11 °C Budapest

Hatalmas meglepetés a bankokban: ezzel végleg vége a babavárónak?

2020. június 15. 11:46

2020 első negyedévében folyamatosan nőtt az érdeklődés a babaváró hitelek iránt, a hitelek állománya is jelentősen bővült, viszont a koronavírus járvány betörésével ez a tendencia erősen megbicsaklott. Ha viszont a járványhatást leszámítjuk, látható, hogy a babaváró hitel népszerűségét semmi sem tudja megtörni: torony magasan az élen jár a közkedvelt szabad felhasználású személyi kölcsönök között. Ehhez egyértelműen hozzájárulnak az igénylés megkönnyítése érdekében hozott kormányzati intézkedések is.

Márciusban még kevéssé lehetett látni a hitelfelvételi statisztikákban a koronavírus hatását: mind a babaváró kölcsönök, mind a lakáshitelek felvétele is meredeken emelkedett még tavasz elején. Viszont az MNB legfrissebb, áprilisi statisztikái már más képet mutatnak.

A személyi hitelek bezuhanása volt a leglátványosabb, de a járvány éreztette a hatását a lakáshitelek felvételén és a babaváró hiteleken is. A babaváró hitelek új szerződésekre kötött összege áprilisban összlakossági szinten 46 milliárd forint volt, ez a szám pedig be óta nem volt ilyen alacsony.

Már bevezetésétől kezdve a legkedveltebb szabad felhasználású kölcsönné vált a babaváró, nagy konkurenciát jelentve a személyi kölcsönöknek és lakáshiteleknek. Viszont azért ez utóbbiak felvették a kesztyűt, és sikerült egy szintet megtartaniuk az új szerződések összegeit tekintve a babaváróval a szemben, a lakáshiteleknek ez jobban, a személyi kölcsönöknek már kevésbé.

A járvány pedig nem segített különösebben ezen a helyzeten. Bár mivel a lakáshitelek és a babaváró hitelek áprilisi statisztikáiban, még látszanak az első negyedévben igényelt, de később engedélyezett, kifolyósított kölcsönök, hiszen ezek hosszabb átfutási időjűek, nem csak ezért zuhant óriásit a személyi kölcsön. Valószínűleg a válság hatásai is erre a hiteltípusra hatottak a legkedvezőtlenebbül.

Viszont így a babaváró hitel nagy előnyhöz jutott, ráadásul a kijárási korlátozások ideje alatt még lazítottak is az igénylés feltételein, így kevesebben mondtak le valószínűleg hitelfelvételi terveikről a koronavírus miatt. Feltehetően az igénylések számát sem vetette vissza annyira a járvány.

Találd meg a legkedvezőbb hitelajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

Ez nem csak az alapján valószínű, hogy az esés a babaváró hitelek havi összegeiben nem volt olyan drasztikus áprilisban, vagy hogy a babaváró hitelek állománya töretlenül nő, folyamatosan közelítve a személyi hitelállományhoz - pedig még egy év sem telt el a bevezetése óta. Az áprilisi adatok szerint, ha a személyi hitelek és a babaváro hitel teljes állományát nézzük, akkor abból 42 százalékot tesz ki a babaváró, és mindössze 10 hónap alatt jutott el erre a szintre:

Egy másik statisztikát is segítségül hívtunk, hogy lássuk, milyen sokan nem akarták elhalasztani a hiteligényt a vírus miatt: a havi házasságkötési adatokat. Tudható, hogy 2020. áprilisban még úgy is többen kötötték össze életüket, mint tavaly ilyenkor, hogy a koronavírus járvány megbénította a fél világot. A 2019. januártól 2020. áprilisig tartó időszakra rávetítve az egy évvel azelőtti időszak számait, látható, milyen gyors ütemben nőtt az elmúlt 1-1,5 évben a házasulási kedv, és az is, hogy a járvány ellenére nem süllyedt a tavalyi adatok alá a házasságkötések száma:

Ennek az is lehet az oka, hogy bár rengeteg pár halasztotta el a házasságkötést, viszont akinek fontos volt az időzítés, annak muszáj volt minél előbb kimondania az igent, hogy megmaradjon a házasságkötés - hiteligénylés - gyermekszületés sorrend. Ahogy korábban elemeztük, a házasulási kedv drasztikus növekedésének az elmúlt évben eleve a babaváró hitel bevezetése állhat a hátterében. Elég csak rápillantani erre a grafikonra:

Árulkodó, hogy ennyi házasság megkötetett, és a hitelállomány is - egy kis megingással a vírus miatt, de - számottevően tovább nő. Még ha a babaváró hitel stagnálni is kezdett volna, a népszerűsége úgy is töretlen maradhatott volna. Természetesen a járványhelyzet hatása - éppen a már említett hosszabb átfutási folyamat miatt - majd a további hónapok, májusi-júniusi számok alapján lesz majd lemérhető, de vélhetően a babaváró hitel bevezetése óta erőteljes menetelése tovább folytatódik majd 2020 második felében is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sosem volt ilyen kedvező a személyi hitelfelvétel

Az utóbbi egy évben a lakáshitelek és a személyi hitelek átlagkamatai is elkeztek szépen lassan lefelé kúszni, (a babaváró hitelek kamatai csak a jelenlegi THM-szabályok miatt mutatnak ilyen értékeket, de a tényleges kamat jelenleg még minden igénylőnek 0%, csak akkor kell majd ténylegesen kamatot fizetniük az igénylőknek, ha 5 éven belül nem születik gyermekük). A lakás- és személyi hitelek nagy versenytársává vált a csökkenő kamatok ellenére a babaváró, nem csoda, hogy a kamatok apadni kezdtek. 2020. januártól a személyi kölcsön kamatok is láthatóan csökkentek - aztán jött a koronavírus, a kamatok pedig a járvány alatt bevezetett 5,9%-os THM-plafon bevezetésének köszönhetően látványosan bezuhantak.

{{EMBED:infogram_a028e9dc-4bfc-4fec-81e1-596ed6010576}}

Fontos tudni, hogy a THM-plafon 5,9%-ban történő meghatározása, és az átlagos kamatlábak 5,76-5,79%-os mértéke közti eltérés elsősorban - nem a bankok közötti versenyből, hanem - abból adódhat, hogy maga a THM, vagyis a Teljes Hiteldíj Mutató nem csak a kamatot, hanem a hitelfelvételhez elengedhetetlen, az ügyfélre háruló összes járulékos költséget is tartalmazza.

A THM-korlátnak köszönhetően a bankok jelenlegi ajánlatai jelentősen olcsóbbak, mint az év elején felvehető személyi hitelek. A Pénzcentrum kalkulátorában tetszőleges kondíciókkal kalkulálható ki hitelösszegtől, jövedelemtől függően, melyik bank ajánlata lenne az ügyfél számára a legkedvezőbb. Ezek alapján a számítások alapján látható, hogy egy 60 hónapos futamidőre igényelt 1 millió forintos hitelösszeg melyik banknál mekkora törlesztőrészletet eredményezne:

Azt minden hiteligénylőnek érdemes tudnia, hogy ezek az ajánlatok a jelenleg hatályos rendelet szerint a THM-korlátozásának a végéig szólnak, vagyis 2020. december 31-ig. A kalkulátor azt is megmutatja, később milyen kamatokra lehet számítani. Ebből adódik az az eltérés, hogy bár THM-ek a CIB Bank kivételével (ahol 5,88%-ot ajánlanak), minden banknál 5,9%-on állnak, a törlesztőrészletek néhány forint eltéréssel szintén hasonlóak, viszont a visszafizetendő összeget tekintve akár 300 ezer forintos különbség is lehet bank és bank között.

Találd meg a legjobb személyi kölcsön ajánlatot kalkulátorunkkal!

Ahogy a járvány által a babaváró hitelre gyakorolt hosszútávú hatást, úgy a THM-plafon bevezetésének hatását a személyi kölcsönök felvételére is csak a későbbi hónapok adatainak tükrében lehet majd meglátni, azonban feltételezhető, hogy a kedvező ajánlatok meghozzák a lakosság kedvét a kölcsönök igényléhez. De mivel ezt rengeteg más tényező is befolyásolja, még nem lehet kijelenteni, melyik lakossági hiteltípus kerül ki győztesen - vagy kevésbé nagy veszteségekkel a járvány okozta válságból.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem