsátást a negyedév során.

Az idei év második negyedévében 433 milliárd forint értékben kötöttek hitelszerződéseket a háztartásokkal, így a hitelkihelyezések volumene 31 százalékos növekedést produkált éves átlagban. A szerződéseknek több mint a felét lakáscélra fordították, és ugyancsak jelentős hitelkihelyezés történt a személyi kölcsönök esetében: a két legnépszerűbb hiteltermék piacán 39 és 48 százalékos éves növekedés volt megfigyelhető. Szintén jelentős, 48 százalékos növekedés volt mérhető a gépjárműhitelek esetében, míg az áruvásárlási és egyéb hitelek kibocsátása mérséklődött.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Így spórolnak a tanévkezdésen 10 ezreket az élelmes szülők: érdemes kivárni?
Soka úgy gondolják, tesicuccot, őszi cipőt venni most felesleges.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.