20 °C Budapest
Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Túl vagyunk a nehezén? Élénkülő keresletre számítanak a bankok

2023. szeptember 6. 13:14

Dancsik Bálint főosztályvezető, Banai Ádám ügyvezető igazgató és Nagy Tamás igazgató megtartották az MNB Hitelezési folyamatok című kiadványának eredményeit ismertető jegybanki sajtótájékoztatót. A háztartási és vállalati hitelezési folyamatok főbb jellemzőit Dancsik Bálint ismertette.

A prezentációt tartó Dancsik Bálint főosztályvezető elmondta, hogy három fő üzenetet szeretne megfogalmazni: egyrészt egyértelműen lassul a hiteldinamika mind a vállalati, mind a háztartási hitelszegmensben; másrészt az előző folyamatok abszolút beleillenek a nemzetközi trendekbe, ugyanez figyelhető meg Európa-szerte; harmadrészt előretekintve már a hitelpiac élénkülése várható, a bankok szerint a hitelkereslet szinte valamennyi szegmensben élénkülni fog a következő fél évben.

Háztartási hitelállomány

A bankokkal szembeni háztartási hitelállomány 98 milliárd forinttal bővült 2023 második negyedévében. Ez az összeg érdemben elmaradt a tavalyi év azonos hónapjainak eredményeitől, így az éves növekedési ütem 2023 júniusában 3,1 százalékra csökkent. A hiteldinamika mérséklődése teljes mértékben beleillik a nemzetközi folyamatokba: a régióban és az eurozónában is megfigyelhető a háztartási hitelállomány növekedési dinamikájának csökkenése.

Ugyanakkor a hitel/GDP arány érdemben alulmúlja mind a régiós országok, mind az eurozóna értékét: ez az arány nálunk 14 százalék, míg Lengyelországban 25 százalék, Csehországban 32 százalék, Szlovákiában 45 százalék, az euroövezeti átlag pedig 48 százalék volt 2023 első negyedévben. Az érték csökkenését a nominális GDP nagyobb arányú bővülése okozta mind a háztartási, mind a vállalati hitelek esetében.

Éves összevetésben nagyjából a felére esett vissza a háztartási hitelkihelyezések volumene, jóllehet az egyes terméktípusok között jelentős eltérések figyelhetők meg. A legnagyobb, 67 százalékos csökkenés a lakáscélú hitelek esetében figyelhető meg, bár fontos hozzátenni, hogy ebben a bázishatásnak is nagy szerepe van, ugyanis a tavalyi második negyedéves adatokat érdemben növelték a jegybank zöld otthon programjának keretén belüli szerződéskötések.

A lakáshitelezésen belül az új lakás vásárlására (-89%) és az új lakás építésére (-87%) felvett hiteleknél történt a legnagyobb visszaesés, majd a felújítás és egyéb (-73%) célú hitelek következtek a sorban. A legkisebb mértékű visszaesés a használt lakás vásárlására (-49%) felvett hitelek esetében volt megfigyelhető. Ezen nagyarányú visszaesések a támogatott hitelprogramok kifutását is tükrözik.

Jóval kisebb arányú, 10 százalékos visszaesés figyelhető meg a személyi hitelek esetében, míg a babaváró hiteleknél szintén jelentős, 52 százalékos visszaesés történt 2022 második egyedévéhez képest. A babaváró eredményeit szintén torzítja a tavaly év végi kvázi előrehozott kereslet is, amit a program akkor várt esetleges lezárása okozott.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében viszont egy – legalábbis százalékosan – érdemi élénkülés volt megfigyelhető: 2023 második negyedévében éves összevetésben 63 százalékkal bővült ezen hitelek kihelyezésének volumene. Dancsik Bálint előadása szerint ennek hátterében arbitrázs lehetőségek állhattak. A szóban forgó hiteltípusnál a 40 millió feletti hitelösszegek aránya több mint 40 százalékra emelkedett a második negyedévre, noha a korábbi években ezek aránya 17 százalékos volt.

Ugyancsak megfigyelhető, hogy a magasabb jövedelműek mozdultak el a szabad felhasználású jelzáloghitelek felé. Mindezek együttesen arra engednek következtetni, hogy ezeknek a hitelkihelyezéseknek a jelentős része valójában állampapír-befektetéseket finanszírozott: itt elsősorban a Prémium Magyar Állampapír kedvező kondícióra kell gondolni Dancsik Bálint szerint.

A jelentős százalékos felfutás ellenére azonban elmondható, hogy a kihelyezett szabad felhasználású jelzáloghitelek összege a második negyedévben kihelyezett háztartási hitelállománynak kevesebb mint 10 százaléka.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jelentős, éves alapon mintegy 64 százalékos visszaesés volt megfigyelhető a CSOK keretében leszerződött támogatási volumen esetében is. A második negyedévben a kihelyezett lakáshitelek egyharmadát CSOK-támogatás mellé vették fel, míg a kihelyezett lakáshitelek 18 százaléka CSOK támogatott hitel volt. A CSOK-on belül a falusi CSOK volt a legnépszerűbb, ennek részaránya 47 százalékos volt 2023 második negyedévében.

Dancsik Bálint azt is elmondta, hogy a jövőre életbe lépő szabályozás hatására a babaváró hitelek piaca jelentősen csökkenhet majd, ugyanis a korábban folyósított hitelek esetében 40 százalék alatti a 30 évnél fiatalabb nők aránya.

A lakáshitelkamatok esetében stagnálás figyelhető meg az év eleje óta. A piaci lakáshitelek kamata 8,8 százalék volt 2023 júniusában, ám a támogatások hatásának figyelembe vételével az ügyfelek által fizetendő átlagos kamat valójában ennél alacsonyabb, 7,7 százalékos volt.

A lakáscélú hitelfeltételek nem változtak a vizsgált negyedévben, és a jövőben is csak a bankok kis aránya tervezi a feltételek szigorítását. A fogyasztási hitelek esetében azonban több bank is úgy nyilatkozott, hogy az év második felében tervezik a feltételek szigorítását.

A hitelkereslet élénkült a fogyasztási hitelek esetében, és előretekintve is a bankok élénkülő keresletre számítanak valamennyi szegmensben, párhuzamosan a javuló gazdasági környezettel.

Vállalati hitelállomány

A vállalati hitelállomány 158 milliárd forinttal bővült a második negyedévben. A növekedést elsősorban a nagyvállalati devizahitelek támogatták. Az éves növekedési ütem 2023 júniusában 11 százalékos volt, ami elmarad a korábbitól. Bizonyos nagyügyletek felfele torzítják a növekedési ütem mértékét, ezek kiszűrésével a növekedési ütem még szerényebb, mintegy 6,4 százalékos volt.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm