Milliókat úszhatsz meg a lakáshiteledből: ezt a pontot keresd a szerződésben

2017. május 25. 05:31

Amikor valaki lakásvásárlásra adja a fejét, nagyon sok szempontot kell figyelembe vennie, hogy jó döntések sorozatát hozza meg. A megfelelő ingatlan megtalálásán túl a finanszírozás a következő sarkalatos pont, ráadásul egy jól megválasztott hitellel nagy összegeket lehet megspórolni. Mutatjuk, mit érdemes alaposan átgondolni.

Fontos, hogy a céljainknak, elképzeléseinek, és lehetőségeinknek megfelelően válasszuk ki a lakáshitelt. Számításba kell venni a kiszemelt konstrukciók származékos költségeit is. Amiről viszont ritkán esik szó, vagy sokan azonnal rávágják a választ, az a kamatperiódus. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy a kiválasztott hitel változó, vagy fix kamatozású.

A magyarok körében inkább a változó kamatozású hitelek a népszerűek. A devizahitelek rossz tapasztalatai miatt viszont sokan keresik a biztonságot, a régebbi árfolyamkockázat miatt a kamatkockázattal is óvatosabbak vagyunk, így egyre népszerűbbek a fix kamatozású hitelek. Tehát azok, amelyeknek hosszú ideig nem változik a törlesztőrészlete, és évekre előre lehet tervezni, hogy mekkora összeget kell utalni havonta a banknak.

Ez a kiszámíthatóság sokaknak biztonságérzetet is ad, de ennek bizony elég nagy ára van, ugyanis ezeknél a hitelformáknál magasabb a kamat.

Ebből pedig az következik, hogy a futamidő végére milliókkal többet fizetnek vissza azok, akik a biztonságot választották. Beszéljenek a számok: nézzünk egy példát, mekkora is lehet a különbség a fix és a változó kamatozású hitelek között. Az MNB honlapján kamatperiódus szerinti bontásban találhatóak meg a legfrissebb (2017. március) átlagkamatok.

A lakáscélú hitel változó, vagy legfeljebb egy évre fixált kamattal, 3,42 százalék az átlagkamat. Míg az 5 évnél hosszabb, de legfeljebb 10 évre fixált kamatnál ez az átlag 6,22 százalék.

Tehát ha például felveszünk 8 millió forintot 15 éves futamidőre (azaz 180 hónapra), akkor változó, vagy max. egy évre fixált kamat esetén 56 877 forint lesz a törlesztőrészletünk nagy átlagban, míg a másik esetben havonta 68 463 forintot kell utalnunk a banknak. Tehát havi szinten 11 586 forint a különbség. Az igazán szembetűnő különbség viszont a teljes visszafizetendő összegek között látszik, ugyanis míg a változó kamatozású hitelnél a futamidő végére 10 237 830 forintot fizetünk vissza a bankunknak, addig ez az összeg fix kamatozás esetén 12 323 357 forint. A kettő között 2 085 527 forint a különbség.

A fenti számításunk viszont csak a jelenlegi kamatkörnyezetben valósul meg. A számok függnek attól is, hogy mennyire "száll el" a jegybanki alapkamat (egészen pontosan az általa nagyban befolyásolt budapesti bankközi kamatláb, vagyis a BUBOR), ezt viszont nagyon nehéz megjósolni hosszú távra. Ha nagyon erősen megugrana az alapkamat, akkor előfordulhatna az a forgatókönyv is, hogy a változó kamatozású hitel lenne a "drágább".

A hitelek kiválasztása során a banki tanácsadók több verziót is számolnak az ügyfeleknek, és van idő, és lehetőség átgondolni az ajánlatokat, hogy a végső döntés valóban megalapozott legyen.

Rövid, vagy hosszú kamatperiódus?

A kérdés bonyolultabb, mint elsőre gondolnánk, hiszen nagyon sok múlik azon, mikor következik be a kamatkörnyezet változása. Ha például a kamat éppen azt követően ugrik csak meg, hogy a fix kamatperiódusú hitel új kamatperiódusába lépett, akkor a változó kamatozású hitel előnye jelentősen csökken. Mi most egy olyan helyzetet néztünk meg, amikor a rövid kamatperidusú hitel kamata 2 év után 4 százalékponttal, vagyis 7,42 százalékra emelkedik, a 10 évig fix kamatozású hitel kamatszintje pedig ugyanezt a 4 százalékpontos emelkedést csak 10 év után követi le. Azért ezt az esetet nézzük, mert ebben látszólag sokáig kerül hátrányba a rövid kamatperiódusú hitel, így van rá esély, hogy a kétféle hitel teljes visszafizetendő összege esetleg kiegyenlítődik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt kaptuk, hogy e kamatváltozás hatására a rövid kamatperiódusú hitel törlesztőrészlete 2 év múltán 56 877 forintról 73 798 forintra ugrik. A hosszú kamatperiódusú hitelé viszont csak 10 év után nő, mégpedig a kezdeti 68 463 forintról 87 048 forintra. Még egy ilyen hosszú, 8 évig tartó "hátrányos időszak" mellett is kevesebb lesz a rövid kamatperiódusú hitel összesített törlesztőrészlete: míg a rövid kamatperiódusú hitelnél 10 237 830 forintról 12 877 496 forintra, a hosszú kamatperiódusúnál 12 323 357 forintról 13 438 470 forintra emelkedik a teljes visszafizetendő összeg. A rövid kamatperiódusú hitel előnye tehát még ekkor is több mint félmillió forint.

A fix kamatozású hitelek tehát elsősorban azoknak ajánlhatók, akik a biztonságra játszanak, és ezért hajlandóak a futamidő egésze során nagy valószínűséggel magasabb törlesztést teljesíteni.

Mivel azonban e hitelek kamata eleve magasabb, és az első kamatperiódus után ugyanúgy megemelkedhet a törlesztőrészletük, a teljes visszafizetett összeg a fix kamatozású hitelek esetében szinte biztos, hogy magasabb lesz, mint a változó kamatozásúaknál. Hacsak olyan nagy kamatemelkedés be nem következik, amilyenre még a 2008-as válság után sem volt példa.

Az 5 évig fix kamatozású hitelek azok számára kifejezetten ajánlhatók tehát, akik 5 évig változatlan törlesztőrészletet szeretnének. Hasonló igaz a 10, 15 éves kamatozású hitelekre is. Mivel azonban e hitelek kamata eleve magasabb, és az első kamatperiódus után ugyanúgy megemelkedhet a törlesztőrészletük, a teljes visszafizetett összeg a fix kamatozású hitelek esetében szinte biztos, hogy magasabb lesz, mint a változó kamatozásúaknál.

A legfontosabb, hogy ne zárkózzunk el semmilyen lehetőség elől, amivel jelentős összeget lehet megspórolni, inkább beszéljük át többször, mérlegeljük a lehetőségeket, és csak alapos megfontolás után hozzuk meg a végleges döntést. Érdemes a banki szakemberektől arról is informálódni, hogy hol és miket kell figyelni ahhoz, hogy naprakész információink legyenek a lehetőségeinkről. Például arról, hogy mikor és mennyi időre érdemes fixálni a kamatot.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem