5 °C Budapest
Senior Mature Woman Analyzing Home Finances Managing Account Finance, Calculating Money Budget Tax, Planning Banking Loan Debt Pension Payment Sit at Home Kitchen Table.

Végre itt a fordulat a magyar bankokban: tényleg ráfaragott, aki nem várt ki a lakásvásárlással?

2023. április 3. 13:02

Nem akar nőni a lakáshitelekkel kapcsolatos hitelfelvételi kedv: a friss adatok szerint februárban újabb hétmilliárdos mínuszt könyvelt el ez a hiteltípus, vagyis még mindig nem ért véget a mikroválság korszaka a lakossági hitelezésben. A kamatcsökkenésről sem lehet még teljes biztonsággal kijelenteni, hogy végleg elindulna, de az infláció csökkenésével lassan talán érdemes lehet reménykedni. Benéztünk újra a számok mögé.

Nehéz megmondani az MNB frissen kiadott adataiból, hogy újra csak a hullámvasutazás tért vissza, vagy esetleg bizakodhatnak a lakásra vágyók, hogy a kamatok végre véglegesen megindulnak lefelé? Ma adta ki a háztartásoknak nyújtott hitelek statisztikáit a jegybank, amelyből az derül ki, hogy a lakáshitelek új szerződéseinek összege újabb hét milliárd forintos mínuszt mutat, ami jól mutatja, hogy az elszállt infláció és a rezsiköltségek fél évvel ezelőtti brutális emelkedése is óvatosságra inti az embereket. Lássuk ismét a számokat!

Még mindig óvatosak vagyunk

2023 februárjában 33 milliárd forint értékben kötöttek a magyarok lakáscélú hitelszerződést, amely 7,7 milliárd forinttal alacsonyabb a januári összegnél. Ezzel az eredménnyel a lakáshitelek tovább folytatják a csaknem egy éve tartó mélyrepülést, és az egy évvel ezelőtti 104 milliárdos összegnek is csak a harmada a 33 milliárd.

Továbbra is jól látszik az a tendencia, hogy a magyarok a brutális inflációra válaszul bevezetett kamatemelés miatt egyszerűen nem mernek belevágni egy lakásvásárlásba. Mint később látni fogjuk, mind a kamatok, mind pedig a brutális havi törlesztők miatt is óvatosabbak az emberek. A kamatok esetében nem lehetnek biztosak benne, hogy nem nőnek megint az égig, ugyanis most bár ismét csökkentek, a változás nem olyan mértékű, ami még megnyugtató lehetne a családoknak.

Pluszban a többi hitel

Lássuk, hogy teljesített a lakáscélú hiteleken kívül a többi, a Pénzcentrum által rendszeresen vizsgált hiteltípus. A lakáscélú hitelekről már szóltunk, a zuhanás folytatódott, de mint a lenti grafikonon is láthatjuk, ez volt az egyetlen ilyen hiteltípus. A személyi kölcsönök 35 milliárdos új jegyzést könyvelhettek el, a babaváró hitelek pedig – a januári mélypontot követően legalábbis egyelőre – kitörni látszanak a súlyos bukóból a 12 milliárdos új szerződési statisztikával. Mindkét hiteltípus esetében 5,1 milliárd forintos pluszt írhatunk be a statisztikába.

A személyi kölcsönök esetében a nemsokára bemutatandó kamatcsökkenés lehet a magyarázat, vagy még mindig az a tendencia, hogy a magyarok már nem tudják máshogy fedezni az életszínvonal emelkedését, és ezért adósságspirálba menekülnek. A babaváró esetében pedig gyakorlatilag elképzelhetetlen volt az, hogy a minden idők legrosszabb eredményét januárban produkáló hiteltípus még rosszabbul jöjjön ki a februárból – persze az eredmény még így is meglehetősen lelombozó, de ennek okaival majd egy későbbi cikkben is foglalkozunk bővebben.

Végre kamatcsökkenés?

Mivel az inflációt az elemzők jelenleg csökkenő pályán látják a következő hónapokra (és az sem kizárt, hogy az év végére meglesz a kormány által is favorizált egyszámjegyű havi drágulás), szinte borítékolható volt, hogy ez a hitelkamatok csökkenését is magával hozhatja. Ez így is lett: a lakásfelújításra, korszerűsítésre felvehető hitel kivételével minden hiteltípusnál lehet azt látni, hogy alacsonyabbak a januári értékeknél. Ilyet utoljára a decemberi adatoknál láthattunk, januárban azonban nem, így még mindig nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy egy állandó csökkenés kezdetét látjuk éppen.

Még mindig magas törlesztők

Lássuk a szokásos módon a bankok lakáshitel-ajánlatait is! Ahogy mindig, most is úgy számoltunk, hogy egy használt lakás vásárlásához 10 millió forintot veszünk fel 20 éves futamidőre, feltételezve azt, hogy egy család havi jövedelme eléri a 400 ezer forintot.

Mint a táblázatban láthatjuk, továbbra sem találni a piacon 80 ezer forint alatti havi törlesztőrészletet, de a minimális kamatcsökkenésnek hála azért már jobban el lehet veszni az ajánlatok között. A 80 ezer feletti törlesztők viszont azt is jelentik, hogy egy 400 ezres havi családi jövedelem esetén a bevétel több mint ötödét kellene a törlesztőre fordítani, ami az elszállt költségek és drágulás miatt egyszerűen nem fér bele a magyar családoknak.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem