15 °C Budapest

Nincs pénzed méregdrága balatoni nyaralóra? Ennyiért vehetsz az Adrián

2019. január 24. 05:45

Balatonon, vagy az Adrián éri meg jobban ingatlant venni: erre a kérdésre kerestük a választ egy ingatlanszakértővel. Végigvettük a fontosabb tényezőket, és az is kiderült, kik vágynak a tenger partjára a magyar tenger helyett.

Közeleg a szezon, így még az előtt érdemes belevágni egy nyaralóba, hogy akár már az első nyáron is tudj profitálni az ingatlanból. A legfelkapottabb térség hazánkban kétségkívül a Balaton, ahol aranyáron mérik a nyaralókat. A vállalkozókedvű magyarok élénken érdeklődnek a horvátországi ingatlanok után is.

Hiszen egy tengerparti ingatlan megvásárlásának gondolatával jellemzően minden olyan vevő elgondolkozik, aki nyaralót szeretne vásárolni, és az átlagosnál több pénze van rá. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, Siófokon, Balatonfüreden és Tihanyban, amelyek a legnépszerűbbnek számítanak a magyar tenger partján, a lakások, házak és nyaralók átlagos négyzetméterára a kínálati piacon  447, 482, illetve 683 ezer forint per négyzetméter. Ezzel szemben a horvátországi kínálati piacon a magyar turisták között népszerű Pulában, Splitben és Dubrovnikban az átlagos négyzetméterárak már tavaly nyáron is meghaladták a 2600 eurót (826 ezer forintot), 1570 eurót (499 ezer forintot), illetve 4680 eurót (1.488 millió forintot) - magyarázta a szakértő, aki szerint ráadásul Horvátországban az árak növekedésének a mértéke 4-5 százalék, tehát a válságot követő ingatlanpiaci boom a déli szomszédainknál még be sem indult. A nominális ingatlanpiaci árak idén júliusban haladták csak meg a 2011-es mélypontot jelentő árszintet. A magyar lakáspiac pedig ennél már előrébb jár.

Akkor a Balatonon, vagy az Adrián éri meg jobban nyaralót venni a magyaroknak?

Balogh László szerint a kérdés eldöntéséhez három dolgot kell mérlegelni:

a potenciális vendégkör és a konkurencia nagyságát, illetve a szezon hosszát. Ugyanis a Balatonra főként még mindig magyar turisták járnak, a szezon is csak május közepén indul és szeptemberben már le is cseng. Ezzel szemben a kiadó házak, nyaralók és kínálata viszonylag széles, sőt. Rengeteg új építésű ingatlan is gazdára talált az elmúlt években, aminek az átadása idén várható.

Ellenben a horvát tengerpart közönsége viszonylag nemzetközi, a szezon is tovább tart. És bár a verseny a horvát tengerparton is erős a szállóvendégekért, a csúcsszezont jelentő nyári hónapokban nem nagyon van szabad szállás.

Mielőtt azonban hanyatt-homlok rohannánk horvát tengerparti ingatlant vásárolni, érdemes mérlegelni azt is, hogy milyen messze található, mennyire könnyen megközelíthető, és ki fogja kezelni az ingatlant, ha mi távol vagyunk. Ezek ugyanis mind-mind költséget jelentenek a tulajdonosok számára

- hívta fel a figyelmet a szakember.

Nem csak a befektetők kapkodnak értük

A balatoni ingatlanpiacról Balogh László szerint elmondható, hogy nagyon különleges helyzetben van: a likviditása kiemelkedően magas, hiszen ide az ország bármely pontjáról érkezhet vevő. Pont ezért népszerű a saját célra vásárló vevők, illetve a befektetők körében is.

Ráadásul a nyaraló kategória is meglehetősen szubjektív:

a Balaton közelében még akadnak 40-50 éves, mindenféle luxust nélkülöző, ám rendkívül funkcionális ingatlanok, amiket már 2-300 ezer forintos négyzetméteráron is meg lehet vásárolni.

Ugyanakkor épülnek apartmanok olyan luxusprojektekben is, amiknek az árai kenterbe verik a fővárosi lakásokét, és ami minden potenciálisan felmerülő igényt kiszolgálhat. Ebből adódóan mind a saját célra vásárlók mind pedig a befektetők körében népszerűek a balatoni ingatlanok, érdekes módon leginkább pont a nyári hónapokban - magyarázta a szakértő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A horvátországi magyar nyaralótulajdonosok viszont idáig általában "kalákában" vásárolnak ingatlant, több tulajdonos áll össze, és vagy közösen hasznosítják (bérbeadással), vagy közösen használják a nyaralót a főszezonban. Ezzel jelentősen csökkenteni tudták az évről évre felmerülő költségeiket, és befektetési szempontból sem volt rossz döntés, hiszen az ingatlanárak Horvátországban is felértékelődésen mennek keresztül.

Ésszel vásárolj!

Komoly blama lehet a horvátországi befektetés, ha nem vagy körültekintő, esetleg sajnálod a 3-5 százalékos jutalékot az ingatlanközvetítőnek, aki segít a kinti ügyintézésben. Emlékezzünk csak, mekkora botrány volt például Vir-szigetén, amikor elkezdték lebontani a tengerparton engedély nélkül épült nyaralókat. Ezért is fontos a vásárlás előtt tisztázni, hogy jogilag rendben van-e a kiszemelt ingatlan. Ugyanis 2005-ben lépett életbe az a horvát törvény, amelynek értelmében a vízpart 70 méteres sugarában nem lehet építési engedélyt kiadni magánházakra - ettől kezdve csak a turizmust kiszolgáló létesítmények (éttermek, kempingek, szállodák) kaptak engedélyt. Ez az elmúlt 10-15 évben felhúzott nyaralókat érintheti, amelyeket akár bontásra is ítélhetnek a hatóságok. Tehát ha egy nagyon remek helyen fekvő ingatlant feltűnően olcsón kínálnak, ott szinte biztosan lehet valami gond. Ezért is kockázatos magánszemélytől vásárolni.

Ide vágyakozhatnak a kispénzűek

Azt is megkérdeztük az ingatlanszakértőtől, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak, akiknek nem áll egy kisebb vagyon a széfben, mégis szeretnének valahol egy nyaralót vásárolni akár bérbeadásra, akár kikapcsolódásra. Balogh László szerint ebben az esetben érdemesebb belföldön gondolkodni:

adná magát a Velencei tó környéke, ahol átlagosan már 380 ezer forintos négyzetméteráron lehet ingatlant vásárolni, ám viszonylag szűk a jó helyen lévő, jó minőségű ingatlanok kínálata a térségben, pont a Velencei-tó népszerűsége miatt. A Dunakanyar szintén népszerű nyaralócélpont, sokan állandó jelleggel költöznek ki Budapestről ide, részben a Duna közelsége, részben pedig a fővárosinál jóval alacsonyabb ingatlanárak miatt. Mondhatni, hogy népszerű agglomerációs régióvá vált a Dunakanyar, és az átlagos négyzetméter árak sem haladják meg a 400 ezer forintot a legtöbb településen.

Ám ha valóban nyaralásra, kikapcsolódásra szeretnél vásárolni Magyarországon egy ingatlant, és egy "felfedezetlen gyöngyszemet" keresel, akkor

a Tisza-tó kellemes meglepetés lehet. A régió ugyanis dinamikusan fejlődik, amit az ingatlanárak még nem követtek le.

A Tisza-tó partján vagy környékén könnyen találunk nyaralásra alkalmas ingatlant 200-250 ezer forintos négyzetméteráron is, a vidék pedig gyönyörű és igazi természetközeli élményt biztosít.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem