Sokkolta az albérletpiacot a járvány: komoly kedvezményeket kapnak a bérlők

2020. június 15. 10:30

Sokkolta a járvány az albérletpiacot, ami nem csak a bérleti díjak csökkenését okozta, de a tulajdonosok is rendkívüli engedményeket biztosítottak a bérlőik számára. A tulajdonosok 35 százaléka ajánlott kedvezményt a koronavírus-járvány miatt a jelenlegi bérlőjének anélkül, hogy az kérte volna. A bérlők 38 százaléka kért engedményt és a kiadók pedig adtak is nekik. A tulajdonosok mindössze 2 százaléka utasította el a bérlők kedvezményre vonatkozó kérelmét. A KSH az ingatlan.com adatai alapján statisztikát készített, amiből kiderül, hogy 1000 lakásra vetítve a fővárosban leginkább a pesti belső kerületekben ugrott meg a kiadó lakások kínálata.

A járvány szinte azonnal megjelent az albérletpiacon, és elsősorban a budapesti kiadó lakások piacát rendezte át. A lakásukat kiadó tulajdonosok egy jelentős része alkalmazkodott a járványból adódó kedvezőtlen helyzethez - derül ki az ingatlan.com ingatlanjukat eladásra vagy kiadásra hirdető tulajdonosok körében májusban elvégzett - nem reprezentatív - felméréséből, amelyben több mint 1200-an vettek részt.

Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy a lakástulajdonosok és a bérlők hogyan reagáltak a járványra. Például adtak-e, kértek-e kedvezményt a bérleti díjból a kedvezőtlen helyzet miatt

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “A felmérésből kiderült, hogy a tulajdonosok többsége alkalmazkodott a változásokhoz, és figyelembe vették azt, hogy a bérlők egy része anyagilag nehéz helyzetbe került." - fogalmazott a szakember.

Továbbra is hosszú távra köteleződnének el

Az ingatlan.com felmérése többek között megvizsgálta, hogy a tulajdonosok nagy többsége (60 százaléka) a koronavírus-járvány hatásait is figyelembe véve legalább egy évre kötne szerződést a bérlőjével. Legalább egy hónapos, de határozatlan idejű ingatlanok kínálata 13 százalékot tesz ki. Az egy évnél rövidebb időre határozott idejű szerződést ajánló bérbeadók pedig kevesebb mint 30 százalékot tesznek ki.

Komoly engedményeket adnának a bérbeadók, kevesebb kaucióval is beérnék

Vegyesen reagáltak a lakásukat kiadók arra, hogy a járvány miatt a bérlők egy része elvesztette a munkáját, elesett a jövedelmétől vagy a korábbihoz képest kisebb fizetéssel kell beérnie. A bérlők 40 százaléka kért a tulajdonosoktól fizetési kedvezményt, akik belementek ebbe, mivel csak 2,5 százalékuk utasította el a fizetési engedményt. A bérbeadók 35 százaléka ráadásul magától ajánlott engedményt a bérlőnek, anélkül, hogy kérték volna erre. Azok a bérlők és tulajdonosok, akik fizetési engedményben állapodtak meg 70 százalékban a fizetendő bérleti díj átmeneti csökkentéséről döntöttek, az esetek 15 százalékában pedig a bérlőknek ideiglenesen teljesen elengedték a bérleti díjat, és csak a rezsit, illetve közös költséget kell kifizetni a nehéz időszakban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fizetési engedményektől függetlenül a tulajdonosok a 43 százaléka abba is belemenne, hogy a bérbevevők a fizetési kötelezettségeiket a kaució terhére teljesítsék, amíg nem rendeződik a helyzetük. Minden negyedik válaszadó tulajdonos nyilatkozott úgy, hogy a vírushelyzet miatt kevesebb kaucióval is beérné, ha új bérlő költözne az ingatlanába: kétharmaduk továbbra is két havi kauciót tart szükségesnek, viszont 26 százalékuk egy havi kaucióval is megelégedne. A bérbeadók 4 százaléka viszont teljesen eltekintene a kauciótól.

Megugrott a kínálat

Az ingatlan.com adatai alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikát készített a kiadó lakások kínálatának változásáról is. Ebből kiderül, hogy Budapesten 1000 lakásra vetítve leginkább a pesti belső kerületekben a legnagyobb a kiadó lakások kínálata: 2020 első negyedévéhez képest áprilisban 10 százalékról 17 százalékra nőtt. Az ingatlanhirdetési portál adatai alapján készített KSH statisztikából az is látszik, hogy az 1000 darab 1-2 szobás lakásra vetítve a hasonló méretű kiadó lakások kínálata a koronavírus járvány idején az V., VI. és VII. kerületekben volt a legnagyobb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem