17 °C Budapest
Folytatódik a kamatzúzás: ismét jöhet a hitelláz Magyarországon?

Folytatódik a kamatzúzás: ismét jöhet a hitelláz Magyarországon?

2020. június 12. 11:30

Látványosan visszaesett a személyi hitelezés a járvány időszakában, a legfrissebb adatok szerint az öt évvel korábbi szintet ütötte meg az áprilisi kihelyezések összege. Viszont a kamatok még nagyobbat zuhantak, a márciusi átlagos kamatláb felére: 5,76 százalékra. Tehát meglett a hatása annak, hogy az MNB 5,9 százalékban maximálta a banki THM-eket, a bankok kénytelenek voltak teljesen új, jóval kedvezőbb ajánlatokkal előállni, azonban még így is - a rekordalacsony kamatok ellenére - harmadára zuhant vissza a hitelkihelyezés. Mutatjuk, miért hagyják ki a legtöbben a soha nem látott lehetőséget.

Márciusban még alig látszott meg a bankok statisztikáin a koronavírus járvány hatása: a személyi hiteleknél történt csökkenés az átlagos kamatlábban nem volt olyan drasztikus, a lakáshitelek és a babaváró hitelek felvétele is meredeken emelkedett még tavasz elején. A korlátozó intézkedések, a lakosság bizonytalanná váló anyagi helyzete, és a gazdaság védelme érdekében hozott intézkedések hatása áprilisban robbant be: ahogy várható volt, az új hitelszerződések összegeiben hatalmas a visszaesés, főként a személyi kölcsönök esetében - amelyeknél ezzel párhuzam a kamatokat a felére vágta vissza a márciusi kormányrendelet.

Ábránkon látható, hogy az utóbbi egy évben a lakáshitelek és a személyi hitelek átlagkamatai is elkeztek szépen lassan lefelé kúszni, (a babaváró hitelek kamatai csak a jelenlegi THM-szabályok miatt mutatnak ilyen értékeket, de a tényleges kamat jelenleg még minden igénylőnek 0%, csak akkor kell majd ténylegesen kamatot fizetniük az igénylőknek, ha 5 éven belül nem születik gyermekük). A lakás- és személyi hitelek nagy versenytársává vált a csökkenő kamatok ellenére a babaváró, nem csoda, hogy a kamatok apadni kezdtek. 2020. januártól a személyi kölcsön kamatok is láthatóan csökkentek - aztán jött a koronavírus.

Találd meg a legkedvezőb személyi kölcsönt kalkulátorunkban!

Fontos tudni, hogy a THM-plafon 5,9%-ban történő meghatározása, és az átlagos kamatlábak 5,76-5,79%-os mértéke közti eltérés elsősorban - nem a bankok közötti versenyből, hanem - abból adódhat, hogy maga a THM, vagyis a Teljes Hiteldíj Mutató nem csak a kamatot, hanem a hitelfelvételhez elengedhetetlen, az ügyfélre háruló összes járulékos költséget is tartalmazza.

Milyen ajánlatokkal álltak elő a bankok?

A bankok jelenlegi ajánlatai jelentősen olcsóbbak, mint az év elején felvehető személyi hitelek. A Pénzcentrum kalkulátorában tetszőleges kondíciókkal kalkulálható ki hitelösszegtől, jövedelemtől függően, melyik bank ajánlata lenne az ügyfél számára a legkedvezőbb. Ezek alapján a számítások alapján látható, hogy egy 60 hónapos futamidőre igényelt 1 millió forintos hitelösszeg melyik banknál mekkora törlesztőrészletet eredményezne:

Azt minden hiteligénylőnek fontos tudnia, hogy ezek az ajánlatok a jelenleg hatályos rendelet szerint a THM-korlátozásának a végéig szólnak, vagyis 2020. december 31-ig. A kalkulátor azt is megmutatja, később milyen kamatokra lehet számítani. Ebből adódik az az eltérés, hogy bár THM-ek a CIB Bank kivételével (ahol 5,88%-ot ajánlanak), minden banknál 5,9%-on állnak, a törlesztőrészletek néhány forint eltéréssel szintén hasonlóak, viszont a visszafizetendő összeget tekintve akár 300 ezer forintos különbség is lehet bank és bank között.

Keresed a legkedvezőbb személyi kölcsön ajánlatot? Találd meg kalkulátorunkkal!

Míg a CIB Banknál 1 millió forint felvétele esetén 1,2 milliót fizetne vissza az ügyfél, a Raiffeisen Banknak már 1,21 milliót, a Budapest Banknak 1,25-öt, a Cetelemnek 1,28-at, az Erstének már 1,36 milliót. Az OTP-nél pedig egy millióért másfél millió forintot kérnek vissza. Ezért is érdemes hiteligénylés előtt alaposan tájékozódni, melyik banknál milyen feltételekkel vehetjük fel a szükséges összeget!

Miért vettek fel ilyen kevesen személyi hitelt áprilisban?

A személyi kölcsönök új szerződéses összege áprilisban a márciusi visszaesés után ismét nagyot zuhant, 64 százalékkal mindössze 13 milliárd forintra. Ez a látványos visszaesés nem volt váratlan: előbb vagy utóbb meg kellett jelennie a járvány okozta korlátozásoknak, és gazdasági hatásoknak a hitelfelvételi statisztikákban is.

Ugyanígy kihatott a járványhelyzet a lakáshitelek új szerződéses összegeire, amely az egy évvel korábbihoz képest 18 százalékkal, 69,1 milliárd forintra zuhant és a babaváró hitelek új szerződéses összege is mindössze 46 milliárd forint volt, 2019. júliusi bevezetése óta nem volt ilyen alacsony a szintje.

Az egyik ok, hogy most látszódik drasztikus visszaesés a személyi hitelezésben, hogy valójában a hitelfelvételek minden területen befagytak - nem csak a lakosság, a bankok részéről is nagy volt a bizonytalanság, egyáltalán a már zajló igénylések technikai lebonyolítása kapcsán is. A lakáshitelek és babaváró hitel terén bár jelentős volt az esés, még az év elején elindított igénylések átfutása eltarthatott áprilisig, így nem olyan drasztikus a csökkenés, mint a személyi hitelek esetén.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ráadásul a már említett THM-plafon bevezetése is megnehezítette a hiteligénylők dolgát, hiszen a banki ajánlatok kínálata március második felében, és április elején drasztikusan lecsökkent, kevés hitelintézetnek volt eleve olyan ajánlata, amelynél a THM 5,9% alatt lett volna, ezért új termékeket kellett kidolgozni. Ennek nyilvánvalóan volt egy átfutási ideje, tehát a gyakorlatban egy ideig lehetetlen lett volna személyi kölcsönhöz jutni, mert egyszerűen nem is volt elérhető termék.

Ugyanennek a rendeletnek a hatására a bankok még szigorítottak is a kölcsönfelvétel feltételein. A kedvező 5,9%-os THM-mel folyósított kölcsönöket a bankoknak nem érné meg bizonytalan anyagi hátterű, kisebb jövedelmű ügyfeleknek adni, mert ezzel jóval magasabb kockázatot vállal a hitelintézet. Tehát a szigorítással kizártak rengeteg potenciális - rosszabb anyagi körülményekkel bíró - ügyfelet.

Számít az emberi tényező

Az anyagi körülmények a másik oldalról is kizáró okot jelethettek egy esetleges hitelfelvételben, ami hozzájárult ahhoz, hogy éppen a személyi hitelek zuhantak a legnagyobb mértékben. Az MNB adatai szerint a lakossági ügyfelek kétharmada választotta a törlesztési moratóriumot június elejéig, vagyis a mintegy 3,8 millió lakossági hitelszerződésből így közel 2,5 millió ügyfél választotta a fizetés átmeneti felfüggesztését. A hitelvolumeneket tekintve viszont az látható, hogy a moratóriumra jogosult összesen 6796 milliárd forintnyi háztartási hitelállományból 3855 milliárd forintnyit érint így a moratórium.

Mit jelent ez? A moratóriumot választók szerződésszámához képest az érintett hitelállomány kisebb arányú, tehát nagyobb azoknak a lakossági ügyfeleknek a száma a moratóriumot igénybevevők között, akik kisebb összegekkel adósak. Ez pedig arra enged következtetni, hogy az eleve rosszabb anyagi körülményeik miatt kisebb hitelösszegekre szorulók vannak feltehetően jelenleg is olyan helyzetben, hogy anyagi biztonságuk érdekében kell élniük a moratóriummal. Ha pedig jellemzően az alacsonyabb hitelösszegek igénylőit érintette jobban a koronavírussal együtt begyűrűző válság, akkor logikus, hogy ez a réteg nem fog a járványidőszakban hitelfelvételt elindítani.

Nem elhanyagolható tényező a kijárási korlátozások, és a fertőzésveszélytől való félelem sem. Hiszen a bankok viszonylag hamar reagáltak online igényelhető kölcsön ajánlatokkal, ez a - majdnem - teljesen az interneten történő ügyintézés még idegen lehet a lakosság számára.

Ezen túlmenően pedig maga a karanténidőszakban jellemző bizonytalanság nem kedvez a rövidtávú pénzügyi döntéseknek - hiszen akik a babaváró hitel, vagy lakáshitel ügyintézésbe már belekezdtek, a döntést már korábban meghozták, azok végigcsinálták az igénylés folyamatát. A személyi hitelek esetében sokkal jellemzőbb a hirtelen fellépő igény, váratlan kiadás, a hitelfelvételt nem előzi meg hosszasabb mérlegelés. Stresszes, bizonytalan helyzetben pedig nem jellemző, hogy az ember szívesen hoz ilyen pénzügyi döntéseket.

A kérdés az, hogy a bizonytalan helyzetet követően - a májusi adatokban - meglátszik-e majd, hogy sokan halasztották el a személyi kölcsön igénylésüket későbbre, vagy a kihelyezett szerződéses összegek maradnak alacsony szinten. Ebből is látszódhat, hogy a rosszabb anyagi helyzetben lévő lakosságot mennyire érintette hátrányosan a járványt követő anyagi krízis.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 29. 09:58
A Pegasus után egy olyan szoftvert is vásárol a magyar kormány, amellyel akár a közhangulatot is mon...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 07:59
Hiteligénylés eltt állsz? Bármelyik bankot is választod, a kérelem mellé számos dokumentumot kell be...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Számvető  |  2022. szeptember 28. 22:16
Kijöttek az információk az új Bónusz Magyar Állampapírról és a Prémium Magyar Állampapírról. Összess...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?